Sari direct la conținut

Tot mai mulți ucraineni cred într-o ruptură între cabinetul lui Volodimir Zelenski și conducerea armatei

HotNews.ro
Volodimir Zelenski alaturi de generali ucraineni si membri ai cabinetului sau, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images
Volodimir Zelenski alaturi de generali ucraineni si membri ai cabinetului sau, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Numărul ucrainenilor care cred că între conducerea politică și cea militară a țării există neînțelegeri grave a crescut considerabil în ultimul an, la fel ca în cazul celor care cred că Occidentul a obosit să sprijine Ucraina, arată un sondaj publicat luni și citat de Ukraîinska Pravda.

Sondajul arată că procentul ucrainenilor care cred în existența unor „conflicte grave” între liderii politici de la Kiev și șefii armatei a crescut de la 14% la 32% în ultimul an.

Majoritatea ucrainenilor (54%) cred în continuare că acestea „acționează armonios, ca o singură echipă” însă acest procent a scăzut de la 71% în septembrie 2022.

Ponderea celor care cred că Occidentul s-a săturat de Ucraina, că sprijinul său slăbește și, în general, Occidentul dorește acordarea unor concesii Rusiei a crescut considerabil, de la 15% în septembrie 2022 la 30% în octombrie 2023.

„În toate regiunile, există o tendință de creștere a procentului celor care cred în existența unor conflicte între autoritățile politice și comandamentul armatei și, de asemenea, că Occidentul se satură de Ucraina”, afirmă Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, cel care a efectuat sondajul.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 septembrie – 9 octombrie, fiind posibil ca reînceperea ostilităților între Hamas și Israel pe 7 octombrie să influențeze într-o anumită măsură temerile ucrainenilor privind slăbirea sprijinului occidental pentru țara lor.

Însă administrația președintelui american Joe Biden a dat asigurări că luptele din Orientul Mijlociu nu vor afecta sprijinul său pentru Kiev, Casa Albă anunțând chiar duminică un nou pachet de asistență pe care dorește să îl treacă prin Congres.

Legislativul de la Washington se află însă deocamdată în impas după ce Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului, a rămas fără lider la începutul lunii octombrie.

Sondajul Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1.010 persoane din toate regiunile Ucrainei, cu excepția Crimeii anexate ilegal de Rusia în 2014, amintește Ukraîinska Pravda.

Urmărește ultimele evoluții din a 600-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro