Sari direct la conținut

Rusia a emis un mandat de căutare pe numele președintelui Curții Penale Internaționale

HotNews.ro
Curtea Penala Internationala de la Haga, Foto: Sjoerd van der Hucht / Alamy / Profimedia Images
Curtea Penala Internationala de la Haga, Foto: Sjoerd van der Hucht / Alamy / Profimedia Images

Rusia l-a adăugat luni pe preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, pe lista sa cu persoane căutate, fără a preciza însă motivul, relatează AFP și Agerpres.

„Căutat în cadrul unei anchete penale”, a precizat Ministerul de Interne în baza sa de date cu persoane căutate, potrivit agenţiilor de presă TASS şi RIA Novosti.

În primăvara acestui an, CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru rolul său în deportarea ilegală de copii ucraineni. Deşi Rusia nu este membră a CPI, mandatul de arestare îi limitează preşedintelui rus libertatea de mişcare.

El a trebuit să renunţe din acest motiv să participe la summitul BRICS organizat de Africa de Sud în luna august.

Procurorul CPI, Karim Khan, a fost şi el adăugat în luna mai de Moscova pe lista sa cu persoane căutate.

Deși nu au precizat infracțiunea de care este suspectat Khan, autoritățile ruse îl acuză că a „lansat urmăriri penale împotriva unei persoane cunoscute ca nevinovată” şi că a „pregătit un atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin”.

„Data naşterii: 30 martie 1970. Locul naşterii: Edinburgh, Scoţia (…) Căutat în baza unui articol din Codul penal”, se arată în nota care îl privește din baza de date a persoanelor date în urmărire de Rusia, fără a preciza articolul Codului Penal rus pe care acesta l-ar fi încălcat.

Vladimir Putin şi comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, sunt acuzaţi de CPI de crime de război pentru „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, acuzaţii respinse virulent de Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 579-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro