Sari direct la conținut

Proiectul de lege care își propune reducerea cantității de zahăr din sucuri, reîntors din plen la comisiile de specialitate din Senat

HotNews.ro
Proiectul de lege care își propune reducerea cantității de zahăr din sucuri, reîntors din plen la comisiile de specialitate din Senat

Proiectul de lege care prevede taxarea suplimentară a sucurilor cu un conținut ridicat de zahăr, inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, revine pentru raport la comisiile de specialitate din Senat, după ce s-a aflat, miercuri, pe ordinea de zi a plenului Senatului. „Obiectul principal al legii nu se adresează taxării primitive a consumatorului, ci este un stimulent pentru producători de a veni în zona responsabilității sociale și de a reformula voluntar produsele astfel încât să beneficieze de accize reduse. Este evident că producătorii nu vor să rămâna în nișa de concurență cu sucurile de fructe, că vor să își mențină cota de piață la nivel de vânzări de volum. Și atunci, practic, trebuie să beneficieze de zona de accizare inferioară și să reformuleze voluntar adaosul de zaharuri”, a explicat inițiatorul proiectului de lege, senatorul USR Adrian Wiener, pentru HotNews.ro.

România are cea mai ridicată rată a diabetului zaharat din Uniunea Europeană – 11,6% din segmentul de vârstă 18-65 de ani suferă de diabet zaharat diagnosticat, iar românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din UE, cu o medie de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, arată statisticile.

Citește proiectul de lege și expunerea de motive în documentele atașate.

USR va cere, în Biroul Permanent al Senatului, ca proiectul de lege să fie discutat în ședință comună a comisiilor de Sănătate și Buget-finanțe din Senat, pentru emiterea unui raport comun.

„Trebuie să plecăm de la premisa că în România alimentele, inclusiv băuturile răcoritoare, deja beneficiază de un TVA derogatoriu. Ce propune proiectul – o accizare în benzi fiscale, proporțională, cu conținutul de zaharuri din băuturile răcoritoare. Diabetul zaharat este o boală cruntă, care macină organismul uman prin mai multe mecanisme și este responsabil de exemplu de faptul că avem printre cele mai mari rate de mortalitate cardio-vasculară din UE. Trebuie să mai știm că cel mai mare risc la adresa sănătății publice din România este riscul alimentar. Această propunere și forma în care este structurată se implimentează tocmai pentru că este o recomandare expresă a OMS care previzionează că va urma un val de boală necomunicabilă, de boală metabolică și vasculară la care niciun sistem din Europa nu va face față. Pe lângă faptul că este un instrument fiscal recomandat de OMS aplicat și în alte țări. De exemplu în Marea Britanie, la doar două săptămâni de la implementarea acestui instrument, cantitatea de zaharuri folosite de producători a venit deja în benzile fiscale pentru accize mai reduse. Obiectul principal al legii nu se adresează taxării primitive a consumatorului, ci este un stimulent pentru producători de a veni în zona responsabilității sociale și de a reformula voluntar produsele astfel încât să beneficieze de accize reduse. Este evident că producătorii nu vor să rămâna în nișa de concurență cu sucurile de fructe, că vor să își mențină cota de piață la nivel de vânzări de volum. Și atunci, practic, trebuie să beneficieze de zona de accizare inferioară și să reformuleze voluntar adaosul de zaharuri”, a explicat senatorul Adrian Wiener într-un interviu pentru HotNews.ro.

Proiectul de lege care prevede taxarea suplimentară a sucurilor cu un conținut ridicat de zahăr (pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și a Legii nr. 25/2006 privind reforma în domeniul sănătății) a fost inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, medic și fost manager al Spitalului Județean din Arad, și semnat de parlamentari de la toate partidele.

Inițiativa legislativă este susținută și de Organizația Mondială a Sănătății, dr. Joao Breda, înalt reprezentant al OMS, susținând, în urmă cu o săptămână, în Comisia de Sănătate Publică din Senat, o alocuțiune în sprijinul proiectului de lege. „În prezentarea sa, Joao Breda s-a referit la măsurile care trebuiesc luate la nivel legislativ în domeniul sănătății publice, de reducere a factorilor de risc pentru diabet și afecțiunile cardio-vasculare precum și de reducere a obezității infantile. El a arătat că stilul de viață precum și forțele ce acționează în piață afectează semnificativ abilitatea oamenilor de a face alegeri informate, în beneficiul propriei sănătăți concentrându-se asupra a patru factori: zahărul, sarea, acizii grași și modul în care sunt etichetate produsele alimentare”, spune Adrian Wiener.

Indiferent de votul din Senat, proiectul merge apoi la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
Nevermind • 2022-09-03 20:17:00
Putinisti. Nu vor sa se sacrifice pentru ucraina
16 31
contondent • 2022-09-03 20:36:21
Cand vrei sa fii ironic dar exprimi realitatea. + si de la mine :)
11 23
rov • 2022-09-03 20:21:25
Oare cati ar iesi la moskba daca nu ar fi ARESTATI?
13 28
pamiproject • 2022-09-03 20:42:55
Toti astia care vor gaz ieftin prin contracte patate de sange pot pleca in Rusia din partea mea. Nu vor UE? Nu le-a ajuns cate fonduri si beneficii au papat? Afara! Majoritatea cehilor sunt ok, dar idiotii astia ar trebui deportati la est de Ucraina
20 23
Ileana Clinca-Hazmat • 2022-09-03 22:33:24
Cehia nu ia gaz din Rusia. Ia din Germania. Si Cehia nu va avea gaz doar pentru ca Germania a decis sa isi opreasca nuclearele si sa devina dependenta de gaz rusesc, nu din alt motiv. Iar pentru asta, pupa-i pe nemti. Europeni get-beget.
9 19
Gogu_cel_viteaz • 2022-09-04 07:33:19
Atunci si toti cei care iau petrol din orientul mijlociu si LNG din China ar trebui sa se care din Europa catre acele leagane ale democratiei si libertatii ce binevoiesc sa ne puna la dispozitie resursele. Cei care ar tebui sa fie deportati sunt nemtii si liderii din vest ca i-au pupat in fund pe rusi atata timp si ca ne ard la buzunare prin politica lor verde (inclusiv pe noi, cei care detinem resruse proprii).
9 9
Popescul • 2022-09-04 08:56:18
Dar nu ai vrea sa pleci tu in Ucraina? Pare ca te trage ața intr-acolo. De ce mereu veniti cu această întrebare? Poate ca de fapt te tradeaza subconștientul. Poate ca in sinea ta vrei sa mergi in Ucraina. Te-ai gândit vreodată la treaba asta?
12 9
Ileana Clinca-Hazmat • 2022-09-03 21:25:35
Cehia a redus ajutoarele pentru ucrainieni si cei care ii gazduiesc incepand cu luna august. In iarna, odata cu cresterea galopanta a energiei si preturilor, ucrainienii vor avea doar doua posibilitati de a se intretine: munca (cei care s-au angajat) sau infractiuni (ceilalti). Populatia va reactiona in consecinta. Ceea ce se intampla acum este doar varful unui aisberg enorm.
20 20
tudor74 • 2022-09-03 21:59:59
Credeam ca doar romanii au memoria scurta, se pare ca si cehii au uitat de tancurile sovietice parcate in Praga in '68.
19 27
Gigi Kent • 2022-09-03 22:38:57
La asta ma gandeam si eu. Trist ca e un popor / o tara care au avut mult de suferit din cauza sovieticilor. Se pare ca sau au uitat sau nu au invatat nimic din istorie. Zi de zi ar trebui sa fim multumiti si noi ca si cehii ca nu trebuie sa luam arma in mana sa impuscam rusi (sau ei pe noi), ca nu avem rude, prieteni, apropiati omorti de rusi in perioada asta si ca singurul "pret" pe care il platim e inflatia. Ucrainienii nu au norocul asta.
12 18
Ileana Clinca-Hazmat • 2022-09-04 12:26:51
Intrebare: daca in Cehia ar fi fost in conditii de normalitate geopolitica o criza, ar fi sarit ucrainienii dezinteresat sa ajute? Daca nu, atunci pune-ti problema altfel: atat razboiul cat si ajutoarele nu sunt cauzate de vreun exces de dragoste ci STRICT de interese. In partea UE interesul este ca Ucraina sa reziste pentru a fi un tampon intre Rusia si UE. Atat si nimic mai mult. Restul sunt doar tipla in care este pus acest context.
7 4
Gigi Kent • 2022-09-04 16:11:55
Vesnica retorica propagandistica a trolilor rusnaci. "De unde v-a apucat dragostea de Ucraina?" Dragostea de Ucraina nu m-a apucat. Dar ura de Rusia da. De fapt cam orice om intreg la cap care a trait sau a aflat / inteles ce a insemnat Uniunea Sovietica, regimurile comuniste, lagarul estic etc uraste latent sau explicit Rusia. Deja "tampoanele" nu ma intereseaza. Rusia trebuie izolata de lumea civilizata complet. Sute de ani de lacrimi si sange tebuie sa verse poporul rus pentru a-i fi iertate pacatele savarsite impotriva umanitatii de atatea si atatea ori.
4 7
john70 • 2022-09-03 23:11:34
Romanii isi amintesc de anii '80 cand li se spunea ca e frig pentru ca au redus rusii presiunea la gaz.
12 15
Leon_Magnificul • 2022-09-03 23:55:21
Adaugati-i si pe unguri. De fapt, ungurii au memoria cea mai scurta, cehii si-au mai revenit dupa ce au sustinut coruptia si un presedinte pro-rus, iar romanii au fost si au ramas... romani, cu capul plecat ca sa nu-l taie sabia, cum zice intelepciunea populara. @john70: Nu stiu cine v-a spus in anii '80 ca stateam in frig din cauza rusilor, eu stiam atunci ca ceausescu ne tinea in frig si intuneric de c.r.etin ce era.
8 16
Popescul • 2022-09-04 08:59:43
Sau poate ca erai doar un alt pion care nu ar fi putut înțelege imaginea de ansamblu. Sa zicem ca regimul ti-ar fi spus adevărul, ce ai fi inteles tu? E limpede care-i capacitatea ta de înțelegere a lucrurilor....
12 7
Levellers • 2022-09-03 23:35:50
sper sa nu uite cehii ca sunt in inima Europei, o natie superba, culturala, cu mult mai putzin predispusi spre compromisuri decat "viteaza" (dar disciplinata si culturala) Germanie.
14 6
ORBul • 2022-09-04 09:49:39
Fiecare țară cu hAUR-arii lor.
9 13
mike123 • 2022-09-04 11:57:35
In curind in toata EU cu venirea iernii, a lipsurilor si a preturilor astronomice la energie si nu numai!
6 4
Rusul ucrainian • 2022-09-04 16:32:04
Era previzibil acest scenariu si se va intampla peste tot! Oricat ai fii impotriva razboiului, cand ajungi la fundul sacului si te roade stomacul, vrei sa supravietuiesti, devii egoist! Toate victoriile rusilor, s-au bazat pe rezistenta mai mare decat a adversarului! O sa iasa si italienii si nemtii, nu e nimeni prost! Cand s-au impus sanctiuni, s-a promis ca Rusia e in faliment intr-o luna, apoi in 2 luni si s-a tot lungit! Rusia rezista, iar previziunile specialistilor se pare ca dau gres! Important e ca Romania e intacta!
6 3
rapidos • 2022-09-04 17:37:52
Slava Z elensky , !
5 1
INTERVIURILE HotNews.ro