Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 839: Zelenski, discurs în Bundestag / Brigada Azov va primi arme americane, SUA au ridicat embargoul / Țările de pe flancul estic al NATO vor să excludă Ungaria din grupul „București 9” / Rusia spune că și-ar putea modifica doctrina nucleară

Soldat ucrainean pregătit să lanseze o dronă de supraveghere LELEKA în zona Ceasiv Iar, regiunea Donețk, Foto: JOSE COLON / AFP / Profimedia
Soldat ucrainean pregătit să lanseze o dronă de supraveghere LELEKA în zona Ceasiv Iar, regiunea Donețk, Foto: JOSE COLON / AFP / Profimedia

Volodimir Zelenski a anunțat că a sosit în Germania pentru o conferință privind modul în care Ucraina se va reconstrui după război și că va purta, de asemenea, discuții cu cancelarul Olaf Scholz. Zelenski a scris că măsurile privind sectorul energetic al Ucrainei, distrus de atacurile aeriene rusești, vor fi prioritare la conferință, un eveniment anual. Discuțiile sale cu Scholz se vor concentra pe continuarea sprijinului militar, inclusiv apărarea aeriană și fabricarea în comun de muniții, precum și pe coordonarea pozițiilor înainte de „summitul pentru pace” care va fi găzduit de Elveția săptămâna aceasta, transmite Reuters.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 839 – LIVE pe HotNews.ro:

00:40Joe Biden va pleca miercuri la summitul G7 din Italia cu noi anunțuri în favoarea Ucrainei, pentru a-i arăta președintelui rus Vladimir Putin că „timpul nu este de partea sa”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.

El a precizat că președintele american și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski vor avea joi o întâlnire bilaterală, urmată de o conferință de presă comună, în luxoasa stațiune balneară Borgo Egnazia, în Puglia (sud).

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a promis în special „anunțuri” vizând „deblocarea valorii activelor suverane rusești înghețate”, un subiect asupra căruia nu a existat întotdeauna un consens între țările membre ale „Grupului celor 7”.

00:20Raport ONU: Creștere „șocantă” a numărului de încălcări ale drepturilor copiilor în 2023

„În 2023, violențele împotriva copiilor în conflictele armate au atins niveluri extreme, cu o creștere șocantă de 21% a încălcărilor grave”, se arată în raportul anual al secretarului general al ONU, care urmează să fie publicat oficial joi și care confirmă 30.705 încălcări comise anul trecut.

22:48Justiția din Rusia a hotărât definitiv internarea la Psihiatrie a unui student care s-a declarat împotriva războiului din Ucraina

Justiția rusă a decis marți internarea într-un spital de psihiatrie a unui student care era judecat pentru că ar fi răspândit „informații false” despre armata rusă.

„Tribunalul regional din Moscova a aprobat decizia de a-l trimite pe Maksim Lypkan într-un spital de psihiatrie pentru tratament obligatoriu”, confirmând astfel o decizie anterioară, a relatat publicația independentă SOTA, citată de AFP.

Cazul lui Maksim Lypkan a produs multă vâlvă în Rusia în urmă cu câteva luni, acest student, la acel moment în vârstă de 18 ani, fiind cel mai tânăr cetățean rus acuzat că a răspândit „informații false” despre armată, pe canalul său de Telegram și pe YouTube.

21:29 Cum îşi justifică Rusia atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Kremlinul a susţinut marţi că atacurile rusești asupra instalaţiilor energetice ucrainene sunt justificate, încadrându-se în eforturile de a perturba alimentarea cu curent electric a obiectivelor militare.

20:56Agresiunea rusă împotriva Ucrainei și prăbușirea MH17, în fața CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va examina miercuri patru plângeri depuse împotriva Rusiei de către Ucraina pentru operațiunile desfășurate începând din februarie 2022 și în 2014 în regiunea Donbas, precum și de către Olanda pentru doborârea zborului MH17.

„Nu poate exista pace cu o Ucraină divizată”, spune Zelenski

20:13 Noi interferenţe în semnalul GPS, atribuite Rusiei: Un avion comercial nu a putut ateriza în estul Finlandei și a făcut cale întoarsă

Un avion comercial al companiei aeriene finlandeze Finnair a fost nevoit să se întoarcă marţi la Helsinki după ce nu a putut să aterizeze în oraşul Joensuu, în apropiere frontierei cu Rusia, din cauza interferenţelor semnalului GPS care ar fi fost provocate de Moscova.

19:05VIDEO Discursul lui Zelenski în Bundestag: „Facem absolut totul pentru a preveni ridicarea unui zid între diferitele părţi ale ţării noastre. Nu poate exista pace cu o Ucraină divizată”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, într-un discurs susținut în fața Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german), că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât ţara rămâne divizată, cu o parte ocupată de Rusia.

18:41Jens Stoltenberg asigură statele est-europene că NATO îi va apăra pe toţi aliaţii

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a repetat marţi promisiunea că alianţa îşi va apăra toţi membrii, referindu-se în special la statele de pe flancul estic, în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează Agerpres citând agenția germană DPA.

„NATO are forţele, resursele, capacităţile şi voinţa politică de a apăra toţi aliaţii”, a insistat el după o întâlnire la Riga cu preşedintele leton Edgars Rinkevics.

Stoltenberg a participat la o reuniune a grupului „Bucureşti 9”, din care fac parte statele de pe flancul de est al NATO – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Evenimentul, la care au fost oaspeţi şi premierul suedez Ulf Kristersson şi preşedintele finlandez Alexander Stubb, a fost dedicat pregătirii summitului NATO din iulie, la Washington.

Membrii B9 – cu excepţia Ungariei, remarcă agenția DPA – susţin ferm Ucraina în faţa agresiunii ruse. Budapesta, care menţine legături strânse cu Moscova, a fost reprezentată la Riga doar de ambasadorul în Letonia; la acelaşi nivel a ales să participe şi Slovacia.

Extremiștii din Bundestag boicotează discursul lui Zelenski

17:52 Comisia Europeană propune prelungirea până în 2026 a protecţiei pentru refugiaţii din Ucraina

Comisia Europeană a propus marţi prelungirea cu un an, până în 4 martie 2026, a protecţiei acordate refugiaţilor ucraineni în Uniunea Europeană.

16:34 Parlamentarii germani de extremă dreapta și cei din stânga radicală boicotează discursul lui Zelenski în Bundestag

„Refuzăm să ascultăm un vorbitor în ținută de camuflaj”, a explicat într-un comunicat conducerea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), argumentând totodată că „Ucraina nu are nevoie de un președinte de război, ci de un președinte al păcii”.

15:44 Liderii din G7 vor discuta la summitul din Italia de săptămâna aceasta cum să accelereze procedura prin care Ucraina să beneficieze de profiturile generate de activele rusești înghețate în străinătate, a declarat marți șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acum vom face Rusia să plătească”, a spus ea la o conferință de la Berlin dedicată mobilizării de sprijin internațional pentru reconstrucția Ucrainei după ce războiul se va termina. (Reuters)

Brigada Azov va primi arme americane, Kremlinul reacționează

15:28 Statele Unite au ridicat embargoul militar asupra controversatei Brigăzi Azov, aceasta va primi armament american / Reacția Kremlinului

14:48România, Polonia și Letonia „profund îngrijorate de activitățile hibride ale Rusiei” / Mesajul transmis de președinții celor trei țări

„Vom continua să consolidăm sprijinul adaptat al NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, recunoscând că acești parteneri sunt cei mai afectați de influența malignă a Rusiei”, se spune în mesaj

13:56Rusia a revendicat marți cucerirea a două noi sate în estul Ucrainei, continuând progresul lent pe care l-a început în urmă cu câteva luni împotriva unei armate care duce lipsă de recruți și de arme, notează AFP.

Potrivit Ministerului Apărării, trupele ruse au cucerit Miasojarivka în regiunea Lugansk (est) și Timkivka în regiunea Harkov (nord-est), două mici sate de pe linia frontului.

Luni, Moscova revendicase deja cucerirea unui sat într-unul dintre rarele sectoare în care trupele ucrainene făcuseră progrese în timpul contraofensivei lor din vara trecută. Vladimir Putin a afirmat săptămâna trecută că forțele sale au cucerit aproape 880 km2 de teritoriu de la începutul anului, precum și aproximativ cincizeci de așezări.

Rusia a început să folosească submarine pentru a patrula în Marea Neagră

13:12 Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat marți firmele private să investească în reconstrucția Ucrainei, lansând o conferință la Berlin dedicată mobilizării internaționale pentru reconstrucția postbelică.

Invocând estimările Băncii Mondiale potrivit cărora Ucraina ar putea avea nevoie de 500 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu, Scholz a spus că trebuie să se ofere companiilor un argument comercial pentru a investi și a vorbit despre potențialul Ucrainei în sectoare precum energiile regenerabile, IT și produsele farmaceutice.

De asemenea, el a declarat că Germania trimite mai multe sisteme de apărare antiaeriană, rachete și muniții pentru a consolida apărarea Kievului împotriva avalanșelor de atacuri rusești asupra orașelor și a infrastructurii esențiale.

„Cel mai bun tip de reconstrucție este cel care nu trebuie să se întâmple deloc”, a declarat Scholz, potrivit Reuters.

13:01 Ucraina ar avea nevoie de investiții anuale cuprinse între 10 și 30 de miliarde de dolari în următorul deceniu pentru a-și putea reconstrui economia distrusă de război, a declarat marți premierul Denîs Șmîhal.

EL a spus că o logistică mai bună și accesul la piețele externe sunt esențiale pentru a susține creșterea în continuare a economiei, care a avansat cu 4,4% în primele patru luni ale anului. (Reuters)

12:23Rusia a început să folosească submarine pentru a patrula în Marea Neagră după ce o serie de nave au fost atacate de Ucraina, a declarat Dmitro Pletenciuk, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare din Sud și al Marinei, la televiziunea națională pe 10 iunie.

Rusia spune că și-ar putea modifica doctrina nucleară

12:02 Acțiunile Occidentului determină Rusia să se gândească la modificarea cadrului său de descurajare nucleară, a declarat marți ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă TASS.

Vladimir Putin a vorbit săptămâna trecută despre doctrina nucleară a Rusiei, spunând că este un „instrument viu” care poate fi modificat. Marți, Ryabkov a refuzat să spună ce anume s-ar putea schimba în documente.

11:31 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1100 de soldați, 23 de tancuri, 32 de alte blindate de luptă, 46 de tunuri, un avion Su-25, un lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 58 diferite vehicule și 21 de echipamente speciale.

Țările de pe flancul estic al NATO vor să excludă Ungaria din grupul „București 9”

11:18 China se va opune în mod hotărât tuturor sancțiunilor unilaterale, a spus marți Ministerul chinez de Externe după noi avertismente din partea țărilor G7 privind micile bănci chineze ce au legătură cu Rusia, transmite Reuters

China va lua toate măsurile necesare pentru a proteja cu fermitate drepturile și interesele legitime ale întreprinderilor chineze, a declarat purtătorul de cuvânt Lin Jin în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

10:44 Forțele ruse și belaruse au început a doua etapă a exercițiilor nucleare tactice în Rusia, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Moscova. Exercițiile au avut ca scop să se asigure că personalul și echipamentele militare ale celor două țări sunt pregătite să își protejeze suveranitatea și integritatea teritorială, a spus acesta.

„În timpul exercițiului, vor fi elaborate aspecte legate de pregătirea comună a unităților forțelor armate ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare non-strategice”, a transmis ministerul apărării. (Reuters)

10:12 Exasperate că Viktor Orban blochează deciziile comune, țările NATO din formatul „București 9” vor să excludă Ungaria. Statele membre ale Alianței Nord Atlantice de pe flancul estic discută excluderea Ungariei din clubul cunoscut sub numele de „București 9”, scrie Financial Times, care citează surse din interiorul grupului.

Noul pact de cooperare Rusia-Iran a fost suspendat

08:42 Noul acord de cooperare extinsă între Moscova și Teheran a fost suspendat temporar din cauza problemelor cu care se confruntă partenerii iranieni, a anunțat marți un oficial al Ministerului rus de Externe, citat de agenția de stat RIA.

„Aceasta este o decizie strategică a conducerii celor două țări”, a spus pe Zamir Kabulov. „Procesul … s-a oprit din cauza problemelor pe care le au partenerii noștri iranieni”, a spus reprezentantul ministerului condus de Serghei Lavrov. Partea iraniană nu a reacționat până acum la această informație.

Lucrările la un nou acord major între Moscova și Teheran au fost anunțate în septembrie 2022, în timpul unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și fostul președinte al Republicii Islamice, Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter luna trecută. (Reuters)

08:37 Un avion de război rusesc SU-34 s-a prăbușit în munții Caucaz în timpul unui zbor de antrenament de rutină, probabil din cauza unei defecțiuni tehnice, cei aflați la bord au murit, a transmis marți ministerul apărării de la Moscova, citat de agențiile de presă rusești.

„În Republica Osetia de Nord-Alania, într-o zonă muntoasă, un avion Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat”, a transmis agenția rusă de știri de stat RIA, citând Ministerul Apărării. „Avionul s-a prăbușit într-o zonă nelocuită”, a adăugat sursa citată.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro