Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat vineri o un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP.

Război în Ucraina: Imagine de pe frontFoto: Alex Babenko / AP / Profimedia

„Acesta este cel mai mare pachet de ajutor militar pe care l-am anunțat până acum”, a subliniat oficialul american în cadrul unei conferințe de presă.

Acest program de ajutor include apărare antiaeriană, sisteme anti-drone, muniție de artilerie.

Acesta va permite Kievului să „stabilizeze prima linie”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Este a doua rundă de ajutor anunțată în această săptămână, după miliardul de dolari dezvăluit miercuri.

Cele două sume fac parte din bugetul de asistență de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev aprobat sâmbăta trecută în Congres și promulgat ulterior de Joe Biden.

Dacă ajutorul de un miliard de dolari dezvăluit miercuri provine din stocurile armatei americane, cel anunțat vineri va veni din contracte cu industria de apărare sau cu partenerii. Ceea ce înseamnă că va dura mai mult pentru a ajunge pe câmpul de luptă.

După ce a promulgat miercuri legea care prevede acest ajutor militar și economic de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Joe Biden a promis un transport rapid și masiv de arme.

Kievul, forțat să își scoată tancurile Abrams de pe câmpul de luptă din cauza dronelor rusești

Ucraina a fost nevoită să mute de pe linia frontului tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA, în mare parte din cauza numărului mare de drone rusești care fac prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press.

Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă ucrainean înseamnă că „nu mai există un teren deschis pe care să poţi trece fără teama de a fi detectat", a declarat joi un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov a spus că este de așteptat ca situația să se agraveze la jumătatea lunii mai şi începutul lunii iunie, care va fi o „perioadă dificilă”.

Aceeași prognoză o au și oficialii occidentali, care cred că următoarele trei luni vor fi „foarte dificile” pentru forțele terestre de la Kiev.

Statele Unite sunt principalul susținător militar al Kievului, dar Congresul a întârziat jumătate de an să adopte un pachet major pentru aliatul său.

Până săptămâna aceasta, Washingtonul anunțase ajutoare pentru Ucraina cu o singură ocazie în acest an: un pachet de ajutor de 300 de milioane de dolari în martie, posibil doar prin economiile Pentagonului la alte achiziții.

Adoptarea acestui plan de ajutor este o ușurare pentru armata ucraineană, care se confruntă cu deficitul de noi recruți și muniție, în fața presiunii constante din partea trupelor ruse din est.

În acest context, dacă ajutorul american va permite armatei ucrainene să recâștige inițiativa împotriva Rusiei, pregătirea unei contraofensive va dura mult mai mult, a estimat joi o responsabilă militară americană.

„Ucrainenii și-au raționalizat muniția de ceva vreme (...), așa că rușii, pe scurt, au reluat inițiativa”, a declarat acest oficial pentru presă, sub condiția anonimatului.

Ajutorul militar din partea aliaților „va permite ucrainenilor să înceapă să recâștige inițiativa”, dar „nu va fi un proces rapid”, a adăugat ea.

Recepția și implementarea operațională a noilor livrări va dura, doar „pentru a-și apăra pozițiile”, a avertizat ea, spunând că nu se aștepta „la o ofensivă de amploare la început”.

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții din a 794-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.