Sari direct la conținut

Rusia clasifică un grup de soții de soldați drept „agenți străini”

HotNews.ro
Ekaterina Dunțova, Foto: Vera Savina / AFP / Profimedia
Ekaterina Dunțova, Foto: Vera Savina / AFP / Profimedia

Rusia a clasificat vineri drept „agenți străini” o organizație de femei care militează pentru întoarcerea bărbaților mobilizați în ofensiva din Ucraina, precum și o fostă candidată la președinție care cere încetarea conflictului, potrivit AFP.

Moscova folosește această etichetă, plină de conotații din epoca sovietică și însoțită de constrângeri administrative foarte stricte, pentru a-i reduce la tăcere pe criticii Kremlinului.

Vineri, Ministerul Justiției a înscris mișcarea „Put domoi” (drumul spre casă), care a organizat mici adunări de femei care cereau întoarcerea bărbaților de pe front, în registrul „agenților străinilor”.

Ministerul a argumentat că această mișcare a lucrat pentru a crea o „imagine negativă” a Rusiei și a armatei ruse și a făcut apel la demonstrații ilegale.

De asemenea, a înscris-o în registru și pe Ekaterina Dunțova, fost consilier local, care a încercat să candideze la președinție în luna martie a acestui an, dar a fost respinsă.

De asemenea, registrul agenților străini a fost extins pentru a include și publicația online independentă Sota, acuzată că a criticat ofensiva din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro