Sari direct la conținut

„O decizie vitală”. Kievul se arată sigur că utilizarea armelor occidentale pe raze mai mari va slăbi forțele ruse în apropierea graniței

HotNews.ro
Atac cu rachete Storm Shadow asupra navei rusești de debarcare Novocherkassk., Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Atac cu rachete Storm Shadow asupra navei rusești de debarcare Novocherkassk., Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că utilizarea armelor occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei este o decizie vitală care va avea un impact asupra aviației tactice a Moscovei și a capacității sale de a opera în zonele de frontieră, scrie Reuters.

În urma presiunilor din partea Ucrainei și a unora dintre aliații săi europeni, SUA au fost de acord săptămâna trecută să își schimbe politica și să permită Kievului să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale, ca parte a campaniei sale de respingere a invaziei ruse pe scară largă.

Kievul spune că acest pas ar ajuta la respingerea înaintării trupelor ruse și la o mai bună apărare a teritoriului din regiunea nord-estică Harkov.

„Permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul Federației Ruse este o decizie vitală”, a afirmat Andrii Yermak, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Acest lucru va avea un impact asupra desfășurării războiului, planificării acțiunilor de contraofensivă și va slăbi abilitățile rușilor de a-și folosi forțele în zonele de frontieră”, a precizat Yermak.

De asemenea, decizia va ajuta la creșterea eficienței respingerii atacurilor aeriene rusești, a adăugat șeful de cabinet al lui Zelenski.

Ucraina a vizat frecvent peninsula ocupată Crimeea, anexată de Rusia încă din 2014, cu arme de fabricație occidentală.

Dar, depășit în armament și în numărul de efective pe câmpul de luptă, Kievul a rugat Washingtonul să îi permită să lovească ținte de pe teritoriul rus cu arme fabricate în SUA, în timp ce Moscova a deschis un nou front în regiunea nord-estică Harkov.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, cu aproximativ 1,3 milioane de locuitori, se află la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia.

Oficiali ai administrației americane spun că această decizie a fost adaptată în mod restrâns la bătălia din regiunea Harkov. Ei spun că aceasta permite Kievului să folosească arme furnizate de SUA pentru a riposta împotriva forțelor ruse „care îi atacă sau se pregătesc să îi atace” pe ucraineani de peste graniță.

Ucraina încearcă, de asemenea, să își dezvolte propriile arme – concentrându-se în principal pe drone – pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Unele drone ucrainene au atacat instalații petroliere și obiective militare rusești la sute de kilometri de graniță.

Un astfel de atac cu drone a fost cel asupra unei stații radar cu rază lungă de acțiune din orașul Orsk, care se află la 1.800 de kilometri de frontiera ucraineană.

Citiți și:

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro