Sari direct la conținut

Ce a făcut ca SUA să ia in considerare trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS Ucrainei

HotNews.ro
Rachetă ATACMS lansată dintr-un sistem M270 MLRS, Foto: U.S. Army / Avalon / Profimedia
Rachetă ATACMS lansată dintr-un sistem M270 MLRS, Foto: U.S. Army / Avalon / Profimedia

Administrația Biden este aproape de aprobarea trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS (Army Tactical Missile System) Ucrainei, oferind Kievului posibilitatea de a provoca daune semnificative mai adânc pe teritoriul ocupat de Rusia, potrivit a patru oficiali americani, relatează Reuters.

După ce a văzut succesul munițiilor cu dispersie livrate în ultimele luni, SUA iau în considerare să expedieze unul sau ambele sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) care pot zbura până la 306 km sau un sistem de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) care pot fi înarmate cu bombe cu dispersie, au declarat trei oficiali americani.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate, John Kirby, a lăudat în iulie eficiența cu care armata ucraineană folosește muniția cu disersie pe front.

Dacă este aprobată, oricare dintre opțiuni ar fi disponibilă pentru expediere rapidă la Kiev.

În prezent, Ucraina este echipată cu artilerie de 155 de milimetri, cu o rază de acțiune maximă de aproape 30 de kiloemtri, transportând până la 48 de bombe. ATACMS luat în considerare ar propulsa în jur de 300 sau mai multe bombe. Sistemul de rachete GMLRS, o versiune pe care Ucraina o are în arsenalul său de luni de zile, ar putea să disperseze până la 404 de muniții cu dispersie.

Având în vedere că Ucraina progresează împotriva forțelor ruse, administrația este dornică să stimuleze armata ucraineană într-un moment vital, au spus două dintre surse.

Decizia de a trimite ATACMS sau GMLRS, sau ambele, nu este definitivă și ar putea încă să cadă, au spus cele patru surse. Administrația Biden s-a luptat luni de zile cu o decizie privind ATACMS, temându-se că furnizarea lor ar fi percepută ca o mișcare prea agresivă împotriva Rusiei.

ATACMS sunt rachete balistice tactice cu o rază de acţiune de cel puțin 300 km, concepute pentru sistemul M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) şi pentru sistemul M142 HIMARS. Aproximativ 3.700 de astfel de rachete au fost produse până în 2007.

Prima dată, Financial Times a scris că președintele american Joe Biden este pe punctul de a lua o decizie privind trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS.

„Nimic nu a fost exclus. Nu am luat o decizie de a anunţa noi capacităţi, dar poziţia noastră a fost întotdeauna că vom oferi Ucrainei capacităţile care îi vor permite să aibă succes pe câmpul de luptă”, a declarat în weekend Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională, în timpul zborului lui Joe Biden de la New Delhi spre Vietnam.

Urmărește ultimele evoluții din a 565-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro