Sari direct la conținut

Ucraina acuză un oligarh rus de finanțarea invaziei

HotNews.ro
Mihail Fridman se plange ca nu isi mai permite traiul la Londra, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia
Mihail Fridman se plange ca nu isi mai permite traiul la Londra, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat pe oligarhul rus de origine ucraineană Mihail Fridman că a finanțat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit CNN.

Fridman este președintele Alfa Group, un conglomerat privat care operează în principal în Rusia și în fostele state sovietice și care cuprinde bănci, asigurări, comerț cu amănuntul și producția de apă minerală. El are o avere netă de 11,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaire’s Index.

Fridman este, de asemenea, președinte al Alfa Bank, a patra cea mai mare firmă de servicii financiare din Rusia și cea mai mare bancă privată.

Alfa Bank a fost lovită săptămâna trecută de sancțiuni care o vor împiedica să strângă bani prin intermediul pieței americane.

Fridman este unul dintre puținii oligarhi ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. În primele zile ale războiului, el a calificat conflictul drept o „tragedie” atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși.

SBU a făcut următoarele afirmații într-o declarație:

  • „De când Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, Fridman a „turnat” aproximativ 2 miliarde de ruble (aproximativ 20 de milioane de dolari) în mai multe fabrici militare din Rusia, inclusiv în Uzina de cartușe din Tula, care produce muniție pentru armată, și în Uzina optico-mecanică din Urali, care produce echipamente de înaltă tehnologie pentru avioane de luptă și elicoptere.
  • El folosește activele Grupului Alfa pentru distribuirea în masă a rațiilor uscate, a hainelor și a altor produse care sunt furnizate armatei.
  • El a organizat colectarea de materiale și asistență tehnică pentru nevoile forțelor rusești care luptă în Ucraina.
  • Companiile sale de asigurări efectuează asigurări pentru echipamente militare, precum și asigurări de viață și de sănătate pentru soldații ruși.
  • Anchetatorii l-au notificat pe Fridman cu privire la acuzații „pe baza dovezilor colectate”, se mai arată în comunicat.

„Suspectul se ascunde în prezent de justiție în străinătate. Sunt în curs de desfășurare măsuri cuprinzătoare pentru a-l aduce în fața justiției. Făptașul riscă până la 8 ani de închisoare cu confiscarea proprietății”, se arată în comunicat.

CNN l-a contactat pe Fridman, care a refuzat să comenteze acuzațiile SBU.

Urmărește ultimele evoluții din a 559-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro