Sari direct la conținut

Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie: Înregistrăm un număr mare de cazuri de gripă. Recomandăm vaccinarea

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: Ministerul Sanatatii
Alexandru Rafila, Foto: Ministerul Sanatatii

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că, în această perioadă, se înregistrează un număr mare de cazuri de gripă şi recomandă vaccinarea antigripală, iar în caz de viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, trebuie ca persoana infectată să stea izolată, dacă este o infecţie mai gravă, şi să nu se ia antibiotice.

„Cred că în acest an sezonul (de gripă – n.r.) a debutat puţin mai devreme decât anul trecut, dar nu înseamnă neapărat că va fi un sezon mai lung sau mai greu. Important este că înregistrăm un număr mare de cazuri de gripă în această perioadă şi, din nefericire, s-au înregistrat deja patru decese. Ce este îngrijorător – decesele au apărut şi la persoane care nu aveau afecţiuni preexistente, la bărbaţi tineri fără alte afecţiuni, ceea ce ne face să recomandăm vaccinarea pentru că este universală. Practic, orice persoană, după vârsta de şase luni, inclusiv copiii, beneficiază de vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Medicul a precizat că şi în luna ianuarie este utilă vaccinarea: „Ceea ce trebuie să facem este să ne vaccinăm la timp. (…) Şi în luna ianuarie este utilă vaccinarea, putem continua, depinde şi de evoluţia sezonului, pentru că între momentul administrării şi momentul apariţiei unităţii protectoare trec circa 15 zile. Trebuie să ne vaccinăm înainte de a fi expuşi la risc pentru vaccinare.”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a arătat că sunt câteva sute de cazuri de gripă înregistrate în ultima săptămână: „Ceea ce ne face să ne gândim că sezonul este în plină evoluţie şi altă soluţie în afară de vaccinare sunt măsurile generale de igienă şi, dacă avem o viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, să nu mergem în colectivitate, să izolăm persoana infectată la domiciliu sau la spital dacă este o infecţie mai gravă şi să nu luăm antibiotice – este o altă recomandare de care trebuie ţinut cont. (…) Problema legată de gripă este a complicaţiilor pe care le produce şi a mortalităţii pe care o produce în primul rând la persoane cu comorbidităţi, dar nimeni nu este scutit de complicaţii şi, din nefericire, şi decesul se poate înregistra chiar la persoane tinere fără afecţiuni cronice.”

Potrivit medicului, există două tipuri de vaccinuri disponibile – vaccinul trivalent şi tetravalent. „Eficienţa este bună şi la vaccinul trivalent, ceva mai bună la vaccinul tetravalent. Îmbolnăvirile înregistrate în acest an sunt cu virusuri A. Ambele virusuri A – AH1N1, AH3N2 – sunt conţinute atât în vaccinul trivalent cât şi în cel tetravalent”, a subliniat Rafila.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din județul Mureș a murit, luni, din cauza gripei, fiind cel de-a cincilea deces din cauza acestui virus în acest sezon, anunță Institutul Național de Sănătate Publică. Celelate patru victime sunt din Arad, Târgu Mureş şi Galaţi (două victime).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro