Sari direct la conținut

Rusia îi spală pe creier pe copii răpiți din Ucraina, afirmă un emisar britanic / „Unii cred că Rusia duce un război drept”

HotNews.ro
Copii ucraineni evacuati din Irpin, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
Copii ucraineni evacuati din Irpin, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Un oficial de la Kremlin a afirmat că peste 700.000 de copii au fost transferați din Ucraina în Rusia de la începutul războiului, majoritatea dintre ei neavând supravegherea părinților și fiind luați ca un gest de „bunăvoință”, potrivit Sky News.

„Începând din februarie 2022, Federaţia rusă a primit aproximativ 4,8 milioane de rezidenţi ai Ucrainei şi republicilor din Donbas, dintre care peste 700.000 sunt copii”, anunţa într-un raport comisaru rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-BelovaMaria Lvova-Belova.

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Dame Melinda Simmons, a declarat pentru publicația de știri ucraineană ArmyInform că transferul de copii echivalează cu o răpire, menită să rupă legăturile cu Ucraina.

„Este îngrozitor din toate punctele de vedere”, a spus Dame Melinda.

„Este destul de clar că, dacă furi copiii din țară, o faci pentru a tăia de la rădăcină ideea că există o generație următoare viabilă care să apere țara.”, a spus oficialul britanic.

Deportarea ilegală a copiilor este considerată o crimă de război. Este motivul pentru care Curtea Penală Internațională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova – același oficial care a vorbit mai devreme despre transferul a sute de mii de copii ucraineni.

În luna mai, Ucraina a afirmat că cel puțin 16.000 de copii au fost deportați în Rusia din teritoriul ucrainean controlat de Rusia în timpul războiului.

Dame Melinda a declarat că copiii luați sau ținuți de Rusia au fost „supuși unei game extraordinare și necruțătoare de spălare a creierului”, care, la rândul său, „creează o barieră psihologică între copii și părinții lor”.

„Știm că există copii care se întorc din unele dintre aceste angajamente crezând că a lupta împotriva Ucrainei este lucrul corect”, a adăugat ea.

Ea a susținut că, pe lângă faptul că va trebui să găsească copiii și să îi returneze familiilor lor, Ucraina va trebui să se ocupe de modul în care să anuleze răul provocat de această „spălare a creierului”.

Dame Melinda urmează să își părăsească postul din Ucraina luna viitoare, urmând să fie înlocuită de fostul șef adjunct al misiunii la Kiev, Martin Harris.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro