Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 831: Fermierii polonezi vor bloca iar un punct de graniță cu Ucraina / Forţele speciale cecene Ahmat, „trimise” în Harkov, unde rușii atacă încontinuu / Palatul lui Putin s-a făcut scrum

Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Moscova continuă să atace orașul Harkov. Oficialii ucraineni spun că în cel mai recent atac de timpul nopții o persoană a murit și alte două au fost rănite. Regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia, și orașul Harkov, care este centrul administrativ al regiunii, au fost lovite aproape zilnic, de când armata lui Putin a lansat o nouă ofensivă.

07:58Noul articol LIVE cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina este aici.

SINTEZA ZILEI

  • Kievul va fi autorizat să utilizeze în atacurile sale asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene, a dat asigurări luni ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, potrivit agenției spaniole de presă EFE.
  • John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, a declarat luni că participarea vicepreședintelei americane Harris la summitul pentru pace din Elveția în locul președintelui Biden nu înseamnă că nivelul de sprijin al SUA pentru Ucraina a scăzut
  • Un grup de femei din Rusia a organizat luni un protest restrâns, dar rar întâlnit, în fața Ministerului Apărării de la Moscova, pentru a cere întoarcerea soldaților mobilizați de pe frontul din Ucraina, informează Reuters.
  • Rusia a intensificat o campanie de dezinformare online care vizează Franța și viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris, a declarat Microsoft într-o postare pe blog publicată duminică, relatează luni Reuters.
  • Un tribunal rus a condamnat-o luni pe o femeie care a turnat vopsea verde pe buletinele de vot exprimate la alegerile prezidențiale din martie din Rusia la un an și 8 luni de „muncă corecțională”, a declarat o filială regională a Comitetului de anchetă de stat, relatează Reuters.
  • Poliția poloneză a arestat 18 persoane acuzate că au desfășurat activități ostile sau de sabotaj în numele Rusiei și al Belarusului.
  • Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunțat luni după-amiază că trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul de la Orihiv, mai exact în apropierea așezării Mala Tokmachka

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 831 – LIVE pe HotNews.ro:

23:15John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, a declarat luni că participarea vicepreședintelei americane Harris la summitul pentru pace din Elveția în locul președintelui Biden nu înseamnă că nivelul de sprijin al SUA pentru Ucraina a scăzut, scrie Ukrainska Pravda.

Kirby a punctat, într-un briefing, că „nu a existat niciun lider din întreaga lume care să fi susținut Ucraina mai mult și mai strident decât Joe Biden”.

Kirby a subliniat că faptul că SUA vor fi reprezentate la conferința din Elveția de către vicepreședinta Kamala Harris arată că sprijinul american pentru Ucraina rămâne neschimbat.

Consilierul a mai spus că nu există nicio altă națiune care să fi făcut atât de mult pentru Ucraina și pentru capacitatea acesteia de a riposta împotriva Rusiei precum Statele Unite, adăugând că SUA sprijină „formula de pace” a președintelui Volodimir Zelenski.

22:11Un tribunal rus a condamnat-o luni pe o femeie care a turnat vopsea verde pe buletinele de vot exprimate la alegerile prezidențiale din martie din Rusia la un an și 8 luni de „muncă corecțională”, a declarat o filială regională a Comitetului de anchetă de stat, relatează Reuters.

21:53Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunțat luni după-amiază că trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul de la Orihiv, mai exact în apropierea așezării Mala Tokmachka. Acestea au lansat șapte atacuri acolo pe parcursul zilei, a precizat conducerea armatei ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

De la începutul zilei, rușii au lansat 102 atacuri asupra pozițiilor forțelor ucrainene de-a lungul întregii linii de front, a mai transmis Statul Major General.

Conform aceleiași surse, pe frontul din Harkov au avut loc patru ciocniri armate. Luptele continuă în apropiere de orașul Vovceansk. Rușii lansează atacuri aeriene asupra nordului regiunii Harkov, folosind bombe aeriene ghidate. Până în prezent, rușii au lansat cel puțin zece atacuri cu bombe aeriene ghidate din direcția localităților Belgorod și Shchebekino, de pe teritoriul Rusiei, mai susține conducerea armatei ucrainene.

„Pe frontul din Kupiansk, forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană de 15 ori. Două confruntări de luptă sunt încă în derulare”, a adăugat Statul Major al Ucrainei.

21:14Poliția poloneză a arestat 18 persoane acuzate că au desfășurat activități ostile sau de sabotaj în numele Rusiei și al Belarusului.

Una dintre aceste acțiuni ar fi inclus planuri pentru asasinarea președintelui Volodimir Zelenski, a declarat ministrul de interne, potrivit Sky News.

Zece dintre persoanele arestate începând din luna decembrie a anului trecut au fost direct implicate în planificarea diferitelor forme de sabotaj pe teritoriul Poloniei, a precizat Tomasz Siemoniak, într-o conferință de presă.

Autoritățile din Polonia au legat unele incendii sau tentative recente de incendiere de agenți care ar fi sponsorizați de Rusia.

Ministrul Siemoniak a declarat că actele de sabotaj fac aparent parte dintr-un plan mai amplu care include, de asemenea, atacuri cibernetice și trimiterea unor migranți din Belarus în Polonia.

„Nu avem nicio îndoială că, la ordinul unei țări străine, Rusia, există persoane active care sunt gata să amenințe viața, sănătatea și proprietatea cetățenilor polonezi”, a afirmat Siemoniak.

Protest al femeilor în Rusia pentru întoarcerea soldaților mobilizați pe front

20:54Un grup de femei din Rusia a organizat luni un protest restrâns, dar rar întâlnit, în fața Ministerului Apărării de la Moscova, pentru a cere întoarcerea soldaților mobilizați de pe frontul din Ucraina, informează Reuters.

20:34 Rusia a intensificat o campanie de dezinformare online care vizează Franța și viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris, a declarat Microsoft într-o postare pe blog publicată duminică, relatează luni Reuters.

20:23Kievul va fi autorizat să utilizeze în atacurile sale asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene, a dat asigurări luni ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, potrivit agenției spaniole de presă EFE.

„Vom aplica acelaşi principiu pe care-l aplicăm pentru toate livrările (de arme), şi anume că odată ce le transferăm Ucrainei, ea va decide asupra utilizării lor”, a precizat Kajsa Ollongren, într-un interviu acordat publicaţiei Politico.

Ea a adăugat totuşi că guvernul olandez va cere Ucrainei „să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare”.

O declaraţie asemănătoare a venit din partea titularei olandeze a Externelor, Hanke Bruins Slot, care a afirmat vineri la o reuniune ministerială a NATO la Praga că „principiul care se aplică avioanelor F-16 este că pot opera pe teritoriul rus într-un context de autoapărare”, notează Agerpres.

Danemarca, o altă ţară care va furniza Ucrainei avioane F-16, a anunţat de asemenea că nu impune restricţii pentru utilizarea lor, nu însă şi Belgia, care va limita folosirea acestor aparate pe care intenţionează să le livreze Kievului doar pentru operaţiuni în interiorul graniţelor Ucrainei recunoscute internaţional.

„Nu este vorba despre o autorizare 100%. Există reguli de respectat”, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a precizat că în continuare Kievul le va cere aliaţilor săi o mai mare libertate de folosire a echipamentelor militare occidentale pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus.

19:50Casa Albă a anunțat luni că vicepreședintele SUA Kamala Harris va călători în Elveția, pe 15 iunie, pentru a participa la Conferința care vizează pacea din Ucraina, iar aceasta va fi însoțită de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Asta înseamnă că președintele Biden nu va fi prezent, în ciuda apelurilor omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

Camera superioară a Elveției a respins un plan de ajutor de 5,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

19:23Camera superioară a parlamentului elvețian a respins luni o contribuție de ajutor de 5 miliarde de franci elvețieni (5,58 miliarde de dolari) pentru Ucraina, cuprinsă într-un pachet financiar mai amplu, pe motiv că planul încalcă restricțiile de împrumut din această țară neutră, informează Reuters.

Cu 28 de voturi „împotrivă” și 15 „pentru”, legiuitorii elvețieni au respins pachetul de 15 miliarde de franci, care includea, de asemenea, 10,1 miliarde de franci în fonduri suplimentare pentru forțele armate ale țării.

Respingerea planului fusese anticipată pe scară largă în ultimele săptămâni, în mod special parlamentarii de dreapta opunându-se acestuia.

Parlamentarii au susținut că pachetul încalcă o așa-numită dispoziție privind „frâna de îndatorare” din Elveția și l-au respins, cu două săptămâni înainte ca guvernul elvețian să găzduiască un summit la nivel înalt menit să ajute la aducerea păcii în Ucraina.

Pachetul, pe care o comisie parlamentară separată îl susținuse în aprilie, a fost conceput ca o contribuție extraordinară la securitatea Elveției și la „pacea în Europa” din cauza războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Elveția a fost presată de aliații occidentali să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina, chiar dacă legiuitorii naționaliști de dreapta fac presiuni pentru ca țara să rămână strict neutră.

Ajutorul pentru Ucraina era menit să sprijine reconstrucția și repararea infrastructurii de zi cu zi din țara devastată de război.

18:57Fermierii polonezi intenționează să blocheze traficul camioanelor la punctul de control Rava-Ruska începând de marți, 4 iunie, până în după-amiaza zilei de joi, 6 iunie, relatează Ukrainska Pravda.

Partea poloneză va lăsa să treacă cel mult 24 de camioane în fiecare zi (două treceri a câte 12 mașini fiecare) și până la 4 automobile pe oră care transportă bunuri umanitare către granița cu Ucraina.

18:48Ucraina cere o mai mare libertate de a lovi Rusia

Ucraina le va cere aliaților săi să acorde armatei sale o mai mare libertate de a folosi echipamente occidentale pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei, după ce Statele Unite au ridicat parțial restricțiile privind anumite arme furnizate Kievului, potrivit AFP.

Săptămâna trecută, Washingtonul a acordat Ucrainei o autorizație limitată de a utiliza echipamentele furnizate pentru a ținti obiective militare pe teritoriul rusesc, ca parte a eforturilor Ucrainei de a respinge atacurile asupra regiunii sale nord-estice Harkov.

18:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe la următorul summit al G7, în Italia, prevăzut în iunie, fie online, fie să ajungă fizic acolo, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al președinției, Serhii Nikiforov, potrivit AFP.

„Nu pot nici să confirm şi nici să infirm dacă preşedintele (Zelenski) va participa fizic la summitul G7, dar, în orice caz, nu există nicio îndoială că va fi prezent, online sau fizic”, a declarat, la televiziunea ucraineană, Serhii Nikiforov.

Unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi a acestui summit, care va avea loc în sudul Italiei în perioada 13-15 iunie, priveşte mijloacele prin care dobânzile unor active ruseşti înghețate pot fi folosite în sprijinul Ucrainei.

18:12Poliția a arestat trei persoane după ce cinci sicrie au fost găsite lângă Turnul Eiffel din Paris, înfășurate în steaguri franceze pe care era scris „Soldați francezi în Ucraina”, au declarat surse apropiate de acest caz, pentru AFP.

17:45 Italia va trimite probabil un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T în Ucraina, a declarat luni pentru Reuters o persoană în cunoștință de cauză, ca răspuns la cererile Kievului a de a primit ajutor mai mare pentru a opri atacurile rusești cu rachete, relatează Reuters.

Sistemul, cunoscut și sub numele de MAMBA, este o baterie franco-italiană care poate urmări zeci de ținte și poate intercepta 10 simultan. Este singurul sistem de fabricație europeană care poate intercepta rachete balistice.

Italia și Franța au livrat împreună un prim sistem în 2023, dar în ultimele luni, Ucraina a cerut în mod repetat partenerilor să ofere mai mult ajutor pentru apărarea aeriană.

17:20Repornirea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, nu este sigură, atâta timp cât războiul se desfășoară în jurul acesteia, a declarat luni șeful organizației de supraveghere nucleară din cadrul ONU, Rafael Grossi, în ciuda speranțelor Moscovei de a repune în funcțiune situl, scrie Reuters.

Grossi a avut o întâlnire cu reprezentanții Rusiei pe această temă săptămâna trecută, după ce mai mulți oficiali, inclusiv președintele Vladimir Putin, i-au spus că Moscova speră să repornească cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cele șase reactoare ale centralei de la Zaporojie sunt acum oprite, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a recomandat acest lucru din motive de siguranță.

„Ideea, bineînțeles, pe care o au este de a reporni (centrala) la un moment dat. Ei (rușii) nu au de gând să dezafecteze această centrală nucleară. Așadar, asta este ceea ce determină necesitatea de a avea o discuție în acest sens”, a declarat Grossi, într-o conferință de presă, în prima zi a reuniunii trimestriale a Consiliului Guvernatorilor AIEA, format din 35 de țări.

Rusia a afirmat după reuniunea de săptămâna trecută că nu intenționează în prezent să reactiveze centrala. Grossi a declarat că trebuie luate unele măsuri importante înainte ca aceasta să poată fi repornită în condiții de siguranță.

„În ceea ce privește ceea ce trebuie să se întâmple (…), nu ar trebui să existe niciun bombardament sau vreo activitate de acest tip”, a precizat Grossi.

„Apoi ar trebui să existe o asigurare mai stabilă a alimentării externe cu energie electrică. Acest lucru necesită reparații, reparații importante ale liniilor existente, care în acest moment, și din cauza activității militare, sunt foarte greu de prevăzut”, a adăugat șeful AIEA.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele periodice care au doborât liniile electrice ale centralei. Luna trecută, centrala a fost atacată de drone care au lovit o clădire a reactorului, în cel mai grav incident de acest fel din noiembrie 2022 încoace, deși siguranța nucleară nu a fost compromisă, a precizat AIEA la momentul respectiv.

17:04Doi activiști pro-ruși din Germania, ale căror legături cu Kremlinul au fost dezvăluite într-o investigație Reuters anul trecut, au părăsit Germania și s-au mutat în Rusia, a declarat luni avocatul cuplului, relatează Reuters.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Elena Kolbasnikova și partenerul ei Max Schlund au fost activi în Germania, organizând mitinguri pro-Kremlin pentru a îndemna Berlinul să-și abandoneze sprijinul militar pentru Kiev.

Ancheta Reuters de anul trecut i-a identificat pe cei doi ca fiind printre persoanele cheie care susțin o atitudine pro-Moscova în Germania și a dezvăluit că au primit ajutor financiar de la o agenție guvernamentală rusă.

Casa cuplului din nord-vestul Germaniei a fost percheziţionată în august anul trecut de procurorii germani, în urma raportului Reuters conform căruia fondurile strânse de la susţinătorii din Germania au fost folosite pentru a cumpăra walkie-talkie, căşti şi telefoane pentru o divizie a armatei ruse care luptă în Ucraina.

16:59Ministerul de Externe al Rusiei a adăugat pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în Rusia o serie de „figuri din establishmentul” britanic, printre care jurnalişti şi experţi britanici, din cauza acţiunilor lor „ostile”, „care acoperă evenimente socio-politice importante” din Rusia „într-un mod negativ și neadevărat”, relatează Reuters și Ria.

16:40Statele Unite s-ar putea confrunta cu „consecinţe fatale” dacă ignoră avertismentele Moscovei de a nu permite Ucrainei să folosească armele furnizate de Washington pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, a avertizat luni ministrul adjunct de externe rus, potrivit Reuters.

15:55 Până în prezent, 107 ţări şi organizaţii de pe toate continentele au confirmat participarea la „Summitul de Pace” care la jumătatea acestei luni va fi găzduit de Elveţia la iniţiativa Ucrainei, ce urmăreşte la această conferinţă obţinerea unui sprijin internaţional cât mai amplu pentru formula sa de pace în războiul cu Rusia, a declarat luni un purtător de cuvânt prezidenţial ucrainean, citat de agenţia Ukrinform.

În total „107 ţări şi organizaţii internaţionale au confirmat participarea la Summitul de Pace”, a spus Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al biroului preşedinţiei ucrainene.

Conform acestuia, Filipine, Singapore şi Timorul Oriental sunt ultimele ţări care au comunicat Ucrainei că vor fi reprezentate „într-o formă sau alta” la respectiva conferinţă, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu liderii acestora.

Preşedintele ucrainean a participat în Singapore la forumul de securitate Dialogul Shangri-La, unde le-a cerut liderilor din zona Asia-Pacific să participe la conferinţa din Elveţia. El a plecat din Singapore în Filipine, unde a avut o întrevedere cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr., notează Agerpres.

Ucraina a cerut de asemenea Chinei să participe la conferinţa din Elveţia, dar Beijingul a anunţat că nu va lua parte la aceasta dacă Rusia nu este invitată. După acest anunţ al guvernului chinez, Zelenski a acuzat China în timpul forumului din Singapore că acţionează pentru a împiedica prezenţa altor guverne şi lideri la reuniunea din Elveţia.

Preşedintele ucrainean doreşte la această reuniune să atragă un sprijin internaţional cât mai amplu pentru „formula de pace” pe care a propus-o la finele anului 2022, un document în zece puncte ce include cereri precum retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, restabilirea graniţelor acesteia recunoscute internaţional, restabilirea securităţii alimentare şi nucleare, etc. De asemenea, a precizat Zelenski, conferinţa din Elveţia va aborda şi chestiunea revenirii copiilor ucraineni deportaţi din teritoriile ocupate de Rusia.

Moscova, care la cererea Ucrainei nu a fost invitată la conferinţă de gazdele elveţiene, respinge integral formula de pace a lui Zelenski, pe care o consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare, şi insistă că Ucraina trebuie să accepte „noile realităţi de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Polonia vrea să realizeze un „scut cibernetic” pentru a se apăra de Rusia

15:41Polonia va cheltui peste 760 de milioane de dolari (3 miliarde de zloți) pentru a-și spori gradul de securitate cibernetică, a anunțat luni ministrul digitalizării, după ce agenția de presă de stat PAP a fost afectată de ceea ce autoritățile consideră că a fost probabil un atac cibernetic rusesc.

15:35Cel puțin 12 persoane, inclusiv o femeie însărcinată și opt copii, au fost rănite în atacul din weekend de la Balaklia, potrivit poliției din Harkov, relatează Sky News.

„Rapoartele preliminare sugerează că o rachetă Iskander a lovit zona”, a declarat șeful administrației militare din Balaklia, Vitali Karabanov.

„Experții spun că a explodat la câțiva metri de casă, provocând daune și declanșând un incendiu din cauza structurilor din lemn. Acolo locuia o familie de șase persoane: tatăl, mama și patru copii. O altă familie cu patru copii se afla în vizită, astfel că un total de opt copii și patru adulți au fost răniți. Cu toții se aflau în casă în momentul exploziei”, a declarat Karabanov.

14:49Șeful armatei britanice, amiralul Antony Radakin, este „extrem de încrezător” că Ucraina va câștiga în cele din urmă războiul, în pofida recentelor progrese tactice ale Rusiei, a declarat acesta într-un interviu pentru Sky News, potrivit The Kyiv Independent.

Radakin a insistat asupra faptului că Rusia „eșuează”, în ciuda ofensivei în curs de desfășurare din regiunea Harkov și a problemelor forțelor ucrainene legate de lipsa de personal și de muniție.

„Rusia face progrese tactice pe uscat”, a declarat Radakin.

„Dar trebuie să faceți apoi un pas înapoi puțin. Dacă vă întoarceți la martie 2022, Rusia a luat aproximativ 17% din teritoriul Ucrainei. Astăzi are 11%. Deci, Rusia este încă în deficit”.

Radakin a subliniat că Rusia nu se aștepta ca Ucraina să reziste atât și de aceea aliații trebuie să sprijine în continuare Kievul.

„Până la sfârșitul lunii iunie, Rusia va fi pierdut 500.000 de oameni – morți și răniți. Am trecut deja de 800 de zile pentru un război pe care (Vladimir) Putin a anticipat că va dura trei zile. Este greu pentru Ucraina, dar trebuie să ne menținem sprijinul”.

Șeful armatei britanice a mai spus că liderul rus nu dorește un război cu NATO sau un război nuclear.

Gâlceavă între Rusia și China. Motivul: Puterea Siberiei-2

14:24Câteva site-uri web ale statului din Rusia au fost parțial inaccesibile luni, probabil din cauza unei probleme cu rețeaua de telecomunicații, a anunțat organul rus de control al comunicațiilor, a relatat agenția de știri RIA Novosti, informează Reuters.

12:52Beijingul neagă că face presiuni asupra altor ţări să nu participe la summitul privind pacea în Ucraina

China a dezminţit luni faptul că „face presiuni” asupra anumitor ţări pentru ca acestea să nu participe la Summitul privind pacea din Ucraina, ce va fi organizat în Elveţia, aşa cum a afirmat preşedintele ucrainean la finalul săptămânii trecute, transmit AFP și Agerpres.

„A utiliza politica forţei nu este stilul diplomaţiei chineze, poziţia Chinei este deschisă şi transparentă şi în niciun caz nu facem presiuni asupra altor ţări”, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al MAE chinez.

În cadrul Dialogului Shangri-La de la Singapore, duminică preşedintele Zelenski a acuzat China că este angajată în „împiedicarea” unor ţări să participe la la Summitul privind pacea în Ucraina, ce va avea loc în această lună în Elveţia.

Cu două zile înainte, Beijingul estimase că va fi „dificil” să participe la acest summit dacă Rusia nu este invitată, o declaraţie aprobată de Moscova.

„China speră sincer ca această conferinţă de pace să nu devină o platformă pentru a crea confruntare între tabere”, a declarat luni Mao Ning.

„A nu participa la conferinţă nu înseamnă că nu susţinem pacea. Şi chiar dacă unele ţări decid să participe la conferinţă, acest lucru nu înseamnă neapărat că ele speră la o încetare a focului şi încheierea luptelor. Cea mai importantă este acţiunea concretă”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei chineze.

11:48Prietenia dintre China și Rusia începe să scârțâie. „Puterea Siberiei-2”, motiv de gâlceavă între Beijing și Moscova

11:12China a declarat luni că va continua să avanseze cu o cooperare reciproc avantajoasă cu Rusia și ar dori să aprofundeze cooperarea cu această țară în domeniul petrolului și gazelor, informează Reuters.

Încercările Rusiei de a încheia un acord major de gazoduct cu China au eșuat din cauza a ceea ce Moscova consideră a fi cererile nerezonabile ale Beijingului privind prețul și nivelurile de aprovizionare, a relatat duminică Financial Times, citând trei persoane familiare cu această chestiune.

„În ceea ce privește cooperarea dintre China și Rusia, ceea ce vreau să spun este să căutăm convergența intereselor dintre cele două țări și să aprofundăm convergența intereselor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Șeful diplomației ruse, în turneu „african”

11:02 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a ajuns luni în Guineea, a anunţat MAE rus pe aplicaţia Telegram, publicând şi o fotografie cu sosirea sa pe aeroportul din Conakry, transmite AFP.

Aceasta este prima vizită a şefului diplomaţiei ruse în ţara vest-africană începând din 2013, notează Agerpres.

Diplomaţia rusă nu a oferit alte detalii despre vizită, care nu fusese anunţată.

Potrivit agenţiei de presă TASS, Lavrov urmează să se întâlnească cu „lideri politici” din Guineea, ţară bogată în resurse naturale, în cadrul primei etape a unui „turneu” african.

TASS nu a precizat care sunt celelalte etape ale acestui turneu. Potrivit afrinz.ru, care se prezintă drept o „agenţie de presă rusă referitoare la evenimentele de pe continentul african”, Serghei Lavrov este aşteptat miercuri în Ciad, „în fruntea unei delegaţii importante”.

Acelaşi articol evocă drept o posibilă etapă şi Burkina Faso.

10:24Ungaria nu a decis dacă va participa sau nu la summitul mondial pentru pace din Ucraina, deoarece „nu toate părțile implicate în război” vor fi prezente la eveniment, a declarat duminică ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat postului de televiziune de stat belarus ONT, citat de The Kyiv Independent.

Ungaria respectă eforturile Elveției de a obține pacea, dar se îndoiește că summitul are sens dacă „nu sunt prezente ambele părți la război”, potrivit șefului diplomației ungare.

„Dacă ambele părți ale războiului nu sunt reprezentate, cred că este o întrebare legitimă dacă întregul summit are sens în ceea ce privește scopul final, care este de a căuta pacea”, a declarat Szijjarto

„Noi (Ungaria) credem că summitul de pace are un sens real și oferă cea mai mare speranță pentru pace dacă ambele părți se află la masă.”

10:14Aproximativ 60 de avioane de vânătoare şi alte aeronave militare participă începând de miercuri la un exerciţiu tactic al NATO destinat forţelor aeriene într-o bază din nordul Germaniei, transmite dpa, citată de Agerpres.

Un număr de 1.100 de soldaţi din 11 ţări NATO, Austria şi Elveţia vor lua parte la exerciţiile cu numele de cod Tiger Meet, la Jagel, în landul german Schleswig-Holstein.

Aceste aplicaţii militare se vor încheia în 14 iunie.

De asemenea, escadronul de la Jagel va marca 30 de ani de când participă la manevrele NATO.

Potrivit Bundeswehr (armata germană), exerciţiile sunt menite să intensifice cooperarea cu ţările partenere şi să contribuie la schimbul de expertiză tehnică şi aeronautică.

Exerciţiile de la Jagel sunt unele din cele mai ample manevre comune ale forţelor aeriene NATO din Europa şi le oferă o experienţă extrem de valoroasă echipajelor participante, a adăugat Bundeswehr.

09:47Flăcările au distrus o vilă din munții Altai frecventată de președintele rus Vladimir Putin, una dintre reședințele de iarnă ale liderului de la Kremlin, unde se presupune ar fi fost ascuns şi un buncăr secret antinuclear, potrivit Corriere della Sera, citat de Rador Radio România.

Forțele speciale cecene Ahmat au fost transferate să lupte în Harkov

09:21Forțele speciale Ahmat au fost transferate în regiunea Belgorod pentru a oferi suport în ofensiva rusă din Harkov, a declarat pentru presa rusă de stat, generalul Apti Alaudinov, comandantul trupelor cecene.

„Este foarte plăcut și măgulitor faptul că am fost redistribuiți în zona cea mai importantă pentru toate evenimentele care astăzi duc deja la finalizarea operațiunii militare speciale. Totul este bine, luptătorii au fost redistribuiți în diferite zone de-a lungul întregii linii de contact (în zonele de frontieră din regiunea Harkov, precizează TASS), care trebuiau acoperite. Iar astăzi luptătorii au început deja să își îndeplinească sarcinile atribuite”, a declarat Alaudinov.

El a adăugat că forțe speciale Ahmat efectuează, de asemenea, misiuni de asalt.

08:45Rusia a pierdut 511.130 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunțat luni Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

În ultima zi, armata rusă a piedut 1,270 de militari, conform armatei ucrainene.

08:08Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit luni președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr. pentru participarea Manilei la summit-ul de pace care va avea loc în Elveția la sfârșitul acestei luni.

Zelenski a făcut aceste remarci în timpul întâlnirii sale bilaterale cu liderul filipinez.

Nu este clar până în acest moment cine va face parte din delegația filipineză care va participa la summit.

Aceasta este prima întâlnire dintre liderii celor două națiuni.

08:03Un civil a murit în atacul rusesc asupra orașului ucrainean Harkov, potrivit unui oficial.

O persoană a murit și două au fost rănite într-un atac rusesc desfășurat în cursul nopții asupra orașului Harkov, a declarat luni guvernatorul acestei regiuni din estul Ucrainei, informează Reuters.

Civilul a fost ucis și cele două persoane au fost rănite când un complex de recreere a fost lovit în districtul Zmiiv, a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Harkov, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent informația.

Rezumatul ultimelor 24 de ore:

–––––

Cele mai importante informații de duminică privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro