Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 656: Al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, aproape de finalizare / Zelenski e în vizită în SUA / Oficiali UE: Ungaria poate fi convinsă să treacă de partea Ucrainei / Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice

HotNews.ro
Soldați ucraineni din regiunea Donețk, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni din regiunea Donețk, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

​Forțele antiaeriene au doborât luni opt rachete lansate de Rusia asupra Kievului, cel puțin patru persoane fiind rănite de resturile care au căzut în mai multe cartiere ale capitalei, au anunțat autoritățile ucrainene. Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus opt rachete balistice lansate de Rusia în jurul orei 4.00 dimineața asupra Kievului, au anunțat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 656, LIVETEXT:

01:30 Aflat la Washington, Zelenski îi îndeamnă pe americani să nu facă jocul lui Putin

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a început o vizită esenţială la Washington pentru a consolida asistenţa de securitate, a declarat luni în faţa unei audienţe militare americane că speră că încă poate conta pe Statele Unite şi a îndemnat Congresul să nu facă jocul preşedintelui rus Vladimir Putin.

00:12 Peste 100 de europarlamentari importanți vor trimite marţi o scrisoare comună omologilor lor din Congresul SUA, în încercarea de a-i convinge să deblocheze ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina cerut de Casa Albă, relatează Reuters.

Scrisoarea deschisă, văzută de agenția Reuters, a fost semnată de europarlamentari din cel puţin 17 ţări, printre care Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Irlanda, şi este un semn al îngrijorărilor tot mai mari din Europa cu privire la continuitatea sprijinului american acordat Ucrainei.

Totodată, scrisoarea vine chiar în momentul în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în vizită în SUA, timpul fiind scurt pentru a convinge Congresul, care ar trebui să intre vineri în vacanţa de sfârşit de an.

23:02 Zelenski salută numirea lui Donald Tusk în funcţia de premier al Poloniei şi cere „unitate” împotriva Moscovei

Într-o postare pe X, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat luni seară alegerea pro-europeanului Donald Tusk în funcţia de premier al Poloniei şi a cerut Varşoviei să păstreze „unitatea” cu Kievul în faţa Rusiei.

Varşovia este unul dintre principalii susţinători ai Kievului în Europa, notează AFP.

„Viitorul Ucrainei şi al Poloniei se bazează pe unitate, asistenţă reciprocă şi parteneriat strategic pentru a învinge inamicul nostru comun”, a scris Zelenski în mesaj.

Zelenski soseşte în SUA, cu speranţa că Ucraina va primi noi fonduri

22:36Comisia Europeană va căuta alternative dacă Ungaria continuă să blocheze ajutorul financiar pentru Ucraina, spune comisarul Valdis Dombrovskis

Vicepreşedintele pe probleme economice al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat luni că în prezent Comisia Europeană caută soluţii alternative pentru a oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro, dacă Ungaria continuă să blocheze acest pachet.

Oferirea acestui ajutor, care urmează să fie distribuit în tranşe pe parcursul următorilor patru ani, implică revizuirea bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi se află pe agenda summitului european ce va avea loc joi şi vineri. Dacă până atunci Comisia Europeană şi celelalte state ale UE nu ajung la un acord cu Ungaria asupra ajutorului pentru Ucraina, va fi necesară găsirea urgentă a unui „plan B”, a spus Dombrovskis.

21:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns luni la Washington, unde speră să obţină deblocarea unei asistenţe financiare esenţiale, dar extrem de dezbătute în Congresul american, pentru ţara sa, aflată în război cu Rusia.

Zelenski va rosti un discurs în faţa unei universităţi din Washington DC, luni la prânz, alături de secretarul american al apărării Lloyd Austin, însă marţi va fi ziua crucială a vizitei sale în SUA. La începutul dimineţii, el se va deplasa la Congres, care a alocat peste 110 miliarde de dolari de la începerea invaziei ruse în Ucraina, dar nu a votat pentru noul pachet de asistenţă.

20:27 România sprijină ferm obţinerea unui acord politic pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova, plecând de la recomandările Comisiei Europene, a declarat luni ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, pentru agenția Agerpres.

Şefa diplomaţiei române a participat la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles. Ea a susţinut o decizie în ceea ce priveşte parcursul european al statelor din vecinătatea României.

„Majoritatea covârşitoare a statelor membre a admis că această decizie este una extrem de importantă, mai ales în contextul geopolitic actual. Continuă demersurile, discuţiile diplomatice, pentru a încerca să obţinem o decizie pozitivă la sfârşitul acestei săptămâni”. Potrivit ei, începerea negocierilor cu Ucraina e „un subiect de negociere care va fi discutat în continuare, la cel mai înalt nivel, de liderii europeni, la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni”.

De asemenea, ea a amintit că România a susţinut şi continuă să susţină parcursul european al Republicii Moldova „nu numai la nivel politic, dar şi la nivel practic”. „La nivelul Ministerului de Externe suntem în strânsă coordonare cu colegii noştri”, a subliniat ministrul român, vorbind de asistenţă şi sprijin în ceea ce priveşte procesul de aderare şi de cursuri de pregătire.

„În ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, atât Ucraina cât şi Moldova au reuşit într-o perioadă scurtă de timp să adopte reforme substanţiale, care trebuie să fie recunoscute. De altfel, au fost recunoscute de către Comisia Europeană şi de către statele membre, iar Comisia, pe baza acestor reforme, a recomandat statelor membre deschiderea negocierilor de aderare”, a arătat Odobescu.

Ţările UE, aproape de un acord cu privire la al 12-lea pachet de sancţiuni

19:40Al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: UE îndulcește interdicția privind așa-numita „flotă din umbră”

Țările Uniunii Europene sunt aproape de a ajunge la un acord asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni propus împotriva Rusiei, axat pe interzicerea diamantelor de origine rusă și pe noi măsuri de stopare a fluxului de petrol rusesc, potrivit agenției Reuters, care citează patru persoane familiarizate cu această chestiune.

În timp ce cele mai multe măsuri se referă la interzicerea diamantelor rusești neindustriale, țările UE au căutat, de asemenea, să îngreuneze eludarea sancțiunilor existente, inclusiv plafonarea prețului petrolului în cadrul G7.

18:06Politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi a fost mutat din colonia penitenciară IK-6 din regiunea Vladimir, la est de Moscova, şi nu se ştie unde se află acum.

17:27 Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE. „Nu vom ceda la nicio presiune” – spune ministrul ungar Peter Szijjártó

Budapesta transmite că nu va ceda presiunilor exercitate de alte state pentru a da undă verde negocierilor de aderare cu Ucraina la summitul UE din această săptămână.

„Majoritatea politicienilor europeni vor să ia decizii atât de importante când sunt complet nepregătiţi şi nu au un acord strategic privind viitorul Europei”, a scris pe Facebook ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó, înainte de o întâlnire cu omologii săi europeni la Bruxelles pentru a pregăti summitul. „Nu vom ceda la nicio presiune, indiferent de origine şi autori şi indiferent de tipul de şantaj sau de promisiune”, a susținut şeful diplomaţiei maghiare.

16:39 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că este recunoscător Marii Britanii și Norvegiei pentru lansarea noii coaliții în sprijinul țării sale.

Marea Britanie a anunțat luni că va transfera două nave vânătoare de mine către Marina ucraineană, înființând totodată o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia, pentru a contribui la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei.

„Împreună, vom consolida Marina ucraineană, vom proteja rutele de transport maritim și vom asigura libertatea de navigație”, a scris Zelenski pe X.

Camionagiii polonezi au deblocat un punct de trecere a frontierei

15:54 Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost transferat din colonia penitenciară unde era încarcerat, potrivit purtătoarei sale de cuvânt. Kira Iarmîș a spus că aceasta este a șasea zi de când nu s-a putut lua legătura cu Navalnîi.

„Astăzi, la fel ca și vineri, avocații au încercat să ajungă la IK-6 și IK-7, două colonii din regiunea Vladimir, unde ar putea fi Alexei Navalnîi. Tocmai au fost informați simultan în ambele colonii că acesta nu se află acolo. Încă nu știm unde se află Alexei”, a scris Iarmîș pe platforma X.

„Avocatul meu a fost informat de către colonia penală 6 din Melehovo că Navalnîi nu mai este în evidențele lor. Au refuzat să spună unde a fost transferat”, a adăugat ea.

15:49 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comentat luni pentru prima dată moartea lui Ilia Kiva, fostul deputat ucrainean care a fost găsit mort în regiunea Moscovei săptămâna trecută, după ce a fugit în Rusia pentru a cere azil politic. SBU a lăsat de înțeles că s-ar afla în spatele presupusului asasinat.

15:40 Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat luni că șoferii polonezi care protestau au ridicat blocada de la un punct de trecere a frontierei ucraineano-poloneze și că primele camioane au trecut pe acolo spre Ucraina.

„Blocada de la punctul de trecere Yahodyn-Dorohusk s-a încheiat. Traficul stabil de camioane a fost restabilit de la ora 14:00″, a afirmat Kurakov pe Facebook.

„Cincisprezece vehicule au trecut în Ucraina și se află acum la punctul de trecere. În plus, 25 de camioane sunt autorizate să se îndrepte spre Polonia”, a adăugat el.

Scholz cere UE un mesaj de unitate în fața lui Putin

15:31 Statele UE au adăugat șase persoane și cinci entități pe lista de sancțiuni împotriva Iranului, în legătură cu sprijinul acordat de acestea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Printre cei sancționați se numără compania Shakad Sanat Asmari, directorul general, directorul general adjunct și cercetătorul șef al acesteia, precum și companii implicate în fabricarea de drone.

15:22 Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut luni partenerilor săi europeni să trimită un „mesaj” de unitate preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care statele din UE discută despre continuarea ajutorului militar şi financiar şi a negocierilor pentru aderarea ţării la blocul comunitar, relatează AFP.

Sprijinul militar pentru Ucraina „necesită într-adevăr un efort comun”, a declarat Scholz la o conferinţă de presă alături de premierul olandez Mark Rutte.

„Iar dacă transmitem acest mesaj din Europa (…), este şi un mesaj pentru preşedintele rus, care speră în mod evident ca dorinţa ţărilor noastre de a face ceea ce este necesar şi de a-şi exprima sprijinul să se estompeze. Ar fi un mesaj important dacă i-am spune să nu conteze pe acest lucru”, a adăugat el. (Agerpres)

15:03 Creșterea prețurilor la ouă, pe fondul inflației ridicate și al sancțiunilor economice, îngrijorează autoritățile ruse, mai ales că acestea sunt un ingredient cheie în perioada sărbătorilor.

Potrivit Agenției ruse de statistică (Rosstat), prețurile s-au majorat cu 40,29% în noiembrie, de la an la an, depășind 100 de ruble (aproximativ 1 euro) pentru o duzină de ouă în mai multe regiuni din Rusia, o creștere fără precedent.

Ca răspuns, Agenția veterinară și fitosanitară rusă (Rosselkhoznadzor) a autorizat importul de ouă din Turcia, iar Ministerul rus al Agriculturii a propus o interdicție de șase luni pentru exporturile de ouă. (AFP)

Scutul antirachetă de la Redzikowo va deveni operațional vineri

14:49 Președintele rus Vladimir Putin a participat luni la o ceremonie televizată de ridicare a drapelului pentru două submarine cu propulsie nucleară despre care a spus că vor începe să patruleze în Pacific. El a mers în orașul nordic Severodvinsk pentru a inaugura navele, Krasnoyarsk și Împăratul Alexandru al III-lea.

„În curând, Alexandru al III-lea și Krasnoyarsk vor începe să patruleze în Oceanul Pacific”, a declarat Putin.

14:43Rusia va organiza alegerile prezidenţiale preconizate pentru luna martie şi în teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, un scrutin la care se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie reales pentru un al cincilea mandat.

14:25Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, care s-a opus aderării Ucrainei la NATO în cadrum summitului alianței organizat în 2008 la București, spune acum într-un nou interviu controversat că țara vecină ar trebui să „aspire” să devină o „punte” între Rusia și Europa.

13:55 Scutul antirachetă de la Redzikowo, unitatea „soră” cu Deveselu, va deveni operațional vineri

Opoziția rusă vrea să profite de campania electorală

13:49 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a subliniat, înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc luni la Bruxelles, importanţa ajutorului acordat Ucrainei.

Se vorbeşte din ce în ce mai des despre o anumită „oboseală” în Europa. Iar unii se întreabă dacă nu cumva sprijinul pentru Ucraina se apropie încet de sfârşit, afirmă şefa diplomaţiei germane într-un editorial pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Nu susţinem Ucraina doar din loialitate faţă de un prieten. O sprijinim ca ea să-şi poată elibera poporul de iad. Şi pentru că este în interesul nostru de securitate”, a spus Baerbock.

„Bărbaţii şi femeile curajoase din Ucraina” sunt cei care au împiedicat războiul să se extindă în alte ţări europene, cum ar fi Republica Moldova, afirmă ministrul de externe german. Afirmaţia că sprijinul internaţional a fost ineficient este falsă, consideră ea. (dpa via Agerpres)

13:25 Revista cehă Reflex a propus modele de echipament olimpic, create cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru sportivii ruși și belarusi.

Inițiativa vine după ce Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru, măsură criticată dur de Ucraina și de alte țări, dar și de organizații precum Federația Internațională de Atletism.

13:06 „Putin este vulnerabil”: Oamenii lui Navalnîi spun că liderul de la Kremlin nu poate fi învins în alegeri, dar campania electorală oferă o mare oportunitate.

Având în mână toate pârghiile puterii din Rusia, Putin nu poate fi învins în alegerile prezidențiale, susțin principalii consilieri ai lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse. Dar ei văd campania electorală de 100 de zile ca pe o șansă de a arăta că liderul de la Kremlin este vulnerabil în ceea ce privește problemele care contează cel mai mult pentru ruși.

FSB afirmă că a destructurat o rețea de agenți ucraineni din Crimeea

12:28 Kievul este angajat în prezent în discuţii cu Suedia pentru achiziţionarea de avioane de luptă Gripen, a afirmat duminică purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat

12:26 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fost KGB) a declarat luni că a destructurat o reţea de agenţi ucraineni din Crimeea care a fost implicată în tentative de asasinare a unor oficiali pro-ruşi de rang înalt.

12:06 Camionagiii slovaci vor relua luni, de la ora 15:00, blocarea parțială a singurului pnct de trecere pentru transportul rutier de mărfuri de la granița cu Ucraina, a anunțat o asociație de transportatori.

„Intrarea în Slovacia va fi blocată pentru traficul de camioane. Traficul de persoane nu va fi restricționat în niciun fel”, a spus asociația de camionagii UNAS. Blocajul se va face la punctul de trecere Vysne Nemecke/Uzhhorod.

În Polonia, camionagii au blocat punctele de trecere cu Ucraina începând cu 6 noiembrie. Camionagii maghiari intenționează, de asemenea, să înceapă luni un protest la un punct de trecere a frontierei Ungaria-Ucraina. (Reuters)

Nouă ofensivă rusă asupra Avdiivka

11:53 Una dintre rachetele trase azi-noapte asupra regiunii Kiev a creat un crater imens. Ucrainenii au spus că au doborât toate rachetele balistice lansate de ruși.

11:28 Forțele rusești au declanșat o nouă ofensivă masivă asupra orașului ucrainean Avdiivka, parte a campaniei lor pentru a asigura controlul asupra regiunii Donbas (est), a anunțat luni armata ucraineană.

„Inamicul a lansat ieri acțiuni masive de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate în direcțiile Avdiivka și Mariinka”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Oleksandr Stupun pentru televiziunea ucraineană.

Avdiivka este o puternică fortăreață ucraineană aflată la nord-vest de orașul ocupat Donețk, în estul Donbasului. (Reuters)

11:12 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • În ultima săptămână, orașul Avdiivka din regiunea Donețk a continuat să fie scena celor mai intense lupte de pe front. După cum reiese din datele oficiale ucrainene făcute publice, în unele zile, aproape 40% din toate luptele au avut loc probabil în acest mic sector.
  • Ofensivele rusești au continuat să fie caracterizate de atacuri de infanterie fără tehnică mecanizată, adesea de către unități penale Storm-Z.
  • Unitățile ucrainene au efectuat probabil contraatacuri locale de succes, refuzând forțelor rusești controlul deplin al satului Stepove. Aici, Rusia încearcă o parte a unei mișcări în clește pentru a învălui Avdiivka și zona industrială puternic apărată a acesteia.

Kuleba: Un răspuns negativ pentru Ucraina la summitul UE ar fi devastator

10:49 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni că ar fi „devastator” atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană dacă la summitul de la sfârșitul acestei săptămâni liderii UE nu vor da țării sale undă verde pentru discuțiile de aderare.

„Nu-mi pot imagina, nici măcar nu vreau să vorbesc despre consecințele devastatoare care vor avea loc dacă Consiliul (European) nu va lua această decizie”, a declarat Kuleba jurnaliștilor la sosirea la Bruxelles pentru o reuniune cu miniștrii de externe din UE. (Reuters)

10:16 Forțele aeriene ucrainene au spus într-o postare pe Telegram că toate cele 18 drone Shahed și toate cele 8 rachete balistice trase de ruși azi-noapte au fost doborâte.

Toate dronele inamice au fost distruse de apărarea aeriană în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian de Sud. Cele mai multe dintre ele se aflau în regiunea Nikolaev , a spus sursa citată, precizând că dronele Shahed au fost lansate din Crimeea.

De asemenea, au fost doborâte cele opt rachete balistice lansate dinspre nord, din regiunea Bryans din Rusia, către regiunea Kiev.

10:04 Guvernul britanic a informat luni că a creat o unitate de aplicare a legii pentru a-și spori capacitatea de a lua măsuri împotriva companiilor care se sustrag sancțiunilor impuse împotriva Rusiei.

Biroul de implementare a sancțiunilor comerciale (Office of Trade Sanctions Implementation – OTSI) va fi responsabil de aplicarea civilă a sancțiunilor comerciale, investigând posibilele încălcări, emițând sancțiuni și trimițând cazurile spre urmărire penală.

De asemenea, va ajuta întreprinderile să se conformeze sancțiunilor, a precizat Departamentul pentru Afaceri și Comerț al guvernului, iar atribuțiile sale vor cuprinde activitatea oricărui cetățean britanic sau a oricărei companii înregistrate în Regatul Unit care ar putea evita sancțiunile prin trimiterea de produse prin alte țări.

Unitatea va fi lansată la începutul anului viitor și va lucra alături de actualul Birou de implementare a sancțiunilor financiare. (Reuters)

Oficiali UE: Ungaria poate fi convinsă să treacă de partea Ucrainei

09:55 Premierul estonian Kaja Kallas a avertizat luni împotriva campaniei de dezinformare a Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, relatează dpa și Agerpres.

„Campania Rusiei are drept scop descurajarea factorilor de decizie democratici şi a societăţilor de la a sprijini Ucraina, provocând diviziuni politice interne şi influenţând voturile democratice – inclusiv deciziile pe care le luăm la secţiile noastre de votare”, a scris Kallas într-un comentariu pentru site-ul de ştiri german Redaktionsnetzwerk Deutschland.

„Campania de dezinformare a Kremlinului ajunge la un public uriaş prin intermediul reţelelor sociale. Cea mai recentă capcană a dezinformării ruseşti’ este „să ne facă să credem că sprijinul pentru Ucraina este o cauză fără speranţă, că noi suntem primii care obosim. Putem demonstra contrariul”, a mai spus ea.

09:40 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat luni că a prevenit 18 „atacuri teroriste” în acest an în Crimeea.

Printre atacurile prevenite s-au numărat tentative de asasinare a șefului numit de Moscova în Peninsulă, Serghei Aksionov, și a unui fost membru pro-rus al Parlamentului ucrainean, Oleh Tsaryov, a afirmat FSB, potrivit Interfax.

FSB a reținut 18 agenți care lucrau pentru serviciile de securitate ucrainene și complici ai acestora sub acuzația de pregătire a unor acțiuni de sabotaj, a adăugat FSB.

08:52 „Viktor Orban va ști când este momentul să coboare din copac”: Ungaria joacă tare, dar oficialii UE spun că poate fi convinsă să treacă de partea Ucrainei la summitul de săptămâna aceasta

08:19 Rușii cărora li s-a interzis să călătorească în străinătate vor trebui să-și predea pașapoartele autorităților în termen de cinci zile de la notificare, potrivit unui decret guvernamental care intră în vigoare luni

Noua estimare a pierderilor rusești

08:06 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1.030 soldați, 19 tancuri, 31 de alte blindate de luptă, 6 tunuri, 6 echipamente speciale și 13 diferite vehicule.

07:27 Marea Britanie va furniza Ucrainei două nave pentru a o ajuta să detecteze minele marine rusești din Marea Neagră și pentru a-și spori exporturile pe mare, a transmis luni guvernul britanic.

Navele „vor oferi Ucrainei capacități vitale care vor contribui la salvarea de vieți pe mare și vor deschide rute de export cruciale”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. Furnizarea de către Londra a acestor nave vine odată cu un anunț făcut de Shapps și de omologul său norvegian, Bjørn Arild Gram, privind o coaliție pentru sprijinirea capacităților maritime ucrainene.

Acesta este „un nou efort al Regatului Unit, Norvegiei și aliaților noștri pentru a consolida capacitățile maritime ale Ucrainei pe termen lung”, a declarat Shapps. Scopul este de a permite Ucrainei „să-și apere apele teritoriale și să consolideze securitatea în Marea Neagră”, a adăugat el. (AFP)

07:21 Zelenski a declarat că a avut duminică o conversație „sinceră” cu premierul ungar Viktor Orban în marja inaugurării președintelui argentinian Javier Milei.

„A fost cât se poate de sinceră – și, evident, a fost vorba despre afacerile noastre europene”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn postat pe canalul Telegram la începutul zilei de luni.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Orban amenință că va bloca acordarea de mai mult sprijin financiar UE pentru Kiev și se opune intrării Ucrainei în blocul comunitar.

Șeful biroului de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a confirmat întâlnirea, adăugând că, „în ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, Viktor Orban a semnalat că statele membre discută în permanență această problemă”. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro