Sari direct la conținut

VIDEO Ucraina a început să monteze lansatoare de rachete pe dronele navale „Bebelușii de mare” și le-a folosit în luptă în Marea Neagră

HotNews.ro
Drona „Bebelus de mare” folosita de SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Drona „Bebelus de mare” folosita de SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Ucraina a echipat unele dintre dronele sale navale cu lansatoare multiple de rachete și le-a folosit deja în luptă pentru a trage asupra unor poziții rusești, a declarat miercuri pentru agenția Reuters o sursă din cadrul serviciilor de informații de la Kiev.

Ucraina, care nu mai are o flotă militară de suprafață proprie, a folosit drone navale încărcate cu expozivi pentru a scufunda în Marea Neagră mai multe nave rusești de luptă, a căror construcție a costat sute de milioane de dolari.

Aceste arme au jucat un rol crucial în tentativele Kievului de a restricționa raza de operațiuni a Flotei Ruse de la Marea Neagră și de a-și relua exporturile de cereale pe cale maritimă.

Sursa ucraineană, citată de Reuters sub garanția anonimității, afirmă că unii „Bebeluși de mare”, un model de dronă navală folosit de ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), au fost echipați cu lansatoare multiple de rachete „Grad”, sisteme moștenite după destrămarea Uniunii Sovietice.

„Putem confirma astăzi (că dronele) sunt echipate cu un sistem de lansator multiplu de rachete și că această soluție tehnologică arată deja rezultate puternice”, a declarat sursa citată.

Potrivit acesteia, dronele navale modificate au fost folosite chiar săptămâna aceasta pentru a ataca pozițiile instalate de ruși pe Peninsula Kinburn aflată în sudul regiunii Nikolaev. Se crede că forțele ucrainene au încercat încă din noiembrie 2022 să îi alunge pe ruși de aici în una dintre cele mai misterioase operațiuni militare ale Kievului de la începutul războiului.

Imagini cu testarea dronelor cu lansatoare de rachete și atacul asupra peninsulei au fost obținute de administratorii paginii OSINTtechnical.

Rușii au ocupat Peninsula Kinburn, o mică peninsulă din nordul Mării Negre aflată în apropiere de orașul Oceac, în primul an al invaziei.

Urmărește ultimele evoluții din a 819-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro