Sari direct la conținut

IRIS-T a doborât peste 110 ținte în Ucraina – producător / Care este rata de reușită a sistemului antiaerian german

HotNews.ro
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

Producătorul german de armament Diehl Defence își propune să mărească semnificativ producția sistemului său de apărare aeriană IRIS-T pentru a satisface cererea în creștere din cauza războiului Rusiei în Ucraina, a declarat marți directorul de programe Harald Buschek, potrivit Reuters.

În 2025, compania privată intenționează să construiască cel puțin opt sisteme, față de trei sau patru sisteme în acest an, a declarat el presei la baza aeriană Todendorf din nordul Germaniei.

El a adăugat că producția de rachete a fost triplată în acest an iar anul viitor va fi de două ori mai mare decât acum, cu o producție preconizată să ajungă la aproximativ 400 – 500 de rachete începând cu 2024.

Germania a furnizat până acum două unități IRIS-T Ucrainei, unde sunt folosite în principal pentru a proteja Kievul împotriva atacurilor cu rachete rusești.

Buschek a declarat că Ucraina a doborât peste 110 ținte aeriene cu acest sistem, cu o rată de reușită de aproape 100%, majoritatea fiind rachete de croazieră, precum Kalibr.

Sistemul a contracarat cu succes un atac asupra Kievului cu un val de 13 rachete de croazieră rusești la începutul anului, interceptând toate rachetele, a declarat Buschek.

Având o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri și un câmp de acțiune de 360 de grade, sistemul SLM IRIS-T a fost folosit pentru a doborî rachete de croazieră și alte ținte aeriene, inclusiv drone Shahed de fabricație iraniană.

În urmă cu o lună, Volodimir Zelenski a declarat că a primit un raport privind eficiența sistemelor Iris-T și Patriot primite de la occidentali.

„Sunt recunoscător fiecărei ţări, fiecărui lider care ne-a ajutat cu ele! Acestea sunt sisteme puternice, foarte eficiente… Deja există rezultate semnificative. Şi nu numai pentru Ucraina. Pentru că fiecare distrugere a rachetelor ruseşti pe cerul nostru, în special a rachetelor balistice lansate din aer Kinjal, cu care teroriştii ruşi se laudă de mult timp… Fiecare succes al războinicilor noştri este o reasigurare pentru lume că un stat terorist nu este capabil să submineze securitatea comună”, spune președintele ucrainean.

Germania a promis în total Ucrainei 8 sisteme IRIS-T. Unul dintre ele a fost avariat în luna iunie într-un atac rusesc cu o dronă Lancet care a vizat radarul mobil al sistemului, după cum a arătat și o înregistrare video apărută la momentul respectiv pe rețelele de socializare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro