Sari direct la conținut

Atac cu arme occidentale pe teritoriul rusesc: Ucraina a lovit „un sistem de rachete”

HotNews.ro
Sisteme antiaeriene S-300, Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia
Sisteme antiaeriene S-300, Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Forţele ucrainene au afirmat luni că au lovit cu succes un sistem de rachete ruseşti S-300 folosind arme furnizate de Occident în interiorul teritoriului rusesc, potrivit CNN, citat de News.ro.

„Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, a postat pe Facebook ministrul guvernului ucrainean Irina Vereșciuk, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura.

Aceasta vine la doar câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, după ce mai multe naţiuni europene au eliminat restricţiile privind modul în care pot fi folosite armele furnizate Kievului.

Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereșciuk au fost furnizate de SUA.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rusesc ca fiind un „pas înainte” care va ajuta forţele sale să apere regiunea Harkov, aflată în dificultate, deşi unii analişti au pus la îndoială faptul că noile libertăţi vor consolida semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei.

Analiştii militari şi-au temperat aşteptările, în parte pentru că SUA sunt ferme în a nu permite Ucrainei să folosească formidabila muniţie pe care a primit-o pentru a trage în Rusia: rachetele cu rază lungă de acţiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri.

În schimb, Ucraina poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acţiune, cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acţiune de aproximativ 70 de kilometri. În timp ce eliminarea acestui tabu pare să marcheze un nou capitol în război, Rusia a experimentat deja lovituri ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul pe care îl revendică.

Ucraina a vizat frecvent Crimeea ocupată, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, folosind rachete „Storm Shadow” furnizate de Marea Britanie. Ucraina a lansat, de asemenea, lovituri asupra oraşelor Harkov şi Herson la sfârşitul anului 2022, în timp ce încerca să elibereze regiunile ocupate de Rusia în primele săptămâni ale războiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro