Sari direct la conținut

Rusia ar putea fi în spatele unei tentative de incendiere a autobuzelor din Praga, afirmă premierul Petr Fiala

HotNews.ro
Petr Fiala, prim-ministrul Cehiei, Foto: Zbigniew Meissner / PAP / Profimedia
Petr Fiala, prim-ministrul Cehiei, Foto: Zbigniew Meissner / PAP / Profimedia

Este posibil ca Rusia să se afle în spatele unei tentative de incendiere a autobuzelor din Praga, descoperită săptămâna trecută, a declarat luni premierul Cehiei, Petr Fiala.

Poliţia cehă a anunţat că a arestat sâmbătă un bărbat de 26 de ani în legătură cu complotul dejucat şi l-a acuzat de terorism, relatează agențiile Reuters și News.ro.

Poliţia a declarat înainte de arestare că suspectul este un bărbat vorbitor de spaniolă din America de Sud. Acesta se afla în Republica Cehă de cinci zile înainte de tentativa de atac, care a avut loc miercuri seară. Suspectul nu a reuşit să comită atacul din cauza vigilenţei personalului de la depoul de autobuze din Praga, a precizat poliţia.

„Există suspiciunea că atacul a fost organizat şi finanţat probabil din Rusia”, a declarat luni premierul Petr Fiala într-o conferinţă de presă. „Face parte dintr-un război hibrid purtat împotriva noastră de Rusia, împotriva căruia trebuie să ne apărăm şi pe care trebuie să îl oprim. Rusia încearcă în mod repetat să semene nelinişte, să submineze încrederea cetăţenilor în statul nostru”, a afirmat premierul ceh.

Ambasada Rusiei la Praga nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Cehia este membră NATO şi un susţinător puternic al Ucrainei în apărarea sa împotriva Rusiei.

Cehia a acuzat Rusia că a provocat o serie de explozii inexplicabile la un depozit de muniţii în 2014 şi a expulzat zeci de diplomaţi ruşi după ce a spus că au ieşit la iveală dovezi în 2021.

La rândul său, Polonia, un alt membru NATO, a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze ţara, inclusiv prin sabotaje şi incendiere, din cauza rolului Varşoviei în furnizarea de ajutor militar vecinului său Ucraina. Luna trecută, Agenţia de Securitate Internă a Poloniei a declarat că a reţinut un polonez şi doi cetăţeni belaruşi suspectaţi că au dat foc unor instalaţii în diferite părţi ale ţării. Alte persoane au fost de asemenea arestate pentru acte de sabotaj care, potrivit oficialilor polonezi, au fost comise la ordinul serviciilor ruseşti. Moscova a respins acuzaţiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro