Sari direct la conținut

VIDEO Primele imagini din drona care a lovit nava rusească de asalt amfibiu din baza de lângă portul Novorossiysk

HotNews.ro
Nava rusească atacată cu dronă ucraineană, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Nava rusească atacată cu dronă ucraineană, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Potrivit OSINTtechnical, o drona maritimă ucraineană a lovit vineri dimineață o navă a marinei ruse. Ministerul rus al Apărării afirmase că atacul a fost respins.

Este vorba de o navă de desant de capacitate mare din clasa Ropucha (Broască în limba poloneză) a Forțelor Navale ruse.

Acest tip de navă de asalt amfibiu a fost construită în Polonia pentru marina sovietică, fiind proiectată pentru debarcări pe plajă, ce poate transporta o încărcătură de 450 de tone.

Într-o altă înregistrarea se poate vedea cum nava de război este remorcată.

Imaginile cu momentul în care o drona navală ucraineană a ajuns la nava de debarcare rusească Olenegorsky Gornyk din cadrul Proiectului 775 par să confirme că vehiculul fără pilot nu a fost distrus în momentul în care se apropie, contrazicând varianta Ministerului rus al Apărării, care a afirmat că dronele maritime ucrainene ce au atacat vineri dimineața o bază navală rusă din apropierea portului Novorossiysk de la Marea Neagră, au fost distruse de navele de război rusești.

Potrivit unor canale ucrainene, operațiunea a fost efectuată de Marina ucraineană și Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Informația este confirmată pentru Reuters de o sursă din interiorul SBU.

Drona de suprafață era încărcată cu 450 de kilogramde de TNT, iar la bordul navei ruse s-ar fi aflat un echipaj de 100 de persoane.

Nava de asalt amfibiu, avariată serios

În urma atacului, nava Olenegorskiy Gornyak a fost grav avariată și în prezent nu își poate îndeplini misiunile de luptă.

Aceasta nu este prima operațiune specială a SBU și marinei ucrainene în care este folosită o dronă de suprafață.

Șeful SBU, Vasyl Malyuk, a declarat recent că atacul asupra navelor rusești din Golful Sevastopol din octombrie anul trecut și recentul atac asupra podului din Crimeea au fost puse la punct de SBU.

De altfel, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a confirmat joi la televiziunea națională că Kievul a fost implicat în ambele atacuri asupra podului Kerci.

Dronele kamikaze navale, noua sperietoare pentru ruși

La începutul săptâmânii, jurnaliștii postului american CNN au dezvăluit că au fost primii care au avut acces la o bază secretă a marinei ucrainene, unde armata ucraineană testează unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Kievului: dronele navale kamikaze.

Dronele maritime kamikaze le vor permite ucrainenilor să monitorizeze situația din Marea Neagră și din peninsula Crimeea și să atace ținte rusești de suprafață, nota CNN.

Cele mai recente versiuni ale dronelor pe care reporterii CNN au putut să le vadă cântăresc până la 1.000 de kilograme, transportă până la 300 de kilograme de explozibil și au o rază de acțiune de până la 800 de kilometri, cu o viteză maximă de până la 80 km/h.

Rușii nu au avut încă timp să se adapteze la noile capacități ale Ucrainei, susțin dezvoltatorii de drone.

„Este foarte dificil să lovești o dronă atât de mică, este foarte greu de găsit”, spune unul dintre ei. „În acest moment, viteza acestor drone depășește viteza oricărei nave maritime din regiunea Mării Negre”.

Urmărește ultimele evoluții din a 527-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro