Sari direct la conținut

În Rusia, în manualele școlare apare o istorie complet nouă: Occidentul cel rău și Ucraina nazistă

HotNews.ro
Elevi in Crimeea ocupata de rusi, Foto: Associated Press / Profimedia Images
Elevi in Crimeea ocupata de rusi, Foto: Associated Press / Profimedia Images

Presiuni americane, confruntare cu Occidentul, operațiuni militare în Ucraina și sancțiuni fără precedent: de la 1 septembrie, în manualele școlare din Rusia va apărea o istorie nouă, care va explica celor mai tineri elevi punctul de vedere al statului în acest conflict, potrivit AFP.

Redactat în aproximativ cinci luni – un timp record – pentru elevii din ultimul an de liceu, noul manual de istorie care acoperă perioada cuprinsă între 1945 și începutul secolului XXI a fost prezentat luni la Moscova de ministrul rus al educației, Serghei Kravtsov.

„Este important să îi facem pe elevi să înțeleagă obiectivele” operațiunii militare ruse în Ucraina, care a început în februarie 2022 și care are ca scop oficial „demilitarizarea” și „denazificarea” acestei foste republici sovietice, a declarat Kravtsov într-o conferință de presă.

El a denunțat recent în fața lui Vladimir Putin „un adevărat război purtat împotriva istoriei”, acuzând „inamicii Rusiei că se folosesc cu cinism de credulitatea copiilor noștri pentru a diviza popoarele și a semăna discordie”.

Vladimir Medinski, consilier al președintelui rus, a declarat reporterilor că „manualul transmite punctul de vedere al statului”, dar „într-un mod mai simplu și mai uman” în comparație cu manualele școlare anterioare.

Cu o copertă albastră pe care figurează podul Kerci care leagă peninsula Crimeea, anexată de Moscova, de Rusia, „acest manual va fi disponibil în toate școlile din țară de la 1 septembrie”, ne-a asigurat Serghei Kravtsov.

Cartea îi laudă în special pe militarii ruși care au „salvat pacea” în 2014 în peninsula Crimeea, anexată la Rusia în urma unui referendum nerecunoscut de Kiev și de comunitatea internațională.

Și denunță sancțiunile impuse Rusiei, inclusiv înghețarea activelor sale străine în 2022 de către Occident, descrise ca fiind mai rele decât Napoleon.

În cea de-a 18-a lună a operațiunii rusești, aceasta este prezentată ca fiind cea care a consolidat societatea în Rusia, iar isprăvile soldaților săi, „eroi”, sunt puse la loc de cinste.

„După încheierea operațiunii militare speciale, după victoria noastră, vom completa acest manual”, a promis Kravtsov presei.

Urmărește ultimele evoluții din a 530-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro