Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 647: Șoigu continuă să vorbească de „apărarea activă” a trupelor rusești / Viktor Orban: Aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele Ungariei / Rușii par să fi făcut progrese în Mariinka

HotNews.ro
Lansator multiplu de rachete ucrainean în zona Avdiivka, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Lansator multiplu de rachete ucrainean în zona Avdiivka, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, continuă să caracterizeze în mod fals acțiunile ofensive ale Rusiei ca făcând parte dintr-o „apărare activă”, într-un efort de a tempera așteptările privind capacitatea armatei ruse de a atinge obiective semnificative din punct de vedere operațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Șoigu a susținut, în timpul unei teleconferințe cu comandanții săi militari, că forțele ruse desfășoară o „apărare activă” în Ucraina și obțin poziții mai avantajoase în toate direcțiile operaționale.

07:49Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 647, LIVETEXT:

23:00 Volodimir Zelenski a vorbit, în mesajul său video de sâmbătă seară, despre o săptămână „productivă” pentru Ucraina, dar și una în care Rusia a pierdut influență în două instituții internaționale: Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice și Organizația Maritimă Internațională, unele dintre cele mai importante în materie de securitate.

De asemenea, în mesajul său, Zelenski a mulțumit Germaniei pentru noul pachet de ajutor militar, ce include muniție esențială, și anume proiectile de artilerie de 155 mm.

22:43Armata ucraineană verifică înregistrarea video distribuită pe rețelele sociale ce ar arăta cum rușii execută doi soldați ucraineni care tocmai se predaseră, scrie The Kyiv Independent.

Clipul video, publicat de canalul de Telegram DeepState, pare să arate un grup de soldați care ucid alți doi soldați, după ce aceștia din urmă ies dintr-o tranșee, cu mâinile la ceafă.

21:50Forţele ucrainene se vor confrunta cu o iarnă „dură” şi cu un an dificil, deoarece evaluările serviciilor de informaţii occidentale nu indică mişcări semnificative pe linia frontului în următoarele luni, au declarat pentru CNN oficiali occidentali şi un înalt oficial militar american.

20:12Peste 5.000 de dispozitive explozive au fost îndepărtate de ucraineni doar în ultima săptămână

Specialiștii din cadrul forțelor armate ucrainene au eliminat 5.321 de dispozitive explozive de pe peste 431 de hectare de teren și 71 de drumuri în ultima săptămână, a anunțat Comandamentul Forțelor Armate, potrivit Kyiv Independent.

De la începutul invaziei la scară largă, specialiștii au îndepărtat peste 150.000 de dispozitive explozive în întreaga Ucraină, inclusiv în teritoriile eliberate de sub ocupația rusă.

19:38Razboiul sovieto-polonez din 1919 sau cum a fost dejucat planul Rusiei de cucerire a Occidentului

​Invazia Ucrainei din luna februarie a anului trecut nu a fost nici pe departe prima oară când rușii au încercat să avanseze spre centrul Europei. Opinii avizate ale specialiștilor în istoria Rusiei speculează că această tendința expansionistă rusă își găsește sorgintea în moștenirea ideologică lăsată de Petru cel Mare și urmașa sa la tron, țarina Ecaterina. Astfel, este cunoscut faptul că, în gândirea strategică rusă, expansiunea spre vest este un deziderat pe care nu l-au ascuns niciodată.

De ce nu a fost lăsat Petro Poroșenko să iasă din țară

19:01Serviciile ucrainene au cerut anularea autorizației de călătorie a lui Poroșenko din cauza întâlnirii planificate cu Orban

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a informat sâmbătă că a solicitat parlamentului ucrainean să anuleze permisiunea deputatului și fostului președinte Petro Poroșenko de a ieși din țară din cauza unei întâlniri planificate cu premierul ungar Viktor Orban, potrivit Kyiv Independent.

Întâlnirea ar fi fost folosită de propaganda rusă, a declarat SBU, ceea ce l-ar fi transformat pe Poroșenko într-o „unealtă în mâinile serviciilor speciale rusești”.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Ungaria a obstrucționat în mod repetat fondurile UE pentru Kiev, opunându-se în același timp sancțiunilor împotriva Rusiei.

18:24 UEFA lasă Rusia în afara Ligii Națiunilor pentru sezonul 2024/2025

Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) nu a inclus echipa națională de fotbal a Rusiei în calendarul meciurilor pentru tragerea la sorți a Ligii Națiunilor, ceea ce înseamnă că echipa nu va participa în sezonul 2024/2025, a anunțat UEFA pe 2 decembrie.

Echipa națională a Belarusului a fost inclusă în program, deși a existat o clauză conform căreia nu va juca în niciun meci împotriva echipei naționale a Ucrainei.

Liga Națiunilor este formată din 54 de echipe participante și face parte din procesul de calificare pentru Cupa Mondială din 2026.

17:41 Într-un clip postat pe X, corespondentul de război ucrainean Illia Ponomarenko prezintă imagini ce ar arăta cum rușii execută doi soldați ucraineni care tocmai se predaseră.

Atac al forțelor de rezistență ucrainene în Melitopol

16:50 Germania anunță că noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina include vehicule și sisteme de detectare a dronelor.

Acest pachet de ajutor include patru tractoare HX81 și semiremorcile acestora (utilizate pentru transportul tancurilor și al altor echipamente grele), opt camioane de teren Zetros, patru alte vehicule, 15 puști de precizie HLR 338 și 60.000 de cartușe, cinci sisteme de detectare a dronelor, telemetre cu laser și peste 4.000 de proiectile de 155 mm. (The Kyiv Independent)

16:02 Forțele de rezistență ucrainene au aruncat în aer vineri o stație de benzină folosită de forțele de ocupație rusești pentru realimentarea echipamentelor militare în Melitopol, a anunțat sâmbătă agenția de informații militare a Ucrainei (GUR).

Explozia a avariat echipamente militare și a ucis mai mulți militari ruși, a afirmat GUR. Atacul ar fi fost comis în jurul prânzului la o benzinărie de pe un drum principal care duce în oraș.

Forțele de ocupație rusești încearcă să ascundă de Kremlin urmările atacului, a mai spus GUR.

15:31 VIDEO Doi soldați ucraineni au făcut praf un grup de asalt rusesc sub privirile șocate ale operatorilor dronei inamice: „La dracu, au omorât pe toată lumea, îți vine să crezi?”

Ucraina vrea să readucă spectatorii pe stadioane

14:53 Ucraina elaborează o procedură pentru a permite spectatorilor să asiste la competițiile sportive, care au fost închise publicului de la începutul invaziei ruse, a anunțat Ministerul Sporturilor, potrivit Kyiv Independent.

Guvernul a însărcinat Ministerul Sportului, Ministerul Afacerilor Interne, agențiile de securitate și administrațiile militare regionale să realizeze un sistem care să permită publicului să urmărească meciurile de pe stadioane, asigurând în același timp siguranța publică.

„Dezvoltăm un algoritm care va face ca evenimentele sportive să fie accesibile și cât mai sigure pentru spectatori”, a transmis Ministerul Sporturilor. Readmiterea fanilor pe stadioane va fi în beneficiul industriei sportive, al fanilor și al finanțelor organizațiilor sportive, a adăugat sursa citată.

14:05Reprezentantul Letoniei la conferința OSCE din Macedonia de Nord, Katrina Kaktina, a acuzat Rusia de încălcarea drepturilor omului și de comiterea de crime de război.

Potrivit Associated Press, Kaktina a declarat vineri că „Rusia este cea care duce un război neprovocat și ilegal împotriva Ucrainei și este cea care obstrucționează agenda OSCE. Rusia continuă să încalce drepturile omului prin uciderea deliberată a civililor, inclusiv a copiilor, deportări forțate, tactici de tortură și violență sexuală. Acestea sunt crime de război comise de Rusia în Ucraina”.

13:42 Rușii au efectuat 82 de atacuri asupra regiunii Herson în cursul ultimelor 24 de ore, lansând 338 de proiectile cu mortiere, artilerie, lansatoare Grad, sisteme ghidate antitanc, tancuri, avioane și drone. O persoană a fost ucisă în urma atacurilor, iar alta a fost rănită.

De asemenea, un civil a fost ucis în Ceasov Iar, iar alte două persoane au fost rănite în regiunea Donețk – în Torețk și Bohdanivka. (Ukrainska Pravda)

Rușii par să fi făcut progrese în Mariinka

13:11 Producătorul german de armament Rheinmetall intenționează să construiască primele vehicule blindate de la fabrica din Ucraina începând cu vara anului 2024, a declarat directorul general Armin Papperger într-un interviu acordat revistei germane de afaceri WirtschaftsWoche.

Primele transportoare blindate pentru trupe Fuchs ar putea fi produse în Ucraina până la sfârșitul verii anului 2024, la aproximativ șase-șapte luni de la semnarea contractului, a spus Papperger.

Primele vehicule blindate de luptă Lynx ar putea fi construite în Ucraina până în 2025, adică la „12-13 luni” de la semnarea contractului respectiv, potrivit directorului general.

Primele 10 vehicule Lynx sunt fabricate în prezent în uzinele din Germania și Ungaria, dar „după o fază de accelerare, ar trebui apoi să fim repede în măsură să producem un număr semnificativ din aceste vehicule în întregime în Ucraina”, a mai spus el. (Kyiv Independent)

12:16Rușii par să fi făcut progrese în Mariinka, „orașul fantomă” din Ucraina unde nu mai este niciun civil / Imaginea emoționantă postată de armata ucraineană

11:31 Ucraina: Ministerul energiei spune că centrala Zaporojie a rămas temporar fără alimentare cu electricitate, ceea ce „ar fi putut duce la o catastrofă nucleară”

Kremlinul înăbușă disidența soțiilor rușilor de pe front

11:19Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Autoritățile ruse încearcă probabil să anihileze disidența publică a soțiilor soldaților ruși mobilizați, inclusiv prin încercări de a le recompensa cu bani, dar și prin a le discredita online. Măsurile vin după ce în noiembrie au avut loc proteste la scară redusă în Moscova.
  • Cercetările efectuate de instituții media independente din Rusia și declarațiile făcute chiar de soțiile protestatarilor sugerează că, în ultimele săptămâni, autoritățile au oferit probabil plăți în numerar majorate familiilor soldaților în schimbul neparticipării de la proteste.
  • La 27 noiembrie 2023, un cunoscut grup online al soțiilor de soldați a publicat un manifest împotriva „mobilizării pe termen nelimitat”. După câteva zile, grupul a fost etichetat drept „fals” – probabil la instigarea unor actori pro-Kremlin.
  • Probabil că autoritățile sunt deosebit de sensibile la orice proteste legate de acei cetățeni mobilizați în septembrie 2022 și care se află în prima linie a frontului de peste un an.

10:35 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a afirmat că un al doilea grup de refugiați palestinieni din Fâșia Gaza a sosit în Cecenia la 1 decembrie, posibil parțial finanțat de organizația „Copiii Ceceniei – Copiii Palestinei”, condusă de fiica sa.

Kadîrov a postat imagini care ar arăta 116 refugiați palestinieni din Fâșia Gaza, inclusiv 60 de copii, care sosesc în Cecenia și a afirmat că este „datoria morală” a Ceceniei să ajute civilii din Fâșia Gaza.

Viktor Orban: Aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele Ungariei

10:19 Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte și o rachetă de croazieră X-59, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Dronele, care fuseseră trase din Crimeea ocupată de Rusia, au fost doborâte deasupra regiunii Odesa. Drona care nu a fost doborâtă a provocat un incendiu la un element de infrastructură, care a fost stins rapid și nu a provocat victime, au raportat Forțele de Apărare din Sud.

Racheta de croazieră a fost doborâtă în apropierea orașului Dnipro, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak. (Kyiv Independent)

10:08Viktor Orban: Aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele Ungariei / „Nu există nicio decizie fără noi, noi suntem Uniunea”

09:44 Estimarea ucraineană a pierderilor suferite de armata rusă ieri: 1.070 soldați, 7 tancuri, 13 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 echipament special și 11 diferite vehicule.

Zelenski cere un sistem de mobilizare mai bun

08:57 Ucraina a devenit tot mai puternică în ultimul an și va putea redeschide în curând aeroportul internațional din Kiev, a declarat vineri șeful de cabinet al președintelui Zelenski.

Andriy Yermak a făcut această promisiune în timp ce se adresa diplomaților străini la Aeroportul Internațional Boryspil de lângă capitală.

„Această revenire la elementele de pace este posibilă pentru că Ucraina a devenit mai puternică. Acum suntem capabili să asigurăm securitatea acestui loc. Mulțumim forțelor noastre de apărare și prietenilor noștri, țările voastre. Sunt convins că legitimațiile de îmbarcare simbolice care v-au fost date când ați venit astăzi se vor transforma în curând în legitimații reale”, le-a spus Yermak diplomaților. (Reuters)

00:50 Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de vineri seară, că sunt necesare schimbări pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilizare al Ucrainei, ca parte a unei strategii generale de îmbunătăţire a poziţiei militare a ţării.

În mesajul său video, Zelenski a declarat că la o şedinţă a comandamentului militar s-au discutat scenarii pentru a produce „rezultate concrete” pentru 2024 în condiţii de război.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro