Sari direct la conținut

Candidatura lui Trump la Casa Albă face ca NATO să pregătească o schimbare importantă în livrarea de arme pentru Ucraina

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg la sediul NATO, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg la sediul NATO, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

NATO este pregătită să preia coordonarea livrărilor de arme către Ucraina de la SUA, a declarat miercuri șeful alianței, Jens Stoltenberg, în încercarea de a proteja mecanismul de ajutor militar, pe măsură ce scepticul NATO, Donald Trump, candidează pentru un al doilea mandat ca președinte al SUA, relatează Reuters.

„Mă aştept ca miniştrii să aprobe un plan ca NATO să preia coordonarea asistenţei de securitate şi instruirii pentru Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor în ajunul unei întâlniri de două zile a miniştrilor apărării NATO la Bruxelles.

„Acesta este un element cheie al pachetului nostru pentru Ucraina la summitul de la Washington, împreună cu un angajament financiar pe termen lung”.

Totodată, acest a declarat că membrii NATO își intensifică acțiunile împotriva eforturilor Rusiei de a le destabiliza țările.

„Aliații iau măsuri decisive, efectuează arestări și declanșează proceduri legale (împotriva) actelor ostile din țările NATO, ale căror semne distinctive sunt sabotajul, actele de violență, atacurile cibernetice și dezinformarea”, a spus Stoltenberg.

„Acțiunea Rusiei nu ne va împiedica să sprijinim Ucraina”, a adăugat el.

Experții în domeniul apărării sunt speriați că o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar însemna o posibilă retragere a SUA din NATO, iar varianta ca UE să încerce să preia rolul suprem al organizației a fost deja vehiculată.

O simulare concepută și derulată de Finley Grimble presupune că noua administrație Trump încearcă imediat după instalarea acestuia la Casa Albă să intermedieze un acord de pace – fără ajutor european – între Ucraina și Rusia. După ce medierea eșuează, Trump taie mare parte din ajutorul acordat Ucrainei.

În scenariul luat în calcul, Trump reduce apoi drastic participarea SUA la NATO, inclusiv prin redistribuirea a 50% din mijloacele militare americane din Europa, unde sunt dislocați peste 100.000 de militari americani, către zona Indo-Pacific.

Reamintim că în februarie anul acesta Trump a amenințat deschis că statele NATO care nu contribuie suficient la Alianță nu vor beneficia de protecția SUA – o afirmație pe care a retras-o parțial mai apoi.

Trump a mai spus apoi că Statele Unite ar trebui să nu mai furnizeze ajutor Ucrainei decât dacă și „Europa începe să egalizeze” situația.

„Dacă Europa nu va plăti, noi de ce să plătim? Ei sunt mult mai mult afectați. Noi avem un ocean între, ei nu au”, a declarat Donald Trump revistei Time.

Asta în contextul în care, la începutul războiului, Trump a lăudat strategia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina, catalogându-l pe liderul de la Kremlin drept „un geniu”.

The Washington Post scria în aprilie că Donald Trump are „un plan secret” pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, și anume acela de a convinge Ucraina să cedeze teritorii lui Putin.

Țările NATO își adaptează capacitățile nucleare

De asemenea, țările NATO își adaptează capacitățile nucleare la actualul mediu de securitate, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a spus că ultimele luni au adus o retorică nucleară periculoasă și mai multe exerciții nucleare în Rusia, în timp ce China își modernizează capacitățile nucleare.

„Aliații vor discuta despre adaptarea în curs a capacităților noastre nucleare la mediul de securitate actual. Am făcut progrese semnificative în această adaptare”, a spus el înaintea unei întâlniri de două zile a miniștrilor apărării din țările NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro