Sari direct la conținut

După ce a fost lăsată la ușă, Rusia spune că încercarea Occidentului de a convinge Sudul Global să sprijine Ucraina este sortită eșecului

HotNews.ro
​Serghei Riabkov, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia
​Serghei Riabkov, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

​Moscova a declarat duminică că discuțiile din acest sfârșit de săptămână din Arabia Saudită, la care participă SUA, China și India și care au avut ca scop stabilirea unor principii pentru o încetare pașnică a războiului, sunt o încercare sortită eșecului de a alinia Sudul global în spatele Kievului, transmite Reuters.

Oficiali de rang înalt din aproximativ 40 de țări au participat la reuniunea de două zile, parte a unui efort al Ucrainei de a obține sprijin dincolo de principalii săi susținători occidentali în rândul țărilor care au fost reticente în a lua partea în conflict. Rusia nu a fost invitată.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a calificat reuniunea drept „o reflecție a încercării Occidentului de a continua eforturile zadarnice, sortite eșecului, de a mobiliza comunitatea internațională și, mai precis, Sudul Global, chiar dacă nu în întregime, în sprijinul așa-numitei formule Zelenski, care este sortită eșecului și nesustenabilă de la bun început”, potrivit agenției ruse de știri TASS.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că speră ca inițiativa să ducă la un summit de pace al liderilor din întreaga lume în toamna acestui an, care să aprobe principiile pentru o soluționare bazată pe propria sa formulă în 10 puncte.

În centrul acesteia se află retragerea trupelor rusești și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 529-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro