Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 599. Zeci de drone ucrainene au vizat Rusia / Lupte crâncene în Avdiivka, în ceea ce pare o nouă ofensivă rusă / Putin: Trupele ruse își întăresc pozițiile

HotNews.ro
Militari ucraineni mobilizați în zona Avdiivka, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Militari ucraineni mobilizați în zona Avdiivka, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Luptele crâncene au loc în Avdiivka, pe linia frontului de est, pentru a cince zi, Rusia continuând să să desfășoare noi forțe în încercarea de a înconjura orașul, potrivit lui Vitaliy Barabash, șeful administrației militare din zonă. Bombardele au fost atât de puternice încât echipajele de urgență nu au putut recupera morții din clădirile distruse, a spus Barabash.

Războiul din Ucraina – ziua 599 – toate informațiile LIVE pe HotNews.ro

07:18Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni privind invazia rusă, este aici

23:25 SBU a atacat cu succes o instalație energetică din regiunea rusă Belgorod provocând o pană de curent

Atacurile cu drone ucrainene din noaptea de sâmbătă spre duminică asupra unei instalații energetice din regiunea rusă Belgorod au provocat pene de curent în zonă, a confirmat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent.

Atacul a fost raportat pentru prima dată duminică la prânz de publicația Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei din cadrul SBU, siturile militare rusești erau conectate la instalația energetică, situată în satul Krasnaya Yaruga, care se află la nord de granița cu regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării și guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, au afirmat duminică dimineață că apărarea aeriană rusă a interceptat 27 de drone deasupra regiunii.

Sursa SBU a declarat că pana de curent din regiunea Belgorod este o „realitate care bate deja la ușa (Rusiei)”.

Tot duminică, forțele rusești au lovit infrastructura energetică din orașul Herson cu două bombe ghidate, provocând o pană de curent parțială în capitala regională ucraineană și perturbând alimentarea cu apă, serviciile de telefonie mobilă și conexiunea la internet.

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în oraș, potrivit autorităților locale.

Guvernatorul regiunii Belogorod, Vyacheslav Gladkov, a afirmat, de asemenea, duminică, că un atac de artilerie ucrainean a provocat pene de curent în satele Vyazovoe și Repyakhovka, care se află chiar la granița cu Ucraina și în apropiere de Krasnaya Yaruga.

20:51 Atacul major pe care Rusia l-a lansat marți în Donețk, despre care Vladimir Putin a spus că este „o nouă ofensivă”, eșueză, susține un comandant ucrainean, în timă ce forțele Moscovei suferă pierderi serioase, potrivit The Guardian.

18:50 Preşedintele Armeniei, Vahagn Haciaturian, a promulgat o decizie a parlamentului armean de ratificare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI), după scurte dezbateri pe marginea acestui proiect, care a stârnit mânia Rusiei, aliatul tradiţional al Erevanului, cu care relaţiile s-au tensionat considerabil, transmite France Presse sâmbătă.

18:33Mai multe persoane s-au adunat din nou în fața primăriei din Odesa pentru a protesta împotriva utilizării abuzive a fondurilor bugetare și pentru a aduce un omagiu soldaților ucraineni uciși sau răniți în război, potrivit The Guardian.

Forțele rusești desfășoară o „apărare activă” pe întreg frontul, susține Putin

17:47Forțele rusești desfășoară o „apărare activă” și au reușit să-și îmbunătățească pozițiile pe aproape toată linia de contact din Ucraina, a declarat duminică președintele Vladimir Putin.

Reuters relatează că, într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare de către jurnalistul de la Kremlin Pavel Zarubin, Putin a spus „Ceea ce se întâmplă acum pe toată lungimea (liniei de) contact se numește o apărare activă”.

17:23Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, într-un interviu publicat duminică, că sugestiile din Occident ca SUA să se pregătească pentru un război simultan cu Rusia și China sunt un nonsens, relatează Reuters.

16:11 Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că un nou pachet de arme pentru Israel și Ucraina va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari, informează Reuters.

Președintele american Joe Biden va avea discuții intense cu Congresul SUA în această săptămână cu privire la necesitatea aprobării pachetului, a spus Sullivan într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS.

15:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski laudă trupele pentru că își mențin pozițiile în zone, inclusiv în Avdiivka, unde luptele sunt „deosebit de intenese”, potrivit The Guardian.

15:00Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat duminică oficiali locali, transmite The Guardian.

Potrivit AP, două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în regiunea Herson, după ce peste 100 de obuze au bombardat zona în weekend, a scris guvernatorul local Oleksandr Prokudin pe rețelele de socializare.

Două bombe teleghidate au lovit ulterior infrastructura cheie din orașul Herson, provocând o pană de curent parțială și întreruperea aprovizionării cu apă a zonei, a declarat șeful administrației militare a orașului, Roman Mrochko.

Oficialii locali au declarat că alte două persoane au murit în Donețk și că un bărbat de 57 de ani și o femeie de 54 de ani au fost uciși de o lovitură aeriană care le-a distrus casa din regiunea Harkov.

Zeci de drone ucrainene au vizat Rusia

14:06Rusia a ridicat de la sol un avion de vânătoare Su-27 după ce o dronă de recunoaștere Global Hawk a Statelor Unite s-a apropiat de granița rusă deasupra Mării Negre, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax și Reuters.

Drona americană și-a schimbat directția în momentul în care avionul rusesc s-a apropiat de ea, a precizat ministerul.

14:00 Doi civili au fost ucişi sâmbătă în atacurile ruseşti asupra oraşului Avdiivka, în estul Ucrainei, a anunţat duminică administraţia regiunii Doneţk, informează Reuters și News.ro.

Încă o persoană a fost rănită, dar într-o altă parte a regiunii, potrivit administraţiei regiunii Doneţk.

Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, tot din estul Ucrainei, a anunţat, duminică, la rândul său, că o femeie de 54 de ani şi un bărbat de 57 de ani au fost ucişi, iar o femeie a fost rănită într-un atac aerian rusesc desfăşurat în cursul nopţii.

Într-una dintre puţinele sale ofensive lansate în ultimele luni, armata rusă a continuat sâmbătă pentru a cincea zi la rând atacurile asupra Avdiivka, cu bombardamente atât de violente, încât echipele de urgenţă nu au putut recupera morţii din clădirile distruse.

Duminică, Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat că forţele sale au respins 15 atacuri ruseşti în apropiere de Avdiivka, Tonenke şi Pervomaiske, în regiunea Doneţk, forţele ruseşti lansând lovituri aeriene intense în zonă.

11:53Ministerul rus al Apărării susține că sistemul antiaerian a distrus 27 de drone pe care Ucraina le-a lansat asupra Rusiei, în regiunile Kursk și Belgorod. Oficialii din Kiev nu au comentat informația, scrie The Guardian.

10:06Forțele ruse desfășoară o „apărare activă” și și-au putut întări pozițiile pe aproape întreaga linie a frontului din Ucraina, a declarat duminică președintele Vladimir Putin. „Ceea ce se întâmplă acum se numește „o apărare activă””, a spus Putin, potrivit Reuters. „Și trupele noastre își întăresc poziția aproape în întreaga zonă. O zonă destul de mare”, a mai spus el.

Sinteza ultimelor evenimente din războiul din Ucraina

  • Atât Rusia, cât și Statele Unite au descris confruntărilei din jurul Avdiivka drept o nouă ofensivă rusă.
  • Volodimir Zelenski a mulțumit trupelor din zonele în care luptele au fost „deosebit de grele. „Le mulțumesc tuturor celor care își mențin pozițiile și distrug trupele ruse”, a spus președintele ucrainean, menționând Avdiivka, Maryinka și alte locații cheie din regiunea Donețk.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât două drone ucrainene deasupra Mării Negre, în apropiere de orașul Soci, sâmbătă dimineață. Primarul orașului a declarat că nu au fost victime sau pagube și că situația este sub control.
  • Un general de top al Ucrainei a spus că luptele din nord-est s-au „înrăutățit semnificativ”, pe măsură ce atacurile zilnice ale Rusiei continuă.
  • Este foarte probabil ca flota rusă de la Marea Neagră să-și fi întărit poziția defensivă și reactivă după seria de lovituri în august și septembrie, a precizat Ministerul Apărării din Regatul Unit. În cea mai recentă actualizare a situației, ministerul spune că rușii și-au mutat multe dintre activele sale, inclusiv nave și submarine capabile să folosească rachete de croazieră, de la Sevastopol în zonele de operare din est, cum ar fi Novorossiysk.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro