Sari direct la conținut

Discuțiile de pace de la summitul ucrainean din Arabia Saudită au fost „productive și oneste până acum”

HotNews.ro
Andrii Yermak, Foto: Ruslan Kaniuka / Zuma Press / Profimedia
Andrii Yermak, Foto: Ruslan Kaniuka / Zuma Press / Profimedia

A doua zi a reuniunii privind restabilirea păcii în Ucraina are loc la Jeddah, în Arabia Saudită, la care participă astăzi peste 40 de țări. Un oficial de rang înalt din cadrul biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile de pace, până în prezent, au fost productive, potrivit CNN.

„Am avut o conversație extrem de onestă, deschisă, în timpul căreia reprezentanții fiecărei țări și-au putut exprima poziția și viziunea”, a declarat Andri Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

Yermak a spus că toți participanții au demonstrat angajamentul țărilor lor față de principiile Cartei ONU. El a descris consultările de pace ca fiind „foarte productive”.

Printre participanți se numără înalți oficiali din Uniunea Europeană, Statele Unite, Germania, Regatul Unit, China, India, Africa de Sud și Turcia.

Rusia nu a fost invitată.

Moscova a declarat duminică că discuțiile din acest sfârșit de săptămână din Arabia Saudită, la care participă SUA, China și India și care au avut ca scop stabilirea unor principii pentru o încetare pașnică a războiului, sunt o încercare sortită eșecului de a alinia Sudul global în spatele Kievului, transmite Reuters.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a calificat reuniunea drept „o reflecție a încercării Occidentului de a continua eforturile zadarnice, sortite eșecului, de a mobiliza comunitatea internațională și, mai precis, Sudul Global, chiar dacă nu în întregime, în sprijinul așa-numitei formule Zelenski, care este sortită eșecului și nesustenabilă de la bun început”, potrivit agenției ruse de știri TASS.

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi milă, comentând întâlnirea din oraşul saudit Jeddah, la care participă zeci de țări, în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, transmite EFE.

„Nu avem nevoie de niciun dialog. Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă”, a spus Medvedev, comentând totodată – referitor la întâlnirea de la Jeddah – că „este greu de criticat dorinţa de a pune capăt unui război”.

El a spus însă că orice propunere de pace poate avea succes doar dacă îndeplineşte trei condiţii de bază:

  • „Prima: participarea ambelor părţi ale conflictului, lucru care nu se întâmplă”, deoarece Rusia nu a fost invitată la respectiva întâlnire, a indicat el.
  • „A doua: să fie luat în considerare contextul istoric. Şi acesta este: Ucraina nu a existat ca ţară înainte de 1991. Este o aşchie din Imperiul Rus”, a spus el.
  • În fine, Medvedev a concluzionat că este nevoie „să se ţină cont de realitatea actuală”, care în opinia sa este că „Ucraina se află într-o fază de semi-descompunere, iar o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei”.

Pe același subiect:

Urmărește ultimele evoluții din a 529-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro