Sari direct la conținut

Kremlinul avertizează împotriva utilizării de arme occidentale asupra teritoriului rusesc: „Sunt multe capete înfierbântate la Washington”

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul a denunţat joi apelurile unor congresmeni americani de a autoriza Ucraina să folosească arme furnizate de Washington pentru a lovi teritoriul rusesc, văzând în aceasta o „escaladare”, scrie AFP.

Kievul cere să poată lovi cu arme occidentale bazele militare de dincolo de linia frontului şi poziţii ale Kremlinului situate pe teritoriul rusesc, lucru pe care europenii şi americanii îl interzic de teama de a provoca o agravare a conflictului.

„La Washington şi în multe capitale europene, unii încearcă cu zel să provoace, să crească fără încetare nivelul de escaladare. În această privinţă, poziţia lor poate fi calificată drept iresponsabilă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, chestionat pe acest subiect de presa rusă.

„Printre senatorii americani, printre membrii Congresului, există multe capete înfierbântate care consideră că este de datoria lor să toarne gaz pe foc”, a mai afirmat Peskov.

Și purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat joi, cu sarcasm, cerând Ucrainei să lovească cu arme americane ambasada Statelor Unite din Moscova.

Cei doi responsabili ruşi au reacţionat astfel la afirmaţiile unor congresmeni americani care s-au declarat favorabili ca Ucraina să poată lovi ţinte de pe teritoriul rusesc cu arme americane.

„Cred că trebuie să permitem Ucrainei să ducă războiul aşa cum consideră necesar”, a afirmat miercuri, în faţa jurnaliştilor, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

„Ei trebuie să poată riposta. Și cred că încercarea noastră de a microgestiona efortul de acolo nu este o politică bună pentru noi”, a adăugat el.

Și un coleg al său, republicanul Michael McCaul, a denunţat o restricţie impusă de administraţia preşedintelui Joe Biden care este „periculoasă” pentru Ucraina și o condamnă să lupte „cu mâinile legate la spate”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat intransigenţa europenilor şi americanilor în această privință, în timp ce ţara sa suferă de peste doi ani în urma lovituri lansate de pe teritoriul rusesc.

Ruşii „ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj de care dispune Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemele lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem asta”, a denunţat el săptămâna trecută într-un interviu acordat AFP.

_____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro