Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 823: Bilanțul morților după atacul de la hipermarketul din Harkov crește / Un parlamentar german propune ca țările occidentale să ofere protecția aeriană pentru vestul Ucrainei / Zelenski spune că Rusia adună noi trupe la granița de nord a Ucrainei / Armata lui Putin câștigă din nou teren în Ucraina

Un magazin cu materiale de construcții din Harkov a fost lovit de o bombă ghidată rusească, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Un magazin cu materiale de construcții din Harkov a fost lovit de o bombă ghidată rusească, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bilanțul victimelor după atacul rusesc de sâmbătă asupra magazinului de bricolaj din Harkov crește duminică, pe măsură ce sunt identificate victimele sau sunt găsite persoane care erau date dispărute anterior. Rusia anunță că avansează în estul Ucrainei, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că la ranița nordică a țării se adună noi trupe rusești.

07:48(luni) Noul articol live, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Ucraina susține că Rusia a pierdut 501.190 de soldați pe câmpul de luptă de la începutul invaziei.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe liderii din SUA și China să se alăture unui viitor summit pentru pace
  • Rusia produce obuze de artilerie de aproximativ trei ori mai repede decât aliații Ucrainei
  • Rusia formează o altă grupare de trupe lângă granița de nord a Ucrainei
  • Forțele ruse nu au reușit să atingă obiectivul declarat de Vladimir Putin de a crea o „zonă tampon” în regiunea Harkov, arată ultima evaluare a Serviciilor de informații ale Ministerului britanic al Apărării
  • Parlamentarul german CDU Roderich Kiesewetter consideră că țările occidentale ar trebui să ofere protecție aeriană pentru regiunile de vest ale Ucrainei
  • Cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei
  • Serghei Lavrov acuză Occidentul de disperare
  • „De ce vă e teamă? Putin nu vă va invada cu tancuri pentru asta”, Zelenski, mesaj pentru țările din Asia Centrală care nu participă la summitul de pace
  • Numărul morților după atacul rus de la hipermarketul Epicentr din Harkov de sâmbătă a crescut la 16, printre care și un copil de 12 ani

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 823 – LIVE pe HotNews.ro:

23:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni, luni, la Madrid, cu premierul spaniol Pedro Sanchez, a anunţat guvernul Spaniei, potrivit Reuters.

Cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă după întâlnire, la ora locală 12.00, la Madrid, a precizat guvernul spaniol.

Zelenski se va întâlni cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei după întrevederea cu Sanchez, a precizat Casa Regală.

23:24Ministrul polonez de Externe afirmă că Europa are nevoie de un proces pe termen lung de reînarmare pentru a putea contracara ambițiile Rusiei, scrie duminică Politico.

22:46Atacurile rusești în așezările din regiunea Donețk au ucis trei persoane și au rănit alte două pe 26 mai, a informat Procuratura din regiunea Donețk, relatează Kyiv Independent.

21:51Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, consideră că neparticiparea țărilor din Asia Centrală la Summitul pentru Pace din Elveția este un semn de slăbiciune și le-a îndemnat să se alăture, chiar dacă au opinii divergente, relatează Ukrainska Pravda. „De ce vă e teamă? Putin nu vă va invada cu tancuri pentru asta”

21:01Statele Unite vor participa la un summit de pace organizat în Elveția luna viitoare, a declarat duminică un oficial american, dar a refuzat să spună cine va participa sau la ce nivel, relatează Reuters.

20:43Moscova a avut prima reacție după ce secretarul general la Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să permite Kievului să atace direct teritoriul rus, în timp ce la Casa Albă sunt discuții despre ridicarea interdicției de a folosi arme americane pentru lovirea unor ținte din Federația Rusă.

19:58Rusia a atcat cu aproape 10.000 de bombe ghidate Ucraina de la începutul anului, a declarat ministrul Apărării Rustem Umerov, relatează Kyiv Independent.

19:01Cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei, scrie Agerpres, citând DPA.

„Avem reguli clare convenite cu Ucraina pentru livrările de armament făcute până acum. Şi acestea funcţionează. Cel puţin aceasta este teoria mea”, a declarat şeful guvernului la un eveniment de la Berlin consacrat împlinirii a 75 de ani de la adoptarea Constituţiei Germaniei.

18:43Parlamentarul german CDU Roderich Kiesewetter consideră că țările occidentale ar trebui să ofere protecție aeriană pentru regiunile de vest ale Ucrainei, scrie Tagesschau, relatează Ukrainska Pravda.

„Coaliția celor dispuși și-ar putea extinde propria apărare aeriană pe coridor de la 70 la 100 de kilometri până la teritoriul de vest al Ucrainei”, a spus Kiesewetter.

El a adăugat că acest lucru va scuti armata ucraineană și îi va permite să se concentreze asupra apărării aeriene din estul țării.

Kiesewetter a adăugat că unele țări, în special Lituania, iau în considerare desfășurarea în Ucraina a spitalelor de campanie.

Bilanțul victimelor după atacul rus asupra magazinului de bricolaj din Harkov crește

18:13Numărul morților după atacul rus de la hipermarketul Epicentr din Harkov de sâmbătă a crescut la 16, printre care și un copil de 12 ani, scrie Ukrainska Pravda.

18:00 Forțele ruse nu au reușit să atingă obiectivul declarat de Vladimir Putin de a crea o „zonă tampon” în regiunea Harkov, arată ultima evaluare a Serviciilor de informații ale Ministerului britanic al Apărării, scrie Ukrainska Pravda.

  • „Armata rusă continuă să avanseze spre Vovceansk din regiunea Harkov, deși orașul este în continuare controlat de forțele ucrainene, care resping majoritatea avansurilor rusești.
  • Invadatorii ruși au cucerit așezarea Buhruvatka de lângă Vovcensk și încearcă să obțină controlul fizic asupra traversării râului Siverskîi Doneț din vecinătate, amenințănd flancul și spatele forțelor ucrainene care apără Vovceansk”, arată evaluarea.

16:57Rusia formează o altă grupare de trupe lângă granița de nord a Ucrainei pe fondul ofensivei aflate în desfășurare în regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o adresă video către liderii mondiali pe 26 mai, relatează Kyiv Independent.

„Chiar acum, în aceste zile, ne apărăm la 60 de kilometri nord-est de acest loc de încă o încercare de asalt rusesc”, a spus Zelenski în adresa înregistrată la tipografia din Harkov, distrusă într-un atac rus din 23 mai, care a ucis șapte persoane.

Rusia revendică ocuparea unui nou sat în estul Ucrainei

16:16Un dispozitiv exploziv a fost descoperit la o substație electrică din regiunea Dnipropetrovsk, a informat Ministerul Energiei pe 26 mai, relatează Kyiv Independent. Ministerul nu a oferit mai multe detalii despre incident.

15:56Bilanțul atacului rus asupra hipermarketului din Harkov de sâmbătăa ajuns duminică la prânz la 14 morți și 43 de răniți. Imagini suprinse de camerele de supraveghere arată momentul în care bombele ghidate rusești lovesc clădirea, în timp ce angajații erau total nepregătiți, făcându-și treaba ca în orice altă zi.

14:51Rusia revendică ocuparea unui nou sat în estul Ucrainei

Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector al frontului, unde au loc cele mai multe lupte, în ciuda unei alte ofensive ruseşti în nord-est, relatează AFP.

„Unităţi ale Grupării de trupe Vest au eliberat aşezarea Berestove (…) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite”, a transmis Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Această localitate este situată la marginea dintre regiunile Harkov şi Lugansk, la sud-est de oraşul Kupiansk, unul dintre obiectivele ruseşti din acest sector.

Cu o zi înainte, trupele ruse revendicaseră capturarea satului Arhangelske, tot în est.

Rusia câştigă pas cu pas teren în Ucraina de mai multe luni, după ce a reluat iniţiativa odată cu eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută şi capturarea oraşului-fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Rusia produce obuze de trei ori mai repede decât aliații Ucrainei

13:20Doi morţi şi zece răniţi, inclusiv un băiat în vârstă de opt ani, într-un bombardament ucrainean cu în Belgorod, a anunţat guvernatorul rus Viaceslav Gladkov, citat de AFP.

12:59 Bilanțul atacului de sâmbătă asupra unui magazin cu materiale de construcții din HArkov a crescut la morți, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

Peste 40 de persoane au făst nite, iar alte 16 sunt date dispărute, a anunțat duminică poliția națională din Ucraina.

12:15Rusia produce obuze de artilerie de aproximativ trei ori mai repede decât aliații Ucraineiși pentru un sfert din costuri, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță în management Bain & Company citată de Sky News.

12:00Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe liderii din SUA și China să se alăture unui viitor summit pentru pace, afirmând că prezența la summit va „arăta cine în lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului”.

„Fac un apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului pentru pace– la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei”, spune el. „Vă rog, arătați că voi conduceți eforturile în promovarea păcii – pacea adevărată și nu doar o pauză între atacuri”.

Rușii au atacat Ucraina cu rachete hipersonice Kinjal și drone kamikaze

10:46Ucraina susține că Rusia a pierdut 501.190 de soldați pe câmpul de luptă de la începutul invaziei. În ultima zi, 1,110 militari ruși au fost eliminați, conform estimărilor făcute de armata ucraineană, scrie The Kyiv Independent.

10:00Forțele de apărare aeriană rusești au doborât în cursul nopții 10 drone ucrainene în regiunea Kursk și trei în regiunea Orel, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

09:04Lovitura mortală a Rusiei împotriva unui magazin aglomerat din Harkov de sâmbătă încalcă dreptul internațional, a spus coordonatorul umanitar al Națiunilor Unite în Ucraina, Denise Brown, într-o declarație în care condamnă atacul, scrie The Kyiv Independent.

Forțele rusești au atacat cu două bombe ghidate un magazin aglomerat de materiale de construcții din Harkov la mijlocul zilei, ucigând cel puțin 12 persoane și rănind alte cel puțin 43.

„Sunt consternată și șocată de veștile terifiante care sosesc din Harkov”. a declarat Brown.

„În această după-amiază ( sâmbătă, n.r. ), în plină zi, în timp ce oamenii – în ciuda tuturor ororilor pe care le îndură în fiecare zi în acest oraș – încercau să își vadă de viața lor, viețile lor au fost spulberate de un nou atac al forțelor armate ruse. Atacul a lovit un centru comercial aglomerat, soldat cu zeci de victime civile și cu pagube masive la instalațiile civile.”

Brown a calificat atacurile drept „absolut inacceptabile” și a cerut încetarea atacurilor rusești împotriva țintelor civile și a infrastructurii critice.

12 persoane au fost ucise și 43 rănite în urma unei lovituri rusești, sâmbătă, asupra unui magazin de materiale de construcții din Harkov, a anunțat biroul procurorului regional.

Zece dintre cadavre rămân neidentificate, a declarat biroul procurorului duminică dimineața.

08:34Forțele ucrainene au distrus 12 rachete și toate cele 31 de drone lansate de Rusia în timpul ultimului său atac aerian din timpul nopții, au declarat duminică forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.

Două rachete hipersonice Kinjal au trecut de apărarea aeriană, dar autoritățile nu au oferit imediat detalii despre locul unde au lovit.

Forțele aeriene au declarat că rachetele și dronele au fost doborâte deasupra unor părți din sudul, centrul, vestul și nordul Ucrainei.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro