Sari direct la conținut

Rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina: Olaf Scholz vrea neapărat ca acestea să fie modificate înainte de livrare

HotNews.ro
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Guvernul german poartă discuții cu producătorul de armament MBDA în legătură cu livrarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, a declarat vineri o sursă de securitate pentru Reuters.

Revista Spiegel a publicat și ea informația, iar un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că facțiunile parlamentare cheie din Bundestagul german au „ajuns la un consens” în privința aprovizionării Ucrainei cu rachete Taurus.

Kievul a făcut presiuni asupra Berlinului pentru a-i furniza Taurus, o rachetă cu o rază de acțiune de peste 500 km care este lansată de avioane de vânătoare precum Tornado, F-15 sau F-18.

Rachetele de croazieră sunt greu de detectat de radarele de apărare aeriană, deoarece zboară la altitudini joase. Ele sunt utilizate în principal pentru a lovi ținte de mare valoare în spatele liniilor inamice, cum ar fi buncărele de comandă, depozitele de muniții și de combustibil, aerodromurile și podurile.

Scholz vrea neapărat ca aceste rachete să fie modificate

În timp ce Marea Britanie și Franța au furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow și Scalp, Berlinul a fost reticent în a le călca pe urme, pe fondul preocupărilor legate de raza lungă de acțiune a armei și de potențiala sa utilizare împotriva unor ținte din interiorul Rusiei. Până în prezent, și Statele Unite s-au abținut să trimită ATACMS în Ucraina, în pofida solicitărilor Kievului.

Din punct de vedere tehnic, este foarte ușor de limitat raza de acțiune a unei rachete de croazieră Taurus, potrivit experților.

Discuțiile dintre guvernul german și MBDA se concentrează pe o astfel de modificare, deoarece cancelarul Olaf Scholz vrea să împiedice cu orice preț orice atac ucrainean asupra teritoriului rusesc cu această armă, potrivit Spiegel.

În iunie, Kremlinul a avertizat Franța și Germania că livrarea de rachete de croazieră către Kiev ar duce la o nouă spirală de „escaladare a tensiunilor” în conflictul din Ucraina.

Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge obiective din Ucraina, inclusiv infrastructura civilă, iar Ucraina nu are o modalitate simplă de a riposta la ele.

Armata germană are în stoc aproximativ 600 de rachete Taurus, dintre care aproximativ 150 sunt gata de utilizare, potrivit presei. Spania și Coreea de Sud au, de asemenea, rachete Taurus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro