Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 564: Ucraina, aproape să primească rachete ATACMS / General ucrainean din sud: „Înaintăm!” / Șeful ambasadei ruse la București, convocat de urgență la MAE /

HotNews.ro
Ceremonie în Liov pentru un soldat ucrainean căzut în războiul cu Rusia, Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / Profimedia Images
Ceremonie în Liov pentru un soldat ucrainean căzut în războiul cu Rusia, Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / Profimedia Images

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de duminică, exploziile s-au auzit în capitala ucraineană și în regiunea sa timp de aproape două ore, iar resturi de drone au căzut pe mai multe cartiere centrale ale orașului. Forțele terestre ucrainene au spus că sistemele de apărare aeriană ale țării au distrus 25 din cele 32 de drone Shahed, majoritatea vizând regiunea Kiev. De cealaltă parte, rușii afirmă că au doborât în apropiere de Crimeea opt drone lansate de Ucraina pe deasupra Mării Negre și că au distrus duminică dimineața devreme trei ambarcațiuni rapide în apropiere de Insula Șerpilor.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 564, LIVETEXT:

23:34VIDEO Zelenski spune că Ucraina a făcut progrese în ultimele 7 zile: „Numai eroismul ucrainean este cel care determină cum se va încheia războiul”

23:04Noi imagini cu luptele care se duc pe front, filmate cu camere de pe soldații ucaineni:

22:20După ce a fost demis de Putin în urma rebeliunii Wagner, „generalul Armaghedon” primeşte un post în Comunitatea Statelor Independente.

21:44Doi voluntari umanitari din Spania şi Canada au fost ucişi, iar Kievul acuză Moscova pentru incident.

Kievul a acuzat duminică forţele ruse de uciderea a doi lucrători umanitari, un canadian şi o spaniolă, în estul Ucrainei, calificând moartea lor drept o „pierdere dureroasă şi ireparabilă”, transmite AFP, relatează Agerpres.

Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, armata rusă i-a ucis pe Emma Igual, cetăţeană spaniolă, şi Anthony Ihnat, cetăţean canadian, care lucrau pentru organizaţia nonguvernamentală Road to Relief. Emma Igual, în vârstă de 32 de ani, era directoare şi cofondatoare a respectivei ONG.

„Un proiectil a căzut peste vehiculul la bordul căruia se deplasa această cetăţeană spaniolă”, declarase anterior ministrul spaniol al afacerilor externe, Jose Manuel Albares, în marja summitului G20 din India.

Doi cetăţeni germani care lucrau pentru această ONG au fost răniţi în atac, a adăugat ministerul ucrainean în comunicatul său.

21:05Ucraina și Suedia vor produce împreună blindate de luptă CV-90 îmbunătățite, cu capabilități mai bune pe teren accidentat, dar și cu un blindaj îmbunătățit. Scopul final este ca Ucraina să se doteze cu 1.000 astfel de blindate șenilate, a anunțat ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

20:19Cel mai modern tanc rusesc, un T-90M, scos din luptă de ucraineni cu o dronă kamikaze de dimensiuni mici:

19:43Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat. Lavrov consideră că a fost un succes, Macron spune că a confirmat izolarea Rusiei

Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat duminică şi India a predat preşedinţia blocului către Brazilia, în timp ce atât SUA, cât şi Rusia au lăudat consensul la care s-a ajuns pentru a fi adoptată Declaraţia finală, care nu condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina, dar cere în schimb membrilor să evite folosirea forţei, relatează Reuters.

Armata română rămâne în alertă la Dunăre / Militarii au căutat o altă dronă care s-ar fi prăbușit

19:00Armata română rămâne în alertă: Nave fluviale, în misiune pe brațul Chilia / Căutări pentru o a treia dronă semnalată că s-ar fi prăbușit.

18:39 Șeful spionajului militar ucrainean, despre tacticile Rusiei: „Se adaptează şi ne copiază foarte mult” / Ce spune de scadalul cu Elon Musk

18:20Banca Agricolă a Rusiei ar putea avea acces la sistemul SWIFT în termen de 30 de zile, potrivit Naţiunilor Unite.

O filială a Băncii Agricole Ruse din Luxemburg ar putea aplica imediat la SWIFT pentru ”a permite în mod eficient accesul” băncii la sistemul internaţional de plăţi, în termen de 30 de zile, au transmis Naţiunile Unite Rusiei, într-o scrisoare, văzută vineri de Reuters, relatează News.ro

„SWIFT a confirmat că RSHB Capital S.A. va fi eligibilă să solicite aderarea şi accesul la SWIFT pentru tranzacţii cu alimente şi îngrăşăminte, pe baza statutului său actual de emitent de titluri de creanţă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, pe 28 august.

Guterres a subliniat patru măsuri pe care Naţiunile Unite le-ar putea facilita pentru a îmbunătăţi exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei, în încercarea de a convinge Moscova să revină la un acord care a permis exportul sigur de cereale ucrainene la Marea Neagră.

El i-a spus lui Lavrov că ONU este gata să treacă imediat la toate măsurile, ”pe baza înţelegerii clare a faptului că realizarea lor va duce la revenirea Federaţiei Ruse la Iniţiativa Mării Negre şi la reluarea completă a operaţiunilor”.

Mutare strategică: Ucraina, aproape să primească rachete cu rază lungă ATACMS de la SUA

17:28Președintele american Joe Biden este pe punctul de a lua o decizie privind trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS (Army Tactical Missile System) la Kiev, relatează duminică Financial Times.

ATACMS sunt rachete balistice tactice cu o rază de acţiune de cel puțin 300 km, concepute pentru sistemul M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) şi pentru sistemul M142 HIMARS.

Până acum, armele cu cea mai mare rază primite de Ucraina au fost rachetele de crozieră Storm Shadow şi Scalp furnizate de Marea Britanie şi Franţa care au o rază de acţiune de aproximativ 250 km.

16:38 Imagini dramatice de pe front, cu două tancuri ucrainene T-64 care trag spre pozițiile inamice. Spre finalul clipului video se vede cum o loviturpă antitanc ratează la mică distanță unul din tancurile ucrainene. Similar, și o dronă kamikaze Lancet pare că trece razant pe lângă un tanc și se detonează în pământ.

16:00 Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotîne din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun.

„Continuăm să facem mici progrese în zona Robotine. Aproximativ încă 1,5 kilometri pătraţi din teritoriul nostru ucrainean au fost eliberaţi”, a declarat el duminică în cadrul unei emisiuni de ştiri naţionale.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că pe frontul din Zaporojie se dau lupte grele: „Ruşii se agaţă de fiecare metru din pământul nostru. Cu toate acestea, forţele de apărare ucrainene încearcă să îngreuneze cât mai mult posibil logistica armatei ruse, iar în anumite zone acest lucru dă roade”, a subliniat el. (EFE via Agerpres)

Șeful Armatei SUA trimite un avertisment Ucrainei

15:40 Șeful armatei americane: Ucrainenii mai au o fereastră de oportunitate de 30-45 de zile pentru contraofensivă, nu au terminat

15:24 Rusia va reveni la acordul privind cerealele din Marea Neagră „în aceeași zi” în care vor fi îndeplinite condițiile Moscovei pentru exportul propriilor cereale și îngrășăminte pe piețele globale, a declarat duminică ministrul de externe Serghei Lavrov.

Rusia a renunțat la acord în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că o cantitate insuficientă de cereale ucrainene ajunge în țările care au nevoie de ele.

„Când toate acțiunile necesare pentru eliminarea obstacolelor pentru exporturile noastre de cereale și îngrășăminte vor fi puse în aplicare, în aceeași zi vom reveni la punerea în aplicare colectivă a părții ucrainene a `inițiativei de la Marea Neagră`”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă după ce a participat la summitul G20 de două zile de la New Delhi.

Boris Johnson: Ucraina trebuie acceptată în NATO „cât mai repede posibil”

15:07 Boris Johnson a declarat că Ucraina ar trebui să fie acceptată în NATO „cât mai repede posibil” și că invazia pe scară largă a Rusiei este singura dovadă necesară pentru a demonstra că neapartenența Kievului la NATO a fost un „dezastru”, scrie Kyiv Post.

Vorbind la cea de-a 18-a reuniune anuală a Yalta European Strategy (YES), fostul premier britanic, a declarat „Apartenența la NATO este un sprijin psihologic masiv pentru o țară și un factor de descurajare masiv pentru oricine ar încerca să atace acea țară. NATO funcționează, s-a dovedit că funcționează”.

Johnson a spus că invazia președintelui Putin a demolat orice argument privind neacceptarea Ucrainei în NATO, bazat pe teama de a escalada un conflict între Rusia și Occident.

„Acest argument nu arată foarte bine în aceste zile. Uitați-vă ce am făcut fără Ucraina în NATO. Am încercat să nu avem Ucraina în NATO. A dus la cel mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani, sute de mii de oameni morți. Este un dezastru”, a spus el.

14:40 Vladimir Putin a avut duminică o convorbire telefonică cu liderul interimar din Mali, Assimi Goita, și a discutat subiecte precum eforturile antiteroriste și criza din Niger, vecinul Mali, a anunțat Kremlinul.

Potrivit unui comunicat, cei doi lideri au convenit că această criză din Niger, unde o lovitură de stat din iulie l-a înlăturat pe președintele Mohammed Bazoum, nu poate fi rezolvată decât prin mijloace diplomatice.

Principalul bloc regional din Africa de Vest, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a amenințat anterior cu o intervenție militară pentru a-l readuce pe Bazoum la putere.

Junta militară aflată la putere în Mali a avertizat împotriva unei intervenții externe în Niger și a dezvoltat, de asemenea, o relație strânsă cu Rusia, forța de mercenari Wagner fiind desfășurată în această țară.

Erdogan: Acordul privind cerealele, discutat în detaliu la summitul G20

14:19 Rusia construiește antene de telefonie mobilă în Melitopolul ocupat pentru a-i spiona pe locuitori, a spus primarul în exil al orașului.

Oamenii rușilor din orașul Melitopol (Regiunea Zaporojie) Zaporizhzhia, au instalat antene de telefonie mobilă pentru a asculta ce vorbesc locuitorii și a căuta „dizidenți”, a spus duminică Ivan Fedorov.

14:15 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică că G20, care a fost creat pentru a rezolva problemele economice internaționale, nu este neapărat locul în care să se aștepte progrese diplomatice în privința războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, a spus el într-o conferință de presă, declarația G20 nu a fost o victorie diplomatică pentru Rusia, care a ieșit izolată de la summitul din India. (Reuters)

13:58 Problema relansării acordului privind cerealele din Marea Neagră a fost discutată în detaliu la summitul G20 din acest weekend, dar orice inițiativă care izolează Rusia nu are șanse să fie sustenabilă, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan într-o conferință de presă după încheierea reuniunii de la New Delhi.

Rusia, Ucraina și Turcia vor continua să discute despre acordul privind cerealele, a adăugat Erdogan.

General ucrainean din sud: „Înaintăm!”

13:32 „Înaintăm!” Anunțul făcut de generalul ucrainean care conduce ofensiva din sud

13:02 Podul Kerci din Crimeea nu poate funcționa în continuare în mod normal, a spus armata ucraineană, potrivit Kyiv Independent.

Podul, care face legătura între Crimeea ocupată și Krasnodar Krai din Rusia, este încă deteriorat după ce a fost lovit de o explozie în iulie, a raportat duminică purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk.

12:38 Un lucrător umanitar spaniol a fost ucis când o rachetă a lovit vehiculul în care se afla în Ucraina, a declarat duminică ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

„Din nefericire, pot confirma că o rachetă a lovit vehiculul în care călătorea acest lucrător spaniol care acționa pentru un ONG umanitar în Ucraina. Avem confirmarea verbală a decesului”, a declarat Albares reporterilor în India, unde a participat la reuniunea G20.

Un lucrător umanitar canadian a murit, de asemenea, în atacul de sâmbătă din Chasiv Yar, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, au declarat autoritățile.

Anterior, potrivit presei ucrainene, bilanțul acestei lovituri rusești era de un mort, doi răniți și un dispărut. (vezi update-ul de la ora 10:09)

Budanov: Rușii se adaptează, încearcă să schimbe tacticile

12:22 Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a vorbit aseară la forumul de strategie europeană Yalta de la Kiev, care a reunit factori de decizie politică ucraineni și internaționali pentru a discuta despre evoluția războiului.

Ce a spus Budanov despre tacticile Rusiei:

„În ceea ce privește creativitatea și flexibilitatea, noi încă avem un avantaj față de ei, sunt mai degrabă depășiți. Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forțele, eșuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătățiri.

Au trecut la folosirea în masă a dronelor, înainte de război pur și simplu nu înțelegeau importanța lor, acum se adaptează și ne copiază foarte mult.”

12:01 Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a devenit unul dintre înalții oficiali care au lăudat declarația summitului G20, în care însă Rusia nu este criticată direct pentru războiul din Ucraina.

Cele mai mari economii ale lumii au adoptat sâmbătă, la Delhi, o declarație consensuală care a evitat să condamne Rusia pentru război, dar a subliniat suferința umană provocată de conflict și a cerut tuturor statelor să nu folosească forța pentru a acapara teritorii.

Sullivan a spus presei că declarația „face o treabă foarte bună în ceea ce privește apărarea principiului conform căruia statele nu pot folosi forța pentru a încerca să obțină achiziții teritoriale sau pentru a încălca integritatea teritorială și suveranitatea sau independența politică a altor state”.

Germania și Marea Britanie au lăudat, de asemenea, rezoluția, dar Ucraina a declarat că „nu au nimic de care să fie mândri”. (The Guardian)

Ucrainenii au făcut progrese confirmate în Zaporojie

11:19 Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că țara sa va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 2 miliarde de dolari pe termen lung, începând din 2025, pe lângă cele 300 de milioane de dolari promise pentru anul viitor, potrivit Yonhap News.

Yoon Yoon a făcut această declarație duminică, în cadrul unei sesiuni a summitului G20 care a avut loc la New Delhi, în India, a precizat Yonhap.

11:02 Ultimele evoluții de pe frontul din Ucraina: Trupele Kievului au făcut sâmbătă progrese confirmate în Zaporojie

10:50 Primăria Chilia Veche le recomandă locuitorilor să nu meargă noaptea pe Dunăre deoarece sunetul motoarelor de barcă poate fi confundat cu sunetul dronelor rusești

Noua estimare a pierderilor rusești

10:36 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 490 de soldați, 10 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 40 de diferite vehicule și cisterne.

10:23 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „În regiunea rusă Pskov, în apropiere de granița cu Estonia, guvernatorul a organizat patrule de securitate de voluntari pentru a împiedica noi atacuri cu vehicule aeriene fără echipaj (UAV) împotriva bazei aeriene Kresty. Se pare că până la 800 de cetățeni s-au înscris pentru a se alătura patrulelor.
  • Această inițiativă survine în urma distrugerii a două avioane de transport IL-76 CANDID la 29 august 2023. Din cauza razei de acțiune limitate a UAV-urilor de tip quadcopter, atacurile asupra bazei au fost aproape sigur lansate din interiorul Federației Ruse.
  • Patrulele vor fi formate din grupuri de 50 de persoane împărțite în mai multe municipalități, care vor patrula zonele de frontieră și infrastructurile esențiale , în special aeroporturile și bazele aeriene.
  • Crearea acestor patrule de securitate cu voluntari va acționa probabil ca un factor de descurajare și va oferi un nivel de apărare împotriva dronelor quadcopter care sunt operate din imediata vecinătate a bazei aeriene.
  • În trecut, s-a dovedit a fi dificil de distrus drone folosind focuri de armă de calibru mic, astfel încât forțele rusești vor avea în continuare nevoie de sisteme de apărare aeriană, cu o capacitate de supraveghere și mijloace de interceptare atât cinetice, cât și electronice, pentru a distruge UAV de atac.
  • Este foarte probabil ca utilizarea voluntarilor să indice o lipsă de personal de securitate instruit în Rusia.”

Șeful ambasadei ruse la București, convocat de urgență la MAE

10:09Un voluntar străin a murit, doi au fost răniți și unul este dat dispărut în regiunea Donețk după un atac rusesc de artilerie, notează Kyiv Independent.

Voluntarii străini de la ONG-ul „Road to Relief”, se deplasau sâmbătă cu mașina în apropierea orașului Chasiv Yar, aflat pe linia frontului, când dubița lor a intrat sub tirul artileriei rusești.

09:46Interviu cu analistul Armand Goșu. Starea de spirit acum în Rusia. Povestea lui Prigojin și de ce se tem mereu politicienii ruși de armată

09:46 Forțele ruse de apărare aeriană au distrus duminică dimineața o dronă lansată de Ucraina deasupra regiunii Briansk, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova.

În postarea ministerului de pe Telegram nu se spune nimic despre posibile daune sau victime. Regiunea Briansk din sud-vestul Rusiei este pe granița cu Ucraina.

09:33 Dronele căzute în România: Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei, convocat de urgență la MAE

Val de drone Shahed, lansate peste noapte asupra Kievului

08:58 Myanmar a primit două avioane de luptă rusești Su-30, a declarat Charlie Than, ministrul Comerțului din Myanmar

„Două avioane au fost deja livrate”, a declarat Than pentru agenția RIA, în marja Forumului Economic Estic, care începe duminică în portul Vladivostok.

Rusia și Myanmar au semnat un contract în septembrie 2022 pentru livrarea a șase avioane de luptă Su-30SME, a precizat RIA.

08:10 Forțele ruse au lansat sâmbătă noapte 32 de drone explozive asupra Ucrainei, majoritatea deasupra regiunii Kiev, potrivit armatei ucrainene, care a afirmat că a doborât 25 dintre ele.

08:03 ​Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate din estul şi sudul Ucrainei, a afirmat sâmbătă un general al serviciilor ucrainene de informaţii militare.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro