Sari direct la conținut

O dronă ucraineană a atacat un mare radar rusesc de avertizare timpurie „Voronej M”

HotNews.ro
Radar Voronej M de avertizare timpurie al Rusiei, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Radar Voronej M de avertizare timpurie al Rusiei, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

O dronă ucraineană a vizat un radar rusesc de avertizare timpurie „Voronej M” în apropierea orașului Orsk din regiunea Orenburg, la o distanță „record”, a declarat luni pentru Reuters o sursă din rândul serviciilor secrete de la Kiev.

Sursa a spus că atacul a fost efectuat duminică de către agenția de spionaj militar ucraineană, dar nu a precizat dacă a provocat pagube. Orașul Orsk se află la aproximativ 1.500 km de cele mai apropiate părți ale teritoriului controlat de Ucraina.

O sursă anonimă a declarat pentru o publicație ucraineană că drona a zburat 1.800 km în atacul de duminică.

Nu a existat până acum nicio reacție din partea Moscovei pe această temă, dar ziarul rusesc Izvestia și alte instituții media au scris că o dronă a căzut duminică în regiunea Orenburg și că nicio infrastructură civilă nu a fost lovită.

Rusia, o mare putere nucleară, are o rețea de radare pe care le folosește pentru a detecta lansările de rachete inamice pentru a determina dacă a fost atacată nuclear.

Potrivit TASS, comandantul forțelor aerospațiale ale Rusiei a declarat în 2017 că trei noi radare avansate de avertizare timpurie de tip Voronej au intrat în serviciu, inclusiv unul în regiunea Orenburg.

Săptămâna trecută, agenția de presă americană RFE/RL a prezentat imagini din satelit care arată pagube la o instalație radar Voronej-DM, o altă parte a sistemului de avertizare timpurie, în apropiere de Armavir, în sudul regiunii Krasnodar, după informații neconfirmate privind un atac cu drone.

Surse din serviciile secrete ucrainene au spus pe 9 mai că o dronă a parcurs o distanță record și a lovit o rafinărie Gazprom din Bașchiria după ce a parcurs 1.500 de kilometri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro