Sari direct la conținut

Regrete dinspre Germania că nu a permis mai devreme Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu armele sale

HotNews.ro
Robert Habeck, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Robert Habeck, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că regretă că guvernul condus de Olaf Scholz nu a permis mai devreme Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în Rusia, relatează Ukrainska Pravda.

Habeck a spus, într-un interviu acordat ziarului Augsburger Allgemeine, că Ucraina ar trebui să aibă voie să facă ceea ce are nevoie pentru a preveni atacurile rusești și pentru a proteja viețile civililor, potrivit European Pravda.

O interdicție de a lovi ținte militare în Rusia înseamnă că mai mulți oameni ar putea muri, a explicat el.

„Permisiunea acoperă în prezent o zonă strict localizată în jurul Harkivului. Pentru autoapărare, pentru protecție. Dar este adevărat că decizia pe care am luat-o ar fi putut fi luată mai devreme”, a spus Habeck.

Cu toate acestea, Habeck l-a apărat pe Scholz împotriva acuzațiilor că a amânat acordarea permisiunii Ucrainei de a lovi ținte în Rusia.

Potrivit lui Habeck, „întârzierea este cuvântul greșit. Luăm decizii foarte dificile, așa că trebuie să cântărim totul cu atenție. În acest caz, a fost luată decizia corectă”.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat vineri că Berlinul va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să-i folosească armele furnizate pentru a viza obiective militare legitime din interiorul Rusiei. Berlinul a spus că Kievul poate lovi ținte militare legitime din interiorul Rusiei, în conformitate cu obligațiile internaționale.

Cu doar o seară înainte, Politico a relatat că SUA au luat și decizia de a permite Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi în Rusia, deși într-o zonă limitată, în apropierea regiunii Harkov. Washingtonul și-a susținut decizia observând că Moscova a intensificat foarte mult atacurile asupra regiunii Harkov de la situri de lansare din interiorul Rusiei.

Citiți și:

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro