Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 824: Ce spun experții despre semnalele Moscovei că ar fi dispusă la negocieri / Rușii concentrează forțe în vestul regiunii Belgorod / O dronă ucraineană a atacat un mare radar inamic la o distanță record

HotNews.ro
Poziție de mortier ucraineană în zona de lupte Ceasiv Iar din regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de mortier ucraineană în zona de lupte Ceasiv Iar din regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata Moscovei concentrează forțe în vestul regiunii ruse Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, probabil pentru a imobiliza și atrage forțele ucrainene în zonă și pentru a pregăti operațiuni ofensive care vizează extinderea poziției rusești în zona frontierei internaționale din nord-estul Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Duminică, Volodimir Zelenski a declarat că forțele rusești se pregătesc pentru noi acțiuni ofensive și concentrează o grupare de dimensiuni nespecificate în apropierea frontierei ucrainene la 90 de kilometri nord-vest de orașul Harkov.

07:37Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 823 – LIVE pe HotNews.ro:

01:07Rusia susține că a doborât o dronă ucraineană la periferia Moscovei

Rusia a anunțat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei și a impus restricții de zbor pentru mai puțin de o oră pe două dintre aeroporturile capitalei, potrivit AFP.

„Astăzi, în jurul orei 21.00, în districtul Kucino (la est de Moscova), apărarea aeriană a doborât o dronă, ale cărei resturi au căzut pe o casă”, a postat pe Telegram Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova.

00:16 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins luni propunerea Chinei şi Braziliei, care insistau asupra participării Rusiei la summitul pentru pace în Ucraina ce este prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Elveţia.

23:21Membrii trupei rock anti-Putin Bi-2 obțin cetățenia moldovenească. Președinta Maia Sandu a semnat decretul

Mai mulți membri ai grupului ruso-belarus Bi-2, celebru în Rusia pentru opoziția sa față de invazia Ucrainei, au primit cetățenia moldovenească, scrie AFP.

22:41Polonia cumpără rachete cu o rază de acțiune de 1.000 km de la Statele Unite

Polonia a anunțat luni că a cumpărat rachete de croazieră în valoare de 677 de milioane de euro din Statele Unite, pentru a-și spori capacitățile de apărare în fața unei potențiale amenințări din partea Rusiei.

Atacuri rusești soldate cu victime în Mykolaiv și Harkov

22:15Bilanțul atacului rusesc din Mykolaiv, în creștere – cel puțin doi morți și cinci răniți

Doi civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți în atacul rusesc de luni asupra regiunii Mykolaiv din sudul Ucrainei, au informat serviciile ucrainene de urgență.

„În cursul după-amiezii, în urma unui atac cu rachete asupra (orașului) Snihurivka, un incendiu a izbucnit într-o cafenea, un service auto și o vulcanizare, iar mai multe explozii au avariat o spălătorie auto”, se precizează într-un comunicat al serviciilor de urgență postat pe Telegram.

„Trupurile a două persoane au fost găsite în timpul îndepărtării molozului”, a adăugat acesta. (The Guardian)

21:57„Nu e războiul nostru”. Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat luni că „propunerile nebuneşti” de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Europa sunt „inacceptabile”, iar guvernul de la Budapesta „nu va permite sub nicio formă ca tinerii din centrul Europei, inclusiv ungari, să fie trimişi la război în Ucraina”.

21:19Rusia a lansat luni un nou atac și asupra orașului Harkov (capitala regiunii cu acelaşi nume în nord-estul Ucrainei şi cel mai mare oraş din ţară după Kiev), un civil fiind ucis și alți cel puțin 12 fiind răniți.

Potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov, rușii au lovit cu o bombă aeriană ghidată o întreprindere civilă din zona industrială a orașului, provocând, pe lângă victime, pagube la unitățile de producție. (The Kyiv Independent)

20:45 Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii sudice Mykolaiv (Nikolaev), anunță că două persoane au fost rănite după ce o rachetă rusească a lovit luni o spălătorie auto, potrivit Ukrinform.

„O rachetă rusească a lovit o spălătorie auto în orașul Snihurivka, regiunea Mykolaiv. Două persoane rănite (o fată este în stare gravă)”, a scris Vitaliy Kim pe Telegram.

Kremlinul acuză că NATO se află deja în confruntare directă cu Rusia

20:06Reacția Moscovei după ce Polonia a anunțat că va restricționa deplasările diplomaților ruși: „Vom lua măsuri ca să regrete foarte mult”

Polonia a decis să impună restricții de călătorie pentru diplomații ruși aflați pe teritoriul său din cauza „implicării” Moscovei într-un „război hibrid”, a anunțat luni ministrul polonez de externe, dar Rusia a promis imediat să ia „măsuri de retorsiune”.

19:36Când vor ajunge primii instructori militari francezi în Ucraina

Comandantul-șef al armatei ucrainene a declarat luni că Franța va trimite „în curând” primii instructori militari în Ucraina pentru a instrui trupele din această țară devastată de războiul cu Rusia, potrivit AFP.

„Salut inițiativa Franței de a trimite instructori în Ucraina pentru a instrui militarii ucraineni. Am semnat deja documentele care le vor permite primilor instructori francezi să viziteze centrele noastre de pregătire în viitorul apropiat și să se familiarizeze cu infrastructura și personalul”, a scris generalul Oleksandr Sîrski pe Telegram.

19:00 „NATO se joacă cu focul”, „cade în extaz războinic”, „creşte gradul escaladării”. Kremlinul susține că NATO se află deja în confruntare directă cu Rusia, după apelul lui Stoltenberg

NATO cade într-un „extaz războinic” şi deja se află în confruntare directă cu Rusia, a estimat luni Kremlinul, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar.

Lituania va semna curând un acord bilateral de securitate cu Ucraina

18:33Președintele Lituaniei vrea să crească cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB

Președintele lituanian Gitanas Nauseda, recent reales în funcție, a declarat luni că Vilnius ar trebui să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB, deoarece țara sa se teme că va deveni noua țintă a agresiunii din partea Rusiei vecine, potrivit AFP.

„Cred că ar trebui să ajungem la cel puțin 3,5% din PIB în următorii ani”, a declarat Nauseda, care a câștigat duminică cu ușurință un al doilea mandat de cinci ani.

„Aceasta este o cifră pe care ne putem baza pentru nevoile noastre urgente”, a declarat el presei.

18:19 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că a convenit cu omologul său din Lituania (proaspăt reales în funcție) „semnarea unui acord bilateral de securitate în viitorul apropiat”.

17:28Polonia va introduce restricții asupra mișcărilor diplomaților ruși pe teritoriul său din cauza implicării Moscovei în ceea ce guvernul de la Varșovia consideră că este un război hibrid purtat împotriva Uniunii Europene, a anunțat luni ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski.

Rusia atacă Ucraina cu mii de bombe aeriene ghidate pe lună

16:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat luni Occidentul să forțeze Rusia să facă pace „prin orice mijloace necesare”, în condițiile în care Kievul cere să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc.

15:44 VIDEO Rusia l-a pus în „cușcă” pe generalul Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58, arestat pentru corupție.

Tribunalul militar rus care îl judecă pe general-maiorul Ivan Popov, arestat pentru corupție, a dispus ca acesta să stea în timpul ultimei audieri în „cușca” menită să îi umilească pe inculpați și a respins solicitarea avocaților ca el să fie transferat în arest la domiciliu

15:43 Forțele ruse au atacat Ucraina cu aproximativ 3.200 de bombe aeriene ghidate în această lună, a declarat luni Volodimir Zelenski.

El a adăugat, în cadrul unei conferințe de presă la Madrid, că armata ucraineană nu are suficiente rachete de apărare aeriană pentru a opri Rusia să lanseze mii de bombe pe lună. (Reuters)

O dronă ucraineană a atacat un mare radar inamic la o distanță record

15:32 Ucraina are „mâinile legate” din cauza restricțiilor privind utilizarea pe teritoriul rus a armelor furnizate de aliații săi occidentali, a spus luni, la Sofia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Acest lucru le leagă mâinile la spate ucrainenilor și face să le fie foarte dificil să se apere”, a declarat Stoltenberg în deschiderea unei reuniuni NATO în capitala bulgară.

„Cred că este timpul să reconsiderăm unele dintre aceste restricții”, a declarat ulterior Stoltenberg presei, în marja unei reuniuni a adunării parlamentare a Alianței Atlantice. Kievul „are dreptul de a se apăra” și, prin urmare, „dreptul de a lovi ținte militare legitime în afara Ucrainei”, a insistat el. (AFP)

14:56O dronă ucraineană a atacat un mare radar rusesc de avertizare timpurie „Voronej M”.

O dronă ucraineană a vizat un radar rusesc de avertizare timpurie „Voronej M” în apropierea orașului Orsk din regiunea Orenburg, la o distanță „record”, a declarat luni pentru Reuters o sursă din rândul serviciilor secrete de la Kiev.

14:41Polonia a prezentat luni detaliile „Scutului estic”, un program de 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) de întărire a apărării de-a lungul frontierelor sale cu Belarus şi Rusia, plan pe care îl speră finalizat în 2028.

Rușii spun că au mai cucerit două sate

13:50 UE a adăugat „Vocea Europei” și doi oameni de afaceri care au legătură cu acest site de știri pe o listă de sancțiuni la nivelul Uniunii, extinzând sancțiunile impuse de Republica Cehă, a anunțat luni ministerul de externe. Sancțiunile impuse celor două persoane, Viktor Medvedchuk și Artem Marchevskyi, și site-ului vor consta în interdicții de călătorie și înghețarea activelor, a precizat ministerul.

În martie, Republica Cehă a sancționat compania cu sediul la Praga, care administrează site-ul de știri voiceofeurope.com, susținând că este un instrument al propagandei rusești.

Cehia a spus că politicianul și omul de afaceri ucrainean pro-rus Medvedciuk, care a ajuns în Rusia în 2022, a finanțat pe ascuns operațiunile de influență ale Vocea Europei înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, inclusiv prin sprijin financiar pentru politicieni europeni. Marchevskyi a condus site-ul de știri pentru Medvedchuk a mai spus sursa citată. (Reuters)

13:42 Forțele rusești au mai cucerit două sate din Ucraina, a afirmat luni ministerul apărării de la Moscova. Este vorba despre localitățile Ivanivka, în regiunea Harkov, și Netailove, în Donețk. (Reuters)

12:56 Tranzitul de gaze către UE, prin Ucraina, ar putea fi redus la jumătate/ Motivul: o hotărâre judecătorească.

Tranzitul gazului rusesc către UE, prin Ucraina, s-ar putea reduce la jumătate, dacă Gazprom încetează să furnizeze gaze către Austria, spun surse din domeniul energetic citate de agenția RBC Ukraine.

Mari rezerve față de semnalele Rusiei privind posibile negocieri de pace

12:34 Semnalele trimise de Rusia săptămâna trecută, potrivit căruia Kremlinul ar fi deschis la discuții pentru pace în Ucraina, unele care să înghețe actualele linii ale frontului, ar trebui luate cu mari rezerve, spun analizele publicate de CNN și de Institutul pentru Studiul Războiului.

12:33Ministrul lituanian al externelor Gabrielius Landsbergis a criticat luni Ungaria din cauza pozițiilor sale diplomatice, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de asistență militară pentru Ucraina, și a declarat că Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții pentru a ocoli voturile de veto ale Budapestei. Guvernul lituanian a calculat de asemenea câte dintre măsurile pro-Ucraina ale UE au fost blocate de guvernul lui Viktor Orban.

11:41 Parteneriatul pentru Securitate şi Apărare UE – Moldova confirmă rolul-cheie pe care îl are Republica Moldova pentru siguranţa întregii Uniuni Europene, a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Moldova, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 24 – 27 mai.

„Siguranţa Uniunii Europene depinde de cât de sigură şi stabilă este Republica Moldova. Am spus acest lucru încă de acum doi ani, imediat după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani a confirmat acest lucru. Republica Moldova a gestionat cu succes criza refugiaţilor din Ucraina şi a reuşit să combată eforturile de destabilizare din partea Federaţiei Ruse. Aceste lucruri au garantat stabilitatea ţării şi stabilitatea la graniţele Uniunii Europene.

Dacă în locul preşedintei Maia Sandu şi a guvernării proeuropene, am fi avut la Chişinău un lider şi un guvern servile Rusiei, cum este cazul lui Lukaşenko în Belarus, riscurile de securitate pentru Europa ar fi fost mult mai mari”, a spus Mureșan.

11:02 Ministerele ruse de externe și justiției i-au recomandat președintelui Vladimir Putin scoaterea talibanilor de pe lista de organizații interzise, a transmis luni TASS.

De asemenea, ministerul rus de externe a informat că talibanii au fost invitați să ia parte la forumul economic de la Sankt Petersburg care va avea loc luna viitoare.

Lituania: Ungaria blochează sistematic UE, situația trebuie rezolvată

10:15 Prima serie de zece viitori piloți ucraineni de F-16 care primesc de la zero antrenamentul standard al NATO a absolvit pregătirea elementară de zbor cu Forțele Aeriene Britanice, iar în prezent efectuează antrenamente pe avioane cu forțele aeriene franceze.

09:56 Ungaria blochează în mod sistematic toate eforturile de la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, a declarat luni ministrul lituanian de externe Gabrielis Landsbergis, adăugând că UE trebuie „să găsească o modalitate de rezolva această situație”.

„Trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică față de orice efort al UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”, a spus Landsbergis, adăugând că „s-a mers foarte, foarte departe.” (Reuters)

Serviciile secrete occidentale monitorizează o campanie rusă de sabotaje

09:27 Spania intenționează să trimită Ucrainei rachete Patriot și tancuri Leopard, ca parte a pachetului militar în valoare de 1,13 miliarde de euro anunțat luna trecută, a relatat luni ziarul El Pais, citând surse neidentificate apropiate de operațiune.

Spania va livra Ucrainei o duzină de rachete antiaeriene Patriot și 19 tancuri Leopard 2A4 second-hand de producție germană și alte arme de producție spaniolă, cum ar fi echipamente antidronă și muniție, a precizat ziarul.

Noul angajament de livrare de armament va fi anunțat luni în timpul vizitei oficiale a președintelui Zelenski la Madrid, unde se va întâlni cu premierul Pedro Sanchez și cu regele Felipe. Valoarea pachetului a fost aprobată luna trecută de guvern, care nu a dat detalii despre armamentul inclus în acesta. (Reuters)

08:48 Serviciile de informații americane și aliate monitorizează creșterea operațiunilor de sabotaj de nivel redus din Europa, despre care spun că fac parte dintr-o campanie rusă de subminare a sprijinului pentru efortul de război al Ucrainei, scrie New York Times.

Operațiunile secrete au fost în mare parte incendii sau tentative de incendiere care au vizat o gamă largă de amplasamente, inclusiv un depozit din Anglia, o fabrică de vopsele din Polonia, case din Letonia și, cel mai ciudat, un magazin Ikea din Lituania. Persoane acuzate că ar fi agenți ruși au fost arestate, de asemenea, sub acuzația de a plănui atacuri asupra bazelor militare americane.

Deși incidentele ar putea părea întâmplătoare, oficialii americani și europeni din domeniul securității spun că acestea fac parte dintr-un efort concertat al Rusiei de a încetini transferurile de arme către Kiev și de a crea aparența unei opoziții europene tot mai mari față de sprijinul acordat Ucrainei. Iar oficialii spun că serviciul de informații militare al Rusiei, GRU, dirijează această campanie.

Noua estimare a pierderilor rusești

08:11 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1150 soldați, 9 tancuri, 15 alte blindate de luptă, 28 tunuri, un lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 55 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.

07:53 O persoană a fost ucisă și trei rănite luni într-un atac cu drone ucrainene asupra regiunii ruse Oryol, a afirmat pe Telegram guvernatorul regional, Andrey Klychkov. Klychkov a spus că o dronă s-a prăbușit peste o benzinărie, provocând daune, iar o a doua a căzut peste ea ulterior, ucigând un pompier.

Regiunea Oryol este situată în vestul Rusiei și se învecinează cu regiunea Kursk la sud-vest, regiunea Bryansk la nord-vest și regiunea Tula la est.

Vladimir Putin este în vizită în Uzbekistan

07:48 Vladimir Putin, aflat la a treia sa călătorie în străinătate de la realegerea sa în martie, a sosit duminică în Uzbekistan și s-a întâlnit cu omologul său Shavkat Mirziyoyev.

Agențiile de presă rusești au transmis că Mirziyoyev s-a întâlnit cu Putin la sosirea la Tașkent, duminică seară, iar cei doi au mers împreună într-o singură mașină.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru televiziunea rusă că Rusia este deschisă la o cooperare mai amplă cu Uzbekistanul în ceea ce privește furnizarea de gaze, afirmând că „posibilitățile în acest caz sunt foarte extinse”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro