Sari direct la conținut

Zelenski cere ca Rusia să fie forțată să facă pace „prin orice mijloace necesare”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat luni Occidentul să forțeze Rusia să facă pace „prin orice mijloace necesare”, în condițiile în care Kievul cere să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc, potrivit AFP.

„Soldații noștri se apără împotriva ofensivei rusești, motiv pentru care trebuie să ne intensificăm activitatea comună cu partenerii noștri pentru a obține mai mult: securitate și constrângerea tangibilă a Rusiei să facă pace prin orice mijloace”, a declarat el într-o conferință de presă în Spania, alături de premierul spaniol Pedro Sánchez.

Ucraina, care se află în dificultate în numeroase sectoare ale fronturilor din est și nord-est, cere să poată lovi cu arme occidentale pozițiile rusești și bazele din spate de pe teritoriul rusesc, ceea ce americanii și europenii au refuzat până acum, oferind un avantaj clar forțelor Kremlinului de teama unei escaladări.

Kievul vrea, de asemenea, ca aliații săi să îi ofere mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a face față bombardamentelor rusești, argumentând că în prezent are doar un sfert din resursele de care are nevoie.

Cel puțin șapte sisteme Patriot

Zelenski a subliniat că Rusia a lansat peste 3.000 de bombe aeriene ghidate asupra țării sale în fiecare lună, în special de pe teritoriul său, și că dacă Ucraina ar avea mai multe resurse antiaeriene, în special sisteme Patriot americane, aviația rusă nu ar mai putea să se apropie atât de mult și să lanseze atât de multe.

„Aceste bombe sunt lansate de Rusia cu avioanele sale, iar dacă aveți sisteme moderne, sisteme Patriot, aceste avioane nu vor mai putea zbura atât de aproape pentru a folosi aceste bombe împotriva civililor și a personalului militar”, a susținut el.

„Cerem lumii să ne ajute prin furnizarea a cel puțin șapte sisteme Patriot suplimentare. Avem nevoie de cel puțin două sisteme pentru Harkov”, a adăugat Volodimir Zelenski. Harkov este al doilea oraș ca mărime al țării, la aproximativ patruzeci de kilometri de granița cu Rusia, și a fost bombardat de lovituri rusești în ultimele luni.

În opinia sa, „există destule astfel de sisteme (Patriot) în lume”, dar țările care le dețin sunt adesea reticente în a le livra de „teamă” că Kievul le va folosi pentru a intercepta ținte din interiorul Rusiei.

„Trebuie să lucrăm împreună și să punem presiune nu doar asupra Rusiei, ci și asupra partenerilor noștri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro