Sari direct la conținut

„De ce vă e teamă? Putin nu vă va invada cu tancuri pentru asta”, Zelenski, mesaj pentru țările din Asia Centrală care nu participă la summitul de pace

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, consideră că neparticiparea țărilor din Asia Centrală la Summitul pentru Pace din Elveția este un semn de slăbiciune și le-a îndemnat să se alăture, chiar dacă au opinii divergente, relatează Ukrainska Pravda.

  • „Organizăm Summitul pentru Pace, facem pași înainte. Sunt instabili, ca pașii unui copil mic, dar e important să-i susținem. Aceștia sunt pașii potriviți și sunt pași înainte, cu siguranță către pace, nu război. Îi invităm pe toți conducătorii, ei nu au mai stat la aceeași masă, deoarece fiecare are propriile interese, unii au impus sancțiuni, alții nu au impus.
  • Îi invităm pe toți, inclusiv pe liderii Asiei Centrale. Îi invităm pe toți și vrem să-i vedem la acest summit. De ce vă e teamă? Singurul lucru înfricoșător este că Putin nu va fi acolo. Asta e tot. Ar putea invada Putin una dintre țările din Asia Centrală cu tancuri din acest motiv? Nu, nu este suficient pentru o astfel de reacție. Deci, de ce le este frică celor care refuză să se alăture? Le este frică să nu piardă ceva, le este frică să nu-și piardă relația cu Kremlinul de astăzi”, a spus Zelenski într-un interviu pentru presa din Asia Centrală.

Anterior, Zelenski a făcut un apel la toți liderii lumii care încă nu și-au anunțat prezența summitul de pace din iunie din Elveția să participe.

„Fac un apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului pentru pace– la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei”, spune el. „Vă rog, arătați că voi conduceți eforturile în promovarea păcii – pacea adevărată și nu doar o pauză între atacuri”.

Ulterior, un oficial american a confirmat prezența SUA la summit, dar nu a spus și dacă va participa președintele american.

Într-un interviu pentru Reuters, acordat săptămâna trecută, Zelenski a precizat că este esențial să se adună cât mai multe țări în jurul mesei la discuțiile de pace.

Despre summitul programat în Elveția, Moscova a transmis că nu vede niciun rost într-o conferința la care Rusia nu este invitată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro