Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 622: Rusia s-a retras oficial dintr-un tratat cheie / Olanda a trimis primele cinci avioane de luptă F-16 în România pentru a fi utilizate în pregătirea piloților ucraineni

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus și interceptat în total 17 drone lansate de Ucraina marți dimineață deasupra Mării Negre și a teritoriului Peninsulei Crimeea, a declarat Ministerul rus al Apărării. Nouă drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană și opt au fost interceptate de echipamente de război electronic, a precizat ministerul.

07:40Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei de marți:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 622, LIVETEXT:

01:00Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. „Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi”, afirmă el, potrivit News.ro.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis marţi seară, că în această zi a avut mai multe şedinţe, inclusiv cu serviciile de informaţii, fiind discutate subiecte sensibile legate de protecţia oamenilor, fără a oferi detalii.

00:28Rusia a emis un mandat de arestare pentru un judecător de la Curtea Penală Internațională (CPI), care în martie a emis un mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război, a informat miercuri agenția de presă rusă TASS, relatează Reuters.

Este vorba de judecătorul Sergio Gerardo Ugalde Godinez, a informat TASS. Judecătorul este „căutat în temeiul unui articol din Codul penal al Federației Ruse” în baza de date online a Ministerului de Interne al Rusiei, dar fără nicio mențiune despre presupusa sa crimă.

00:11Statele Unite au declarat marți că susțin menținerea unei democrații „puternice” în Ucraina, în timp ce par să înțeleagă reticența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a organiza alegeri la începutul anului viitor, relatează AFP.

Toate alegerile, inclusiv cele prezidențiale, au fost anulate de la intrarea în vigoare a legii marțiale în urma invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a spus că decizia de a nu organiza alegeri este „conformă cu Constituția lor”.

„Este important să ne amintim că Ucraina se află în această situație, deoarece Rusia continuă să poarte un război ilegal pe scară largă împotriva Ucrainei.

„Poporul ucrainean luptă pentru supraviețuire”, a spus Patel reporterilor, denunțând „bombardarea zilnică a infrastructurii civile în întreaga Ucraina”.

23:47 Departamentul american al Comerțului a emis marți un ordin de suspendare temporară a exporturilor a trei companii acuzate că au trimis produse electronice în Rusia pentru a sprijini efortul de război al acestei națiuni, a anunțat departamentul.

21:35 O aeronavă rusă a încălcat spațiul aerian al Letoniei pe 6 noiembrie, pe fondul tensiunilor crescânde dintre NATO și Moscova, a informat publicația de știri letonă Delfi pe 7 noiembrie, citând Ministerul Apărării al țării, relatează Kyiv Independent.

20:06 Statele Unite au acuzat marți Rusia că finanțează o campanie de dezinformare la nivelul Americii Latine, care alimentează contactele mass-media cu propagandă și știri false menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să stimuleze anti-SUA. și sentimente anti-NATO, relatează Reuters.

„Scopul final al Kremlinului pare să fie acela de a-și spăla propaganda și dezinformarea prin intermediul presei locale într-un mod care să pară organic pentru audiența din America Latină”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

19:47Moscova spune că vede o „campanie de represiune” în Republica Moldova

Diplomați ruși au denunțat marți o presupusă „campanie de represiune” în timpul recentelor alegeri locale din Republica Moldova, în timp ce partidul proeuropean aflat la putere a acuzat Moscova de ingerință, potrivit AFP.

Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a salutat „întărirea” opoziției în mai multe orașe, inclusiv în capitala Chișinău. „Și acest lucru s-a întâmplat în pofida campaniei de represiune fără precedent împotriva opoziției și a presei independente”, a acuzat Maria Zaharova.

19:28Obuzele forțelor ucrainene au ucis marți șase persoane în orașul Donețk, a declarat un oficial instalat de Rusia în regiunea de est a Ucrainei, relatează The Guardian.

Unsprezece persoane au fost rănite, potrivit datelor preliminare, a scris Denis Pushilin, șeful regiunii numit de Rusia, pe Telegram.

Aceste afirmații nu au fost încă verificate independent.

18:54 Guvernul Ungariei și noul guvern al Slovaciei consideră că este necesar să caute o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina și nu sprijină furnizarea de arme armatei ucrainene, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, vorbind la o conferință de presă la Bratislava, după o întâlnire cu prim-ministrul slovac Robert Fico.

„Vrem pace [în Ucraina], nu vedem o soluție [la conflictul ucrainean] în aprovizionarea cu arme și vrem să oprim valurile de migrație ilegală”, a spus Szijjártó, adăugând că Budapesta și Bratislava se opun noii strategii a UE privind migrația.

18:45Sprijinirea suplimentară a Ucrainei va fi unul dintre principalele subiecte de discuții la reuniunea de la Tokyo a miniștrilor de externe ai țărilor membre G7, a declarat marți seara ministrul german de externe Annalena Berbok, înainte de începerea întâlnirii.

„Noi, ca G7, colaborăm de asemenea pentru a îmbunătăți coordonarea pentru a crea un ‘scut de protecție’ pentru Ucraina în ajunul iernii. La urma urmei, este clar că acum unii oameni din lume urmăresc foarte atent cum continuăm să sprijinim Ucraina”, a spus ministrul german.

18:22Ucraina va deschide un nou centru de detenție pentru prizonierii ruși de război din cauza numărului în creștere de prizonieri de război, a raportat proiectul de stat „Vreau să trăiesc” pe 7 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

Centrul de detenție se va deschide „în viitorul apropiat”, în timp ce se pregătește deschiderea unei alte tabere pentru prizonierii ruși, potrivit raportului.

Creșeterea numărului de prizonieri ruși este explicată prin „situația de pe front, motivația scpzută a soldaților ruși și blocarea schimburilor de prizonieri de către partea rusă”.

17:46Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va vizita Israelul pe 7 noiembrie, așa cum a fost planificat inițial, din cauza scurgerii informației cu privire la călătoria sa, a scris Times of Israel, citând surse diplomatice israeliene nedezvăluite, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski este încă de așteptat să facă călătoria, dar nu există date stabilite momentan, au declarat sursele pentru presă.

„Dacă vine președintele Zelenski, va fi primit cu brațele deschise”, a spus un oficial israelian.

Zelenski face apel la unitate după conflictul cu șeful armatei

17:03 Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor să rămână uniți, apelul său venind la câteva zile după apariția unei falii între cancelaria sa și comandantul șef al armatei din cauza comentariilor făcute despre ofensiva de vară a Kievului, însă îngrijorările sunt tot mai mari în Ucraina.

16:55Organizația Reporteri fără frontiere a anunțat marți că intenționează să lanseze o platformă digitală menită să ofere vorbitorilor de limba rusă acces la știri independente, relatează The Guardian.

După ce a invadat Ucraina în februarie 2022, Kremlinul a intensificat o represiune istorică împotriva vocilor disidente și a intensificat propaganda. Toate principalele instituții de presă independente, inclusiv Dozhd TV, au fost închise sau și-au suspendat operațiunile în Rusia.

Reporteri fără frontiere a declarat că a semnat un contract cu operatorul global de satelit Eutelsat pentru a lansa o platformă digitală numită Svoboda, care înseamnă libertate în limba rusă, relatează AFP.

Platforma, care se așteaptă să fie lansată în săptămânile următoare, va prezenta „programe de știri care să ofere o viziune cuprinzătoare și obiectivă asupra evenimentelor globale”, a declarat ONG-ul.

Christophe Deloire, secretarul general al RSF, a numit proiectul „o inițiativă ambițioasă care intenționează să inverseze logica propagandei”.

15:55Armata ucraineană a început deja să folosească noile sisteme avansate de rachete sol-aer (NASAMS), primite recent de la aliații Kievului, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Întărirea la timp a apărării noastre aeriene înainte de iarnă”, a declarat Zelenski, fără a preciza câte sisteme de apărare aeriană a primit Ucraina în cadrul ultimei livrări, potrivit The Kyiv Independent.

De asemenea, liderul de la Kiev nu a spus cine a trimis noile sisteme NASAMS Ucrainei.

Lituania a anunțat în urmă cu aproape o lună că va livra Ucrainei două sisteme NASAMS „în viitorul apropiat”, ca parte a pachetului de asistență.

Sistemele NASAMS se află în serviciul forțelor ucrainene din noiembrie 2022, când SUA au livrat primele baterii pe fondul escaladării atacurilor aeriene rusești. Norvegia a furnizat, de asemenea, două sisteme în martie 2023 și s-a angajat deja să livreze încă două lansatoare.

14:36Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, relatează Reuters. Avioanele au aterizat la Fetești, a anunțat MApN.

Cum a murit de fapt maiorul Ghenadi Ciastiakov

14:15Aliații NATO au condamnat marți decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa, un tratat cheie semnat după Războiul Rece, adăugând că, în consecință, intenționează să îl suspende atât timp cât va fi necesar, potrivit Reuters.

„Aliații condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (FACE) și războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, care este contrar obiectivelor tratatului. Retragerea Rusiei este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni care subminează în mod sistematic securitatea euro-atlantică”, se arată într-un comunicat al NATO.

„Prin urmare, ca o consecință, statele aliate părți intenționează să suspende funcționarea Tratatului atât timp cât este necesar, în conformitate cu drepturile lor în temeiul dreptului internațional. Aceasta este o decizie pe deplin susținută de toți aliații NATO”.

12:13Maiorul Ghenadi Ciastiakov, un consilier apropiat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a fost ucis după ce o grenadă primită cadou de ziua sa de naştere a explodat, relatează publicația independentă The Moscow Times. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a venit cu clarificări în acest caz după ce în presă se vehicula un posibil asasinat.

11:29 ​Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova odată ce aceste ţări vor îndeplini condiţiile restante, au declarat doi oficiali europeni, citaţi de Reuters.

Rusia s-a retras oficial din tratatul-cheie care reglementa forţele armate europene după Războiul Rece

11:10Rusia s-a retras în mod oficial din tratatul-cheie care reglementa forţele armate europene după Războiul Rece: „A devenit inacceptabil”

Rusia s-a retras oficial, marţi, din tratatul de securitate istoric FACE, care limita anumite categorii-cheie de forţe armate convenţionale în Europa, acuzând Statele Unite că au subminat securitatea post-Război Rece prin extinderea NATO, relatează Reuters,

Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia s-a retras în mod oficial din pact la miezul nopţii, iar tratatul este de-acum „istorie”.

Tratatul din 1990 privind forţele armate convenţionale în Europa (FACE), semnat la un an după căderea Zidului Berlinului, a impus limite verificabile asupra categoriilor de echipamente militare convenţionale pe care NATO şi Pactul de la Varşovia de atunci le puteau desfăşura. Tratatul a fost conceput pentru a împiedica oricare dintre părţile implicate în Războiul Rece să acumuleze forţe pentru o ofensivă rapidă împotriva celeilalte părţi în Europa, dar a fost nepopular la Moscova, deoarece reducea avantajul Uniunii Sovietice în ceea ce priveşte armele convenţionale.

10:14Imagini interesante din Ucraina, unde soldații ucraineni par să folosească un model foarte vechi de vehicule blindate britanice.

Modelul Ferret este o mașină blindată 4×4 de dimensiuni mici, gândite în special pentru mobilitate maximă și pentru misiuni de recunoaștere și cercetare. Are loc pentru doi militari în ea și are mică turelă cu o mitralieră calibru 7,62mm.

Modelul Ferret a intrat în dotarea forțelor britanice în 1951 și a fost folosit până în 1991.

09:33Pierderile rusești de până acum, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

– 306.860 (+890 în ultima zi)

– 5.293 tancuri (+5)

– 9.974 (+16)

– 7.410 sisteme de artilerie (+21)

– 869 sisteme lansatoare multiple de rachete (+2)

– 570 sisteme antiaeriene

– 5.557 drone (+3)

– 322 avioane

– 324 elicoptere

– 20 de nave și ambarcațiuni

08:36Ucraina a atacat din nou cu drone peninsula Crimeea, afirmă Rusia, informează Reuters. Ministerul rus al Apărării susține că apărarea antiaeriană a distrus și interceptat marți dimineață 17 drone.

Guvernatorul instalat de Rusia în portul Sevastopol de la Marea Neagră, Mihail Razvozhayev, a declarat că resturi de drone au căzut pe acoperișul unei case din satul Andriivka, în suburbiile Sevastopolului, provocând un incendiu.

Nu au existat informații cu privire la posibile victime.

Shot, un post de știri rusesc care relatează adesea informații credibile despre securitate, a anunțat că în jurul orei 4:10 a.m. s-au auzit explozii puternice în apropierea orașelor Novofedorivka și Sakî, unde există o bază aeriană rusă.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Mica navă rusească purtătoare de rachete de croazieră Askold a suferit pagube semnificative în urma loviturii Ucrainei asupra Crimeei din 4 noiembrie, și ar putea fi imposibil de reparat, a declarat Biroul de Comunicații Strategice (StratCom) al armatei ucrainene pe 6 noiembrie, relatează Kyiv Independent.
  • Un consilier apropiat al comandantului-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost ucis într-o explozie. Dispozitivul exploziv fusese ascuns într-un cadou trimis de ziua acestuia.
  • Un fost ministru adjunct al Apărării al Ucrainei ar fi vinovat de o pagubă de aproape 1 miliard grivne (peste 25 milioane de euro) pentru furnizarea de uniforme militare necorespunzătoare pentru Forțele Armate ale Ucrainei, spune Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins luni vehement orice reîncepere a discuţiilor cu Washingtonul cu privire la reluarea inspecţiilor reciproce asupra arsenalelor nucleare în cadrul tratatului START.
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a decis să candideze pentru un nou mandat de şef al statului în martie anul viitor şi va rămâne astfel la putere cel puţin până în 2030, au declarat pentru Reuters şase surse cărora agenţia nu le dezvăluie identitatea, notează Agerpres.
  • Rusia şi Ucraina au prezentat la sfârşitul săptămânii trecute versiuni contradictorii privind situaţia de pe front, în regiunea Zaporojie, observă Reuters luni.
  • Ucraina se așteaptă la o evaluare „pozitivă” din partea Uniunii Europene a progreselor sale pe calea spre o eventuală aderare la UE, într-un raport care urmează să fie prezentat în această săptămână, a declarat un ministru de rang înalt al guvernului, potrivit SKy News.
  • Un grup mare de foști mercenari Wagner ai Rusiei a început antrenamentele cu forțele speciale din Cecenia, a declarat luni liderul cecen Ramzan Kadîrov, relatează Reuters.
  • Financial Times relatează că 127 de companii britanice au recunoscut că au încălcat sancțiunile britanice impuse după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, dar unele dintre încălcări ar fi putut fi accidentale, potrivit The Guardian.
  • Radio Europa Liberă se teme că Rusia a luat-o „ostatică” pe Alsu Kurmasheva pentru un potențial schimb de prizonieri cu Statele Unite și face apel la Moscova să nu o trateze cu cruzime, a declarat președintele interimar al radiodifuzorului, relatează Reuters.
  • Șoferii de camioane polonezi blochează frontiera ucraineană pentru a denunța „concurența neloială”.

––––––

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro