Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 628: Centrul european de instruire pentru F-16, inaugurat la Fetești, în România / Mega-planul UE de asistență militară se lovește de opoziția unor țări / Landsbergis: Putin crede din nou în victoria Rusiei

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să se pregătească pentru noi valuri de atacuri rusești asupra infrastructurii, pe măsură ce se apropie iarna, și a spus că trupele sale se așteaptă la un atac în teatrul estic al războiului. Un purtător de cuvânt al armatei a afirmat că atacurile rusești asupra orașului Avdiivka s-au atenuat în ultima zi, dar este posibil să se intensifice în zilele următoare. Iar serviciile de informații militare ucrainene au anunțat că o explozie a ucis cel puțin trei militari ruși în orașul Melitopol din sudul ocupat de Rusia, adăugând că a fost vorba de un „act de răzbunare” din partea grupurilor de rezistență.

07:12Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Bruxellesul are aproape gata noul pachet sancţiuni contra Rusiei, ce va viza şi comerţul cu diamante. Ungaria, din nou critică
  • Blinken promite Ucrainei sprijinul SUA în timpul iernii
  • Discuțiile dintre camionagiii polonezi și Ucraina au eșuat. Discuțiile dintre partea ucraineană și șoferii polonezi de camioane, care blochează de o săptămână principalele trei puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, nu au dus la un acord.
  • Herson: Atacurile rusești de luni au ucis trei persoane și au rănit alte 12, inclusiv un bebeluș de două luni
  • „Save Ukraine”, o organizație care se ocupă cu salvarea celor mai vulnerabile persoane din Ucraina, anunță că echipele sale au reușit să evacueze cu succes peste 108.880 de persoane de pe linia frontului, de când Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina.
  • Kremlinul comentează articolul din Washington Post despre presupusa sabotare a Nord Stream de către ucraineni: Este „alarmant” că Zelenski nu a ştiut

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 628, LIVETEXT:

01:22Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seară compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui român Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianţă fără teritoriile ocupate de Rusia, liderul ucrainean a reiterat obiectivul de a elibera întreg teritoriul ţării, inclusiv Crimeea.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

00:58Blinken promite Ucrainei sprijinul SUA în timpul iernii

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, i-a promis luni unui înalt oficial ucrainean că Statele Unite vor continua să sprijine Kievul, chiar și în timpul iernii, când sunt așteptate din nou lovituri rusești asupra infrastructurii esențiale, potrivit AFP.

În pofida atenției lumii, concentrată în prezent asupra războiului dintre Israel și Hamas, președintele Joe Biden s-a angajat să mențină ajutorul american acordat Ucrainei, în valoare de zeci de miliarde de dolari, pentru ca această țară să poată lupta împotriva invaziei rusești, în pofida opoziției față de acest ajutor din partea unei părți a Partidului Republican

00:36 Bruxellesul are aproape gata noul pachet sancţiuni contra Rusiei, ce va viza şi comerţul cu diamante. Ungaria, din nou critică

Comisia Europeană speră să anunţe miercuri noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să conducă la încetarea exporturilor de diamante ruseşti către UE.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat luni la Bruxelles că, în loc să impună Rusiei noi sancţiuni, Uniunea Europeană ar face mai bine să evalueze „eşecul” politicii sale şi pagubele pe care şi le-a provocat singură prin seria de sancţiuni.

Ucraina nu a ajuns la un acord cu camionagiii polonezi

22:09 Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, anunță că a avut luni o „convorbire productivă” cu omologul său australian, Richard Marles, cu care a discutat despre nevoile Ucrainei pentru această iarnă, și anume sisteme de apărare aeriană, artilerie și mai multă muniție.

21:23Discuțiile dintre camionagiii polonezi și Ucraina au eșuat

Discuțiile dintre partea ucraineană și camionagiii polonezi, care blochează de o săptămână principalele trei puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, nu au dus la un acord, au anunțat luni șoferii polonezi. Aceștia denunță „concurența neloială” din partea companiilor ucrainene, argumentând că liberalizarea normelor europene a dus la o creștere semnificativă a numărului de concurenți ucraineni în acest sector, ceea ce le afectează grav veniturile.

20:51Herson: Atacurile rusești de luni au ucis trei persoane și au rănit alte 12, inclusiv un bebeluș de două luni.

Ucraina a sărbătorit sâmbătă un an de la eliberarea oraşului Herson de către armata sa, după opt luni de ocupaţie. Însă forţele rusești rămân foarte aproape. Doar fluviul Nipru le separă de oraş, care este bombardat aproape zilnic.

Luni, aceste lovituri s-au soldat cu numeroase victime, după cum a indicat pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin. Potrivit lui, au fost distruse sau avariate un spital, o clădire administrativă, 15 case şi o ambulanţă.

Acest „atac masiv” a vizat centrul oraşului, a afirmat la rândul său şeful administraţiei militare din Herson, Roman Mrociko.

Potrivit autorităţilor locale, în Herson s-ar mai afla în prezent doar 60.000 de locuitori, de cinci ori mai puţini decât înaintea începerii invaziei ruse lansate în februarie 2022.

De un an trupele ucrainene deţin controlul pe malul drept al fluviului Nipru, în timp ce pe malul stâng se află forţele ruse, care încă ocupă o parte din regiunile Herson şi Zaporojie.

20:33 „Save Ukraine”, o organizație care se ocupă cu salvarea celor mai vulnerabile persoane din Ucraina, anunță că echipele sale au reușit să evacueze cu succes peste 108.880 de persoane de pe linia frontului, de când Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina.

De asemenea, ONG-ul precizează că rețeaua sa de salvatori a oferit asistență umanitară unui număr de peste 186.450 de persoane. „În plus, am recuperat 204 copii care au fost deportați în Rusia sau au rămas în pericol în teritoriile ocupate temporar”, a postat Save Ukraine pe X.

Bruxellesul are aproape gata noul pachet sancţiuni contra Rusiei

19:57 Oficialii UE finalizează „ultimele detalii” ale celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va include interzicerea diamantelor rusești, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Potrivit lui Borrell, Comisia Europeană (executivul UE) ar putea aproba miercuri pachetul propus. Acesta ar urma apoi să ajungă la Consiliul UE, format din reprezentanții guvernelor celor 27 de țări membre, pentru discuții și aprobare.

19:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski salută deschiderea Centrului european de instruire pentru avioanele de luptă F-16 din România, unde vor fi antrenați și piloți ucraineni.

Este „o contribuție practică semnificativă la coaliția noastră aeriană”, afirmă liderul de la Kiev într-o postare pe X, în care mulțumește în acest context președintelui României și premierului Olandei. „Acordurile noastre cu @Klaus Iohannis și @Mark Rutte sunt implementate. Vă mulțumesc, parteneri!”, a scris Zelenski.

18:42Kremlinul comentează articolul din Washington Post despre presupusa sabotare a Nord Stream de către ucraineni: Este „alarmant” că Zelenski nu a ştiut

Kremlinul a declarat luni că articolul din The Washington Post potrivit căruia un ofiţer al armatei ucrainene a coordonat atacul asupra conductelor ruseşti Nord Stream este deosebit de alarmant, având în vedere că sursele publicaţiei americane mai spun că preşedintele Ucrainei nu a ştiut nimic despre această operaţiune.

Ungaria menține blocajul în cazul ajutorului militar pentru Ucraina

17:50 Ungaria menține blocajul în ceea ce privește plata tranșei de ajutor militar pentru Ucraina

Ungaria va bloca plata următoarei tranșe de ajutor militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF) a UE, până când Kievul nu va oferi „garanții” că banca OTP sau alte companii maghiare nu vor fi trecute pe lista neagră a „sponsorilor internaționali de război”, a transmis MAE ungar.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a susținut că Ungaria s-a confruntat cu „presiuni” pentru a susține plata tranșei de 500 de milioane de euro, dar a spus că Budapesta nu își poate da sprijinul fără astfel de „garanții” din partea Kievului, relatează Reuters.

Amintim că Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina a eliminat provizoriu OTP Bank de pe lista sa de „sponsori ai războiului”, în speranța că acest lucru „va duce la deblocarea de către Ungaria a 500 de milioane euro din ajutorul militar vital al UE pentru poporul ucrainean”. În timp ce ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a calificat această decizie drept un „pas în direcția corectă”, Budapesta caută garanții că banca nu va reveni ulterior pe lista neagră.

17:18FOTO Centrul European de Instruire F-16 din România a fost inaugurat la baza aeriană Fetești

Olanda a trimis încă de săptămâna trecută primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni. Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România.

16:52 Gazprom a respins luni auditul prezentat de ministerul energiei de la Chișinău privind datoriile Moldogaz față de compania energetică rusă.

Gazprom afirmă că auditul „nu este (…) în conformitate cu standardele internaționale de audit”, „nu îndeplinește cerințele de independență de audit” și că „partea moldovenească a fost sesizată în prealabil cu privire” la mai multe nereguli, însă a ales să nu țină cont de ele.

Centrul european de instruire F-16, inaugurat la Fetești, în România

16:35Ministerul ucrainean al apărării a postat luni o nouă înregistrare video cu luptele duse în jurul orașului Avdiivka din estul țării, unde rușii sunt în ofensivă, imaginile arătând mai multe tancuri și blindate ale trupelor Moscovei care au fost distruse. Armata ucraineană afirmă că luptele de apărare de aici sunt purtate de Brigada 47 Mecanizată.

16:19 Noul ministru de externe al Marii Britanii, David Cameron, a subliniat în primul său discurs de la preluarea funcției eforturilor de a pune capăt războiului din Ucraina și Orientul Mijlociu.

„Ne confruntăm cu o serie de provocări internaționale complexe, inclusiv războiul din Ucraina și criza din Orientul Mijlociu. În această perioadă de schimbări globale profunde, e mai important ca niciodată ca țara noastră să ne susțină aliații, să ne consolidăm parteneriatele și să ne asigurăm că vocile noastre sunt auzite”, a scris Cameron, un fost prim-ministru britanic, pe X.

15:51 Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center) a fost inaugurat la Feteşti

„Vom începe (la Feteşti) bineînţeles cu antrenamentul piloţilor români, dar vrem de asemenea să antrenăm piloţi ucraineni, deoarece Olanda şi celelalte state partenere, Danemarca şi Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forţelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA şi mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european”, a declarat luni, la finalul ceremonialului de inaugurare, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

„Lucrurile s-au derulat foarte repede. Există un tempo, o cadenţă a sosirii echipamentelor, a aparatelor F-16. Totul e planificat. Piloţii ucraineni vor începe de îndată ce au satisfăcute cerinţele de pre-antrenament care se referă la deprinderea elementelor de abilităţi lingvistice şi, în funcţie de fiecare pilot, pregătirea va fi adaptată”, a declarat și ministrul român Apărării, Angel Tîlvăr.

Landsbergis: Putin crede din nou în victoria Rusiei

15:34 Tribunalul districtual Lychakivskyi din Liov l-a condamnat pe Illia Kyva, un fost parlamentar pro-rus, la 14 ani de închisoare în lipsă pentru trădare și alte acuzații conexe, a anunțat luni instanța, potrivit Kyiv Independent.

Kyva a fost judecat în absență deoarece a fugit din Ucraina, a precizat instanța, și se ascunde în Rusia. Ca parte a sentinței, s-a dispus, de asemenea, confiscarea bunurilor lui Kyva. Decizia mai poate fi atacată în termen de 30 de zile.

Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina a spus în august că Illia Kyva „a stârnit în mod activ sentimentul antiguvernamental în societatea ucraineană și a justificat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”

În aprilie 2022, Kyva a scris pe Telegram că Vladimir Putin ar trebui să folosească un „atac preventiv” asupra Ucrainei, mesaj considerat drept o încurajare tacită la utilizarea armelor nucleare sau a altor mijloace de distrugere în masă.

15:18Președintele rus Vladimir Putin crede din nou că va obține o victorie decisivă în Ucraina din cauza „discuțiilor” de la Washington și a „incapacității” Uniunii Europene, a avertizat luni ministrul lituanian al externelor, Gabrielius Landsbergis.

15:02 Un obuz rusesc a lovit luni o mașină la periferia orașului Herson, ucigându-l pe bărbatul care o conducea și rănind o femeie în vârstă de 36 de ani și pe bebelușul ei de două luni, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.

Bărbatul ucis era cel mai probabil bunicul bebelușului, în vârstă de 64 de ani, dar cadavrul a fost ars până a devenit de nerecunoscut și va fi nevoie de investigații suplimentare pentru a determina identitatea acestuia. Femeia se află la spital în stare gravă, a spus Klymenko, iar medicii „se luptă pentru viața ei”. Copilul ei este în stare moderată.

100 de nave au trecut până acum prin coridorul umanitar de pe Marea Neagră

14:44 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „În septembrie 2023, publicația rusă independentă Vertska a semnalat că până la 15% dintre soldații ruși din Ucraina consumă droguri, inclusiv amfetamine și canabis, și că acestea erau ușor de obținut chiar și pe linia frontului.
  • Aceste informații sunt credibile și vin în urma numeroaselor relatări de după invazie cu privire la o rată ridicată de incidente disciplinare, infracțiuni și decese legate de abuzul de alcool în rândul forțelor rusești.
  • Comandanții ruși probabil că îi pedepsesc frecvent pe cei care fac abuz de droguri și alcool prin detașarea lor în detașamentele de asalt Storm-Z, care au devenit practic unități disciplinare.
  • Unul dintre factorii de bază ai disciplinei slabe și ai abuzului de substanțe rusești rămâne probabil lipsa continuă a șanselor ca trupele de luptă să efectueze o rotație departe de linia frontului.”

14:23 Luni a trecut prin coridorul umanitar din Marea Neagră a 100-a navă, a anunțat pe platforma X Bridget Brink, ambasadoarea SUA în Ucraina. Potrivit acesteia, 3,7 milioane de tone de produse alimentare și alte bunuri au fost livrate în acest fel.

Amintim că, după ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un „coridor umanitar” pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră.

Mega-planul UE de asistență militară se lovește de opoziția unor țări

14:11 Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte în zile de 13 şi 14 noiembrie 2023, pentru a lua în discuţie teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cele mai recente evoluţii privind Armenia şi Azerbaidjan, situaţia din Israel (13 noiembrie) sau sprijinul UE pentru Ucraina (14 noiembrie).

Consiliul Afaceri Externe va avea loc pe parcursul a două zile şi va fi prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell. În prima zi a reuniunii, la 13 noiembrie, vor fi abordate temele de politică externă, în timp ce la 14 noiembrie temele legate de apărare. (consilium.europa.eu via Agerpres)

13:22 „Vorbim despre o mulțime de bani”: Mega-planul UE pentru a ajuta Ucraina cu armament se lovește de opoziția unor țări precum Germania

12:48 Parlamentul rus ar putea anunța pe 13 decembrie că alegerile prezidențiale de anul viitor au fost programate în mod preliminar pentru 17 martie, a anunțat luni agenția de presă de stat RIA, citând o sursă din legislativ.

Vladimir Putin a decis deja să candideze la aceste alegeri, a relatat săptămâna trecută Reuters, citând șase surse, o decizie care îl va menține la putere cel puțin până în 2030.

Centrul de instruire pe F-16 de la Fetești, inaugurat luni

12:40 Rusia a bombardat Biblioteca Hogol din Herson, a anunțat Administrația militară regională. Clădirea a suferit pagube semnificative și a izbucnit un incendiu. Din fericire, nu există victime sau răniți, notează Kyiv Post.

12:26 Kremlinul a afirmat luni că desfășurarea de tancuri de către Polonia mai aproape de granița sa cu Belarus ar duce la escaladarea tensiunilor, dar că aliații Moscovei de la Minsk vor face tot ce este necesar pentru a asigura securitatea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a răspuns astfel la o întrebare despre planurile anunțate de Polonia de a desfășura un nou batalion de tancuri în apropierea graniței cu Belarus.

12:11 Ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) va avea loc luni în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, potrivit MApN

Cntrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.

Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

Ce sisteme antiaeriene are România și cu ce, mai exact, ar fi putut ajuta Ucraina

11:44Haos în presa de stat rusă: RIA și TASS au dat știri privind mutarea trupelor aflate la est de Nipru, apoi le-au retras și și-au cerut scuze / Ministerul Apărării spune că a fost o provocare, Kremlinul nu vrea să comenteze

11:17 FOTO Ce sisteme antiaeriene are România în dotare și cu ce, mai exact, ar fi putut ajuta Ucraina, după cum susține Zelenski că s-a întâmplat

11:01 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Uniunea Europeană încearcă să „alunge” Rusia din Asia Centrală, dar acest lucru nu va „funcționa”, transmite AFP.

„Uniunea Europeană nu-și ascunde intenția de a ne pune restricții în toate modurile posibile, de a ne alunga din Asia Centrală și din Cauza de Sud”, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat. „Acest lucru nu va funcționa”, a declarat Serghei Lavrov, promițând că Rusia nu va „dispărea”.

Răspunzându-i lui Emmanuel Macron, care a lăudat refuzul Kazahstanului de orice „vasalizare”, în special în ceea ce privește Rusia, ministrul rus a considerat că aceste remarci sun t„destul de nerușinate, pentru un limbaj diplomatic”.

Moscova a anunțat că mută pe „poziții mai favorabile” grupul de forțe Dnepr, apoi a retras știrea

10:43 Ministerul rus al Apărării a spus că publicarea unor „informații false” despre o regrupare a trupelor rusești în Ucraina a fost o provocare, a relatat agenția de presă RBC.

„Transmiterea unei informații false despre ‘regruparea’ trupelor în zona Niprului, presupusă a fi în numele centrului de presă al Ministerului rus al Apărării, este o provocare”, a afirmat ministerul, citat de RBC.

10:38 Cele două agenții de știri de stat rusești care au publicat luni alerte în care se spunea că Moscova își mută trupele pe „poziții mai favorabile” la est de fluviul Nipru, au retras ulterior aceste știri.

Acest incident extrem de neobișnuit denotă confuzie în cadrul instituțiilor militare și al presei de stat din Rusia cu privire la modul în care trebuie relatată situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, notează Reuters.

10:07 Rusia își mută grupul de forțe Dnepr în „poziții mai favorabile” la est de fluviul Nipru, a transmis luni Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă de stat RIA. Anunțul vine după ce armata rusă a afirmat vineri că forțele sale au zădărnicit o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al Niprului și pe insulele din apropiere.

Forțele ucrainene au obținut duminică un câștig marginal pe malul estic (stâng) al regiunii Herson, pe fondul operațiunilor terestre în curs de desfășurare, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Imaginile geolocalizate publicate duminică arată că forțele ucrainene au făcut mici progrese mai departe în Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de Nipru).

Câțiva bloggeri de război ruși au continuat să afirme că forțele ruse au încercat și nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krynky și că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Nipru), Pishchanivka (la 13 km sud-est de orașul Herson și la 3 km de Nipru) și Pidstepne (la 17 km est de orașul Herson și la 4 km de Nipru).

Noua estimare a pierderilor rusești

09:14 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 800 de soldați, 5 tancuri, 6 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 5 diferite vehicule și un echipament special.

09:02 Se pare că forțele ucrainene și-au intensificat atacurile asupra pozițiilor rusești pentru a încerca să-și creeze un cap de pod și să aducă blindate grele în luptă, scrie Kyiv Independent. Asalturile de pe malul estic ar putea însemna că Ucraina se apropie de deschiderea unui nou front în sud:

08:44 Statele Unite vor trata Rusia ca pe un participant cu drepturi depline la summitul Asia-Pacific de săptămâna aceasta de la San Francisco, în pofida eforturilor diplomatice americane de a izola Moscova, a declarat duminică un oficial american de rang înalt.

08:34 În condițiile în care o vizită a președintelui Vladimir Putin este de neconceput din punct de vedere politic, vicepremierul Alexei Overtchouk va reprezenta Rusia la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (Apec) din 11-17 noiembrie.

„El va fi tratat ca șef al delegației și va avea posibilitatea de a participa cu drepturi depline la evenimentele săptămânii”, a declarat pentru France Presse Matt Murray, responsabil pentru Apec în cadrul Departamentului de Stat american.

Overtchouk face obiectul mai multor sancțiuni occidentale, în special din partea UE, dar el nu este vizat în mod specific de sancțiunile americane, spre deosebire de majoritatea înalților oficiali ruși. (AFP)

Ucraina își intensifică loviturile către ținte din spatele frontului

08:26 La o fabrică de armament aparținând gigantului britanic din domeniul apărării BAE Systems din nordul Angliei, fabrica de muniții funcționează la turație maximă, stimulată de războiul din Ucraina și de perspectivele geopolitice din ce în ce mai sumbre, notează AFP.

„Lumea pare să devină din ce în ce mai puțin stabilă”, ceea ce „sugerează că cererea de muniții va crește și că acesta va fi un scenariu sustenabil pentru noi”, a declarat Steve Cardew, șeful departamentului de dezvoltare a afacerilor din cadrul grupului, în timpul unei vizite de presă la fabrica sa din Washington, în apropiere de Newcastle.

Acest lucru înseamnă că la unitatea de producție din orașul britanic Washington producția de obuze de calibru 155 mm ar trebui să crească de 8 ori până în 2025 față de începutul anului 2022, a declarat Cardew pentru AFP.

La începutul lunii august, gigantul britanic, ale cărui rezultate sunt așteptate luni, a anunțat un portofoliu de comenzi record de 66,2 miliarde de lire sterline și o creștere cu 57% a profitului semestrial, „într-un mediu de amenințare globală ridicată” care duce la o creștere a cheltuielilor militare guvernamentale.

07:53 Ucraina pare să intensifice atacurile împotriva infrastructurii militare, logistice și de altă natură ale Rusiei din zonele ocupate aflate departe de linia frontului, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că partizanii ucraineni au atacat sâmbătă un sediu militar rusesc din Melitopolul ocupat, (regiunea Zaporojie), ucigând cel puțin trei ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) și ai Rosgvardia.

Anunțul GUR de duminică vine după un atac al partizanilor ucraineni împotriva unui fost șef al Miliției Populare din așa-zisa Republică Populară Luhansk de pe 8 noiembrie, lovituri împotriva unei baze militare rusești din Skadovskul ocupat (regiunea Herson) și a activelor Flotei Mării Negre din Crimeea de pe 9 noiembrie și trei lovituri în zona de ariergardă și atacuri ale partizanilor din Rusia pe 11 noiembrie.

Zelenski spune că România a ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană

07:34 Interpol: Ilan Șor s-a întors în Israel: Tot ce avem este confirmarea că a aterizat pe aeroportul Ben Gurion.

06:47Ministrul german al Apărării a anunţat duminică seara dublarea, la opt miliarde de euro, a ajutorului militar prevăzut iniţial de ţara sa pentru Ucraina în 2024.

06:18 Recent, în lumea serviciilor secrete americane au apărut detalii despre încercările de întâlnire dintre Putin și Peter Thiel, unul dintre cei mai puternici oameni din Silicon Valley, care mai târziu a devenit și informator FBI, scrie presa italiană.

Christian Angermayer, un antreprenor german cunoscut pentru relații cu politicieni din întreaga lume, care avea relații solide cu Kremlinul, a acționat ca intermediar și a încercat să aranjeze o conversație între cei doi.

00:23 Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: „Nu putem vorbi deschis despre toate acum”.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a postat pe Telegram un mesaj în care pare să răspundă propunerii fostului șef al NATO Anders Fogh Rasmussen, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia. Medvedev a scris că această abordare ar fi practic o recunoaştere a faptului că „Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina”.
  • Mari părţi ale grupului de mercenari Wagner au fost probabil asimilate în structura de comandă a Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), iar acest braţ Wagner este condus de Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
  • Serviciile de informații militare ucrainene au declarat duminică că cel puțin trei ofițeri ruși au fost uciși cu o zi înainte într-o explozie la „cartierul general al ocupației” din Melitopol, după o acțiune a „rezistenței locale”.
  • Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane de tren.
  • Israelul a semnat un acord ce prevede livrarea către Finlanda a sistemului de apărare antirachetă „Praştia lui David”, contractul ridicându-se la valoarea de 317 milioane de euro.
  • Colonelul ucrainean Roman Cervinski, în vârstă de 48 de ani, care a făcut parte din Forțele Speciale ale Ucrainei și care are legături strânse cu serviciile de informații din țară, a coordonat operațiunea de sabotare a gazoductelor Nord Stream, în 2022, potrivit mai multor surse ale cotidianului The Washington Post.
  • Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece prin iarna care urmează, dar o creștere a atacurilor rusești ar putea perturba rețelele de aprovizionare, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko.
  • Armata rusă a devenit mai activă în direcția Bahmut, a scris comandantul Grupului de forțe de est al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, pe canalul său Telegram. Potrivit acestuia, rușii încearcă să recucerească pozițiile pierdute anterior, iar forțele armate ucrainene resping atacurile.
  • Guvernul ungar intenționează să-și întrebe cetățenii dacă susțin potențiala aderare a Ucrainei la UE într-o consultare națională, printr-un chestionar trimis prin poștă, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe al țării, Tamas Menczer.

––––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro