Sari direct la conținut

„Nu e războiul nostru”. Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: Omer Taha Cetin / AFP / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: Omer Taha Cetin / AFP / Profimedia

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat luni că „propunerile nebuneşti” de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Europa sunt „inacceptabile”, iar guvernul de la Budapesta „nu va permite sub nicio formă ca tinerii din centrul Europei, inclusiv ungari, să fie trimişi la război în Ucraina”.

La o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologii săi europeni, şeful diplomaţiei ungare a afirmat că „numărătoarea inversă” până la alegerile europarlamentare din iunie „aduce din nefericire o creştere a sentimentelor războinice”, iar mulţi propun ca Ucraina să primească „mai mulţi bani şi mai multe arme”. Aceasta „poate duce doar la mai multe distrugeri şi mai mulţi morţi”, a spus Peter Szijjarto, conform agenției maghiare MTI, preluată de Agerpres.

El s-a referit la propunerile de a se permite forţelor ucrainene să utilizeze armamentul occidental împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

„Vorbesc în mod pozitiv despre o iniţiativă ca ţările NATO să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei şi din nefericire colegii mei miniştri de externe nu s-au distanţat de ameninţările cu războiul nuclear”, a spus Szijjarto.

Szijjarto a insistat că Budapesta „nu vrea ca tineri unguri să fie luaţi în Ucraina”

Ministrul a insistat că „nu dorim să vedem unguri pe frontul războiului dintre Ucraina şi Rusia şi nu dorim ca tineri unguri să fie luaţi în Ucraina. Acesta nu este războiul nostru şi nu avem nimic de-a face cu el”.

Reprezentantul Budapestei a apreciat că proiectul celui de-al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în forma actuală, este împotriva intereselor economice ale Ungariei şi ar periclita securitatea energetică a ţării, iar guvernul ungar nu doreşte să voteze în favoarea măsurilor respective. Acestea ar afecta agricultura şi industria alimentară şi ar putea compromite modalităţile de plată a energiei electrice; s-ar încetini proiectul de modernizare a centralei atomice de la Paks şi s-ar încălca suveranitatea Ungariei privind emiterea anumitor permise de export.

El a adăugat că precedentele 13 pachete de sancţiuni au făcut „mult mai mult rău Europei decât Rusiei”.

Despre deblocarea a încă 6,5 miliarde de euro din Instrumentul European pentru Pace în vederea livrării de armament pentru Ucraina, Ungaria îşi menţine poziţia, deşi – susţine Szijarto – miniştrii de externe din Germania, Lituania, Irlanda, Polonia şi alte ţări s-au coalizat împotriva sa la reuniunea de luni. „Oricât de tare ar striga politicienii pro-război din Europa, (…) nu vom ceda la presiunile pro-război”, a spus el.

„Insistăm că trebuie obţinută pacea şi oprită uciderea fără sens a oamenilor; orice escaladare a războiului trebuie împiedicată”, a afirmat Szijjarto.

_____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro