Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 832: Zelenski va merge vineri în Franța / Rusia îi amenință pe francezi / Pacea în Ucraina nu înseamnă aderarea țării la NATO, spune Biden

Manevre militare ale Rusiei, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Manevre militare ale Rusiei, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ucraina a folosit rachete HIMARS, furnizate de SUA, pentru a lovi o țintă militară de pe teritoriul Rusiei, potrivit analiștilor de la ISW. Un oficial ucrainean a afirmat că trupele Kievului au lovit un sistem rusesc de rachete de pe teritoriul țării invadatoare, dar nu a precizat dacă au fost folosite arme armericane. SUA a ridicat parțial interdicția pusă Ucrainei de a-i folosi armele împotriva unor ținte din interiorul teritoriului rusesc.

07:26Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • În apropierea ambasadei Franței de la Moscova au apărut afișe cu mesaje prin care li se cere francezilor „să nu repete greșelile strămoșilor (lor)” luptând împotriva Rusiei, relatează marți AFP.
  • Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care se află într-un turneu în Africa, a susținut marţi că instructori francezi „lucrează deja în Ucraina” şi a dat asigurări că prezenţa lor în această ţară „este confirmată prin destul de multe fapte”, scrie AFP.
  • Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că regretă că guvernul condus de Olaf Scholz nu a permis mai devreme Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în Rusia
  • Pacea în Ucraina înseamnă garanția că Rusia nu va mai ocupa niciodată această țară, dar pentru a se ajunge la pace nu este necesară aderarea Kievului la NATO, a declarat președintele SUA, Joe Biden, într-un interviu acordat revistei Time și publicat marți.
  • Kremlinul a afirmat marți, prin vocea lui Dmitri Peskov, că este de înțeles că unele țări refuză să participe la summitul de pace pentru Ucraina, organizat luna aceasta în Elveția, deoarece reuniunea nu are obiective clare și că este absurd ca ea să se desfășoare fără Rusia, informează Reuters.
  • Ucrainenii s-au recules marţi în memoria celor peste 600 de copii ucişi în doi ani de la invazia Rusiei, la câteva ore după ce doi copii au fost răniţi într-un atac la Dnipro

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 832 – LIVE pe HotNews.ro:

22:33Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care se află într-un turneu în Africa, a susținut marţi că instructori francezi „lucrează deja în Ucraina” şi a dat asigurări că prezenţa lor în această ţară „este confirmată prin destul de multe fapte”, scrie AFP.

„Indiferent de statutul lor, militari din armata franceză sau mercenari, ei reprezintă o ţintă întru totul legitimă a forţelor noastre armate”, a subliniat ministrul rus de Externe, într-o conferinţă de presă la Oyo, în Republica Congo, conform News.ro.

Moscova nu exclude ca armata rusă să-i atace pe instructorii francezi, a căror trimitere este în curs de negociere între Paris şi Kiev. „Niciun instructor care se ocupă de formarea militarilor ucraineni nu are imunitate” în fața atacurilor, a ameninţat tot marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

22:20Ucrainenii s-au recules marţi în memoria celor peste 600 de copii ucişi în doi ani de la invazia Rusiei, la câteva ore după ce doi copii au fost răniţi într-un atac la Dnipro, în partea central-estică a Ucrainei, relatează AFP, potrivit News.ro.

Peste 600 de copii au fost ucişi, iar alţi aproximativ 1.420 au fost răniţi în ostilităţile din Ucraina de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a anunţat într-un comunicat Coordinatoarea umanitară a ONU în Ucraina Denise Brown.

Este vorba doar despre cazurile pe care ONU le-a putut verifica, însă bilanţul real al acestui conflict armat – cel mai grav în Europa de la al Doilea Război Mondial – este probabil mult mai mare, potrivit ONU.

”Ajutaţi-ne să ne salvăm copiii”, a implorat Prima Doamnă ucraineană Olena Zelenska la o ceremonie în memoria copiilor ucişi, organizată în faţa Memorialului celui de-al Doilea Război Mondial, la Kiev.

22:01 În apropierea ambasadei Franței de la Moscova au apărut afișe cu mesaje prin care li se cere francezilor „să nu repete greșelile strămoșilor (lor)” luptând împotriva Rusiei, relatează marți AFP.

21:25Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că regretă că guvernul condus de Olaf Scholz nu a permis mai devreme Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în Rusia, relatează Ukrainska Pravda.

21:15Cele mai mari două bănci din Rusia, Sberbank și VTB, intenționează să deschidă luna viitoare sucursale și birouri în regiunile din Ucraina pe care Moscova le-a anexat și le controlează parțial, relatează Sky News.

Directorul general al Sberbank, German Gref, a declarat în Camera superioară a parlamentului rus că banca va fi „prezentă pe întregul teritoriu al țării”.

Directorul executiv al VTB, Andrei Kostin, a anunțat că vor fi deschise două birouri în Luhansk în iulie și că banca are planuri să înceapă să deservească clienții din Donețk și din orașul portuar Mariupol până la sfârșitul anului.

Joe Biden: Pacea în Ucraina nu înseamnă aderarea țării la NATO

20:43Pacea în Ucraina înseamnă garanția că Rusia nu va mai ocupa niciodată această țară, dar pentru a se ajunge la pace nu este necesară aderarea Kievului la NATO, a declarat președintele SUA, Joe Biden, într-un interviu acordat revistei Time și publicat marți.

Biden a precizat că nu a fost pregătit să susțină „NATO-izarea Ucrainei înainte”. O parte a condiției pentru a se ajunge la pace în Ucraina este relația cu Kievul, ca și cu alte țări, „în care furnizăm arme pentru ca ei să se poată apăra în viitor”.

„Pacea înseamnă să ne asigurăm că Rusia nu va ocupa niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată Ucraina. Așa arată pacea. Și nu înseamnă NATO, ei fac parte din NATO”, a spus Biden.

Kievul nu a primit invitația mult dorită și nici un termen ferm pentru a se alătura alianței în cadrul summitului NATO din 2023 de la Vilnius, chiar dacă NATO a luat măsuri pentru a întări cooperarea cu Ucraina.

Oficialii ucraineni și-au exprimat speranța că reuniunea de la Washington, programată pentru 9-11 iulie, va aduce un semnal mai hotărât, notează The Kyiv Independent.

Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat că este puțin probabil ca Ucraina să primească o invitație de aderare la summitul alianței din iulie, dar va oferi un pachet de securitate ca „punte” spre aderare.

Biden a mai declarat în interviu că atunci când a vizitat Ucraina în calitate de senator și vicepreședinte, cu ani în urmă, „exista o corupție semnificativă, o circumstanță care era cu adevărat dificilă”.

„Ideea este, totuși, că, dacă vom lăsa vreodată Ucraina să se scufunde, rețineți cuvintele mele: veți vedea că Polonia va cădea și veți vedea că toate acele națiuni de-a lungul graniței actuale a Rusiei (…) își vor face propriile acomodări”, a adăugat Biden.

Zelenski va fi primit vineri la Elysee și va susține un discurs în Adunarea Națională

19:52Autorităţile de la Kiev au anunțat marţi că, în atacurile ruseşti cu rachete şi drone care au avut loc după data de 24 martie, Ucraina a pierdut 9 gigawaţi din capacitatea centralelor electrice din întreaga ţară.

„Situaţia este foarte serioasă”, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmîhal într-o şedinţă de guvern.

Operatorul reţelei electrice ucrainene, Ukrenergo, a fost nevoit să procedeze la întreruperi programate de energie electrică din cauza penuriei de energie. La Kiev, curentul electric a fost oprit în mai multe cartiere ale oraşului marţi după-amiază, întrucât a fost depăşit consumul maxim permis.

Principalele sarcini ale guvernului sunt acum o mai bună apărare antiaeriană şi lucrările de reparaţii la instalaţiile avariate, a mai declarat Şmîhal.

Sistemul energetic trebuie să devină mai descentralizat, iar utilizarea energiei mai eficientă, a adăugat el. „Obiectivul nostru este să economisim la toate nivelurile: de la marile companii până la casele şi apartamentele mici”, a subliniat şeful executivului ucrainean, potrivit Agerpres.

Importul de generatoare, celule fotovoltaice şi centrale electrice de mici dimensiuni va fi subvenţionat. Kievul contează şi pe un ajutor mai mare din partea partenerilor internaţionali, a spus el. „Lucrăm la extinderea importurilor din Europa la 2,2 gigawaţi”, a adăugat Şmîhal.

19:20Președintele francez Emmanuel Macron îl va primi pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, vineri la Elysée pentru a vorbi despre nevoile Ucrainei, a anunțat administrația prezidențială franceză, potrivit AFP.

Mai înainte, Volodimir Zelenski va susţine un discurs în hemiciclul Adunării Naţionale franceze, în faţa deputaţilor.

Preşedinta Camerei inferioare a Parlamentului francez Yaël Braun-Pivet îl va primi pe Volodimir Zelenski vineri, la ora locală 9.30 (10.30, ora României), înainte ca acesta să ia cuvântul către ora locală 10.00 (11.00, ora României), declară surse din anturajul acesteia.

18:45Kremlinul a afirmat marți, prin vocea lui Dmitri Peskov, că este de înțeles că unele țări refuză să participe la summitul de pace pentru Ucraina, organizat luna aceasta în Elveția, deoarece reuniunea nu are obiective clare și că este absurd ca ea să se desfășoare fără Rusia, informează Reuters.

De ce îi este așa de greu Occidentului să răspundă acțiunilor rusești de sabotaj? Analiză Financial Times

18:19Campania tentativelor de sabotaj condusă de Rusia se întețește, într-o încercare de a presăra disensiune printre aliații Ucrainei, însă guvernele occidentale încă nu știu cum să răspundă, în timp ce încearcă să evite clauza de apărare reciprocă a NATO, respectiv articolul 5, potrivit unei analize Financial Times.

17:54Rusia a dat asigurări marţi că „nu se amestecă” în treburile Franţei, în urma suspiciunilor apărute după ce sâmbătă au fost găsite cinci sicrie acoperite cu steagul francez în apropierea Turnului Eiffel, scrie AFP.

„Rusia nu s-a amestecat şi nu se amestecă în afacerile interne ale Franţei. Ţara noastră are priorităţi mai importante”, a anunțat, într-un comunicat de presă, Ambasada Rusiei la Paris.

„Ambasada Rusiei în Franţa îşi exprimă protestul ferm faţă de o nouă campanie de rusofobie declanşată în presa franceză”, a precizat reprezentanța diplomatică.

Instituția a invocat o „isterie” periculoasă care-i vizează pe cetăţenii ruşi ce se află în Franţa, inclusiv personalul ambasadei, şi și-a exprimat solidaritatea cu „cetăţenii francezi care au făcut obiectul unei vânători de vrăjitoare numai pentru că sunt în favoarea păstrării vechilor legături de prietenie dintre ţările noastre”.

Ambasada rusă le-a cerut autorităţilor franceze „să pună capăt” acestei „campanii antiruse”.

16:48 Berlinul intenționează să comande de la producătorul de armament Rheinmetall 200.000 de obuze de artilerie în plus față de cele prevăzute inițial, scrie Reuters marți, citând o scrisoare oficială pe care a obținut-o.

Noile obuze ar trebui să ajute la refacerea stocurilor germane, în timp ce Berlinul continuă să ajute Kievul să se apere împotriva invaziei ruse.

Armata germană își propune să achiziționeze încă 200.000 de obuze de artilerie, de 155 mm, în valoare de aproximativ 880 de milioane de euro (960 de milioane de dolari) în cadrul acordului cu Rheinmetall, se arată în scrisoarea Ministerului german al Apărării către comisia de buget a parlamentului.

Acordul avea o valoare inițială de 1,2 miliarde de euro (aproximativ 1,3 miliarde de dolari) și includea 100.000 de obuze, fitiluri și încărcături.

Prin această comandă, Ministerul german al Apărării vrea, de asemenea, să se asigure că Rheinmetall poate lansa o nouă linie de producție în orașul Unterluess din centrul țării, potrivit Reuters.

De la începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, valoarea Rheinmetall a crescut de peste patru ori datorită numărului tot mai mare de comenzi din partea partenerilor occidentali ai Kievului.

Anterior, compania a anunțat că va construi, de asemenea, o fabrică de artilerie în Ucraina, alături de facilități dedicate producției de vehicule militare, praf de pușcă și arme antiaeriene, notează The Kyiv Independent.

15:47Șeful de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andrii Yermak, a declarat marți că folosirea armelor occidentale pentru a lovi Rusia este vitală pentru că îi va afecta aviația tactică și capabilitatea de acționa în zonele de grăniță, potrivit Reuters.

Rusia amenință Franța că va lovi instructorii francezi, dacă vor fi trimiși în Ucraina

15:00Kremlinul nu a exclus marţi posibilitatea ca forţele ruse să lovească instructorii francezi despre trimiterea cărora în Ucraina discută în prezent Kievul şi Parisul, informează AFP și Agerpres.

„Niciun instructor ce se va ocupa de formarea de militari ucraineni nu este imun” în faţa loviturilor (ruse), a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu contează dacă el este francez sau nu”, a adăugat Peskov.

Săptămâna trecută, comandantul şef al armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a afirmat că Franţa va trimite „în curând” instructori pentru a forma trupele Ucrainei, care din februarie 2022 se confruntă cu o ofensivă rusă.

Ministerul Apărării ucrainean a precizat la scurt timp că trimiterea de instructori „este discutată în continuare” cu Franţa şi cu alte ţări.

Oficial, Franţa nu dispune de militari care asistă sau formează forţele ucrainene în Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat de mai multe ori posibilitatea de a trimite trupe occidentale pentru a ajuta Kievul, suscitând controversă în rândul aliaţilor, precum şi furia Rusiei.

13:33Kremlinul a calificat marți drept „calomnie absolută” acuzațiile Microsoft potrivit cărora Rusia a intensificat o campanie de dezinformare online care vizează Franța și viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris, informează Reuters.

Dronă spion NATO, deasupra Mării Negre

13:11Drona spion NATO, „deasupra Mării Negre în apropiere de Crimeea”

Presa de stat rusă relatează că o dronă americană Global Hawk zboară deasupra Mării Negre, în apropiere de peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Agenția rusă de stat TASS, care citează date furnizate de Flightradar24.com, scrie că drona spion NATO „zboară în direcția părții sud-estice a zonei de apă a Mării Negre, în apropierea coastei sudice a peninsulei Crimeea (Alupka, Yalta)”, iar traseul vehiculului aerian fără pilot „a început în zona bazei aeriene navale americane Sigonella din Sicilia”.

12:53 Ucraina a anunţat marţi că Italia se pregăteşte să îi furnizeze un nou sistem de apărare antiaeriană, în timp ce Kievul şi-a intensificat apelurile către Occident pentru a fi ajutat să îşi consolideze controlul cerului în faţa bombardamentelor ruseşti, relatează AFP. și News.ro.

„Ministrul italian de externe Antonio Tajani a confirmat că ţara sa va furniza Ucrainei un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T”, a declarat Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, pe Telegram.

O sursă guvernamentală a confirmat acest anunţ pentru AFP, fără a oferi mai multe detalii.

12:43Trupele Moscovei au atacat de 2.200 de ori în ultimele 24 de ore

Forțele ruse au tras de 2.200 de ori asupra pozițiilor, orașelor și satelor ucrainene în ultimele 24 de ore, a declarat la televiziunea ucraineană purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovaliov, potrivit agenției Ukrinform.

„Ocupanții ruși au lansat trei atacuri cu rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate, folosind 8 rachete, 62 de atacuri aeriene, inclusiv 56 de bombe aeriene ghidate, au efectuat 2.200 de atacuri, dintre care 128 cu utilizarea sistemelor de rachete cu lansare multiplă”, a spus Kovaliov.

12:34 Ucraina susține că Rusia a pierdut 512.420 de soldați de la începutul războiului.

În ultima zi, 1.290 de militari ruși au fost eliminați, potrivit sursei citate.

11:51Comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, susține într-un interviu acordat agenției de presă Bloomberg că NATO are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recâștige capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței nord-atlantice.

Atac rusesc cu rachete în Dnipro

11:24Rusia a blocat accesul la un monument din Novosibirskdedicat victimelor represiunii politice, iar mai mulți activiști au fost vizitați de poliție în ajunul zilei de naștere a lui Navalnîi

10:10Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu există vreun pericol legat de cel mai recent viraj al politicii sale privind Ucraina, în sensul de a permite Kievului să utilizeze arme livrate de Germania pentru a lovi teritoriul rus, relatează marţi agenţia dpa, citată de Agerpres.

08:57Trupele ruse au lansat un atac cu rachete în orașul Dnipro, potrivit șefului administrației militare regionale, Serhiy Lysak, citat de Meduza.

Șapte persoane, inclusiv un bebeluș, au fost rănite.

Forțele de apărare aeriană au doborât două rachete pe care trupele rusești le-au tras asupra orașului, a mai spus Lysak.

Mai multe mașin au fost avariante și ferestrelor unor case și clădiri au fost sparte.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au declarat că trupele ruse au atacat regiunea Dnepropetrovsk cu două rachete de croazieră Iskander-K trase de pe teritoriul Crimeei.

Ambele au fost doborâți, a declarat într-un comunicat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene Nikolai Oleșciuk.

07:56 Forțele ucrainene au distrus apărarea antiaeriană din interiorul Rusiei, „probabil” cu sistemul de rachete HIMARS furnizat de americani, cred analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Barajul de rachete a lovit o baterie rusească de apărare antiaeriană S-300/400 din regiunea Belgorod pe 1 sau 2 iunie, a precizat thinktank-ul cu sediul în SUA.

Sursele rusești au afirmat din ce în ce mai des că forțele ucrainene folosesc HIMARS pentru a lovi regiunea Belgorod de când SUA au ridicat parțial restricțiile privind capacitatea Ucrainei de a folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi ținte militare în zonele care se învecinează cu regiunea Harkov.

Sursele rusești vor continua probabil să caracterizeze orice lovitură reușită în regiunea Belgorod ca fiind o lovitură HIMARS, indiferent de sistemul utilizat, mai spun analiștii de la ISW.

Sistemul rusesc a fost localizat la aproximativ 60 km de linia frontului din nordul regiunii Harkov și la peste 80 km de orașul Harkov, a precizat ISW.

Aceasta se afla în raza de acțiune a HIMARS, depășind în același timp raza de acțiune a altor sisteme despre care se crede că sunt folosite de forțele ucrainene pentru a lovi regiunea Belgorod. Oficialii ucraineni nu au comentat încă atacul.

07:26 Forţele ucrainene au afirmat luni că au lovit cu succes un sistem de rachete ruseşti S-300 folosind arme furnizate de Occident în interiorul teritoriului rusesc, potrivit CNN, citat de News.ro.

Rezumatul ultimelor 24 de ore:

  • Kievul va fi autorizat să utilizeze în atacurile sale asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene, a dat asigurări luni ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, potrivit agenției spaniole de presă EFE.
  • John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, a declarat luni că participarea vicepreședintelei americane Harris la summitul pentru pace din Elveția în locul președintelui Biden nu înseamnă că nivelul de sprijin al SUA pentru Ucraina a scăzut.
  • Un grup de femei din Rusia a organizat luni un protest restrâns, dar rar întâlnit, în fața Ministerului Apărării de la Moscova, pentru a cere întoarcerea soldaților mobilizați de pe frontul din Ucraina, informează Reuters.
  • Rusia a intensificat o campanie de dezinformare online care vizează Franța și viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris, a declarat Microsoft într-o postare pe blog publicată duminică, relatează luni Reuters.
  • Un tribunal rus a condamnat-o luni pe o femeie care a turnat vopsea verde pe buletinele de vot exprimate la alegerile prezidențiale din martie din Rusia la un an și 8 luni de „muncă corecțională”, a declarat o filială regională a Comitetului de anchetă de stat, relatează Reuters.
  • Poliția poloneză a arestat 18 persoane acuzate că au desfășurat activități ostile sau de sabotaj în numele Rusiei și al Belarusului.
  • Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunțat luni după-amiază că trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul de la Orihiv, mai exact în apropierea așezării Mala Tokmachka.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro