Sari direct la conținut

Războiul din Ucraina crește veniturile producătorilor din domeniul apărării

HotNews.ro
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Invazia rusă în Ucraina, începută în 2022, începe să crească veniturile contractorilor din domeniul apărării, deoarece clienţi precum guvernul SUA îşi refac stocurile golite de livrările către Ucraina şi ţări din întreaga Europă se înarmează cu ochii pe agresiunile Moscovei, transmite Reuters.

Contractori de apărare din SUA, cum ar fi Lockheed Martin, General Dynamics şi alţii, se aşteaptă ca actualele comenzi, pentru sute de mii de cartuşe de artilerie, sute de interceptoare de rachete Patriot şi o creştere a comenzilor pentru vehicule blindate aşteptate în lunile următoare vor susţine rezultatele lor în trimestrele următoare, conform News.ro.

Noi contracte de aprovizionare directă a Ucrainei – sau de umplere a armelor americane trimise în Ucraina – au fost semnate la sfârşitul anului trecut, iar acum veniturile ajung către marii contractori de apărare.

Lockheed, General Dynamics şi RTX au raportat toate rezultate mai bune decât cele aşteptate, în ultimele câteva zile, iar directorii se aşteaptă ca atât conflictul din Ucraina, cât şi războiul Israelului cu gruparea militantă palestiniană Hamas să crească cererea pe termen scurt.

„Am trecut de la 14.000 de cartuşe (de artilerie) pe lună la 20.000 foarte repede. Lucrăm înainte de termen pentru a accelera această capacitate de producţie până la 85.000, chiar şi până la 100.000 de cartuşe pe lună. Şi cred că situaţia Israelului nu va face decât să pună presiune mai mare asupra acestei cereri”, a declarat miercuri Jason Aiken, director financiar la General Dynamics, la un apel cu analiştii de pe Wall Street.

Unitatea General Dynamics Combat Systems, care produce vehicule blindate, tancuri şi artileria folosită de Ucraina, şi-a văzut veniturile crescând cu aproape 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

RTX, care produce rachete AMRAAM folosite în Ucraina, a declarat la apelul de marţi pentru veniturile cu analiştii de pe Wall Street că a primit comenzi de 3 miliarde de dolari de la invazia Rusiei din februarie 2022, care sunt legate de reaprovizionarea stocurilor de război din Ucraina şi SUA, iar compania se aşteaptă la mai multe.

Vânzările din trimestrul al treilea pentru segmentul de sisteme de apărare ale Northrop Grumman) au crescut cu 6% din cauza cererii mari de muniţie şi motoare de rachete utilizate în sistemele de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), care joacă un rol crucial în sprijinirea eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva Rusiei.

Aceasta face parte dintr-o tendinţă globală. Compania suedeză Saab şi-a majorat joi perspectivele de vânzări pentru întregul an, pe fondul cererii puternice de apărare, iar compania germană Rheinmetall a declarat că profitul din trimestrul al treilea a crescut datorită cererii puternice de arme şi muniţii.

Lipsa forței de muncă, o problemă

În timpul celei mai recente solicitări pentru fonduri noi de 106 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, regiunea Indo-Pacific şi întărirea frontierei, preşedintele american Joe Biden a declarat, pe 20 octombrie, că o parte din cererea suplimentară va merge către companiile care completează producţia de arme americane trimise în străinătate.

Biden a menţionat rachetele Patriot fabricate în Arizona şi „obuzele de artilerie fabricate în 12 state din întreaga ţară”, numind Pennsylvania, Ohio şi Texas.

Cu siguranţă, directori de la mai multe firme de apărare au avertizat la o expoziţie comercială recentă că lipsa forţei de muncă calificate şi problemele legate de lanţul de aprovizionare continuă să împiedice capacitatea companiilor de a onora comenzi.

„Lanţul de aprovizionare, pentru a fi complet sincer cu dumneavoastră, rămâne şi cred că ne aşteptăm să rămână ceea ce eu numesc fragil”, a spus Aiken de la General Dynamics la apelul pentru venituri, în timp ce compania a spus că îşi reduce prognoza pentru livrările de avioane de afaceri în 2023.

„Nu cred că asta se va întoarce la ceea ce am văzut înainte de pandemie în viitorul previzibil”, a mai spus el.

Lockheed a declarat pe 17 octombrie că întreruperile de aprovizionare şi de muncă afectează divizii precum aeronautica, care produce avionul de luptă F-35, din cauza necesităţii de ansambluri de procesoare, motoare pentru rachete solide, piese turnate şi forjate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro