Sari direct la conținut

​HARTA deficitului de medici: 424 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți

HotNews.ro
Harta deficitului de medici, Foto: Federatia Patronatelor Medicilor de Familie
Harta deficitului de medici, Foto: Federatia Patronatelor Medicilor de Familie

​424 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți pentru a acoperi populația, anunță Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, care a prezentat date oficiale în acest sens, obținute de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Din aceste date rezultă că, însumat, 1.522 de localități din România au lipsă completă sau deficit de medici de familie.

Cum arată centralizarea datelor primite de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate:

  • 424 de localități nu au nici un medic de familie. În aceste localități ar fi necesari, raportat la numărul de locuitori, 472 de medici de familie.
  • 1.098 de localități mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația. Practic, în aceste localități e nevoie de încă 1.693 de medici de familie.
  • Din aceste date rezultă că însumat, la nivel național, sunt 1.522 de localități cu lipsă/deficit de medici de familie, unde mai este nevoie de încă 2.165 de medici de familie.

Harta localităților care nu au deloc medici de familie:

Harta localităților care au medici de familie insuficienți:

Pe baza datelor primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dr. Catalin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstirea din județul Călărași și vicepreședintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a realizat o nouă hartă a localităților fără medici de familie și o nouă hartă a localităților unde mai este un necesar neacoperit de medici de familie.

Precedenta hartă de acest fel fusese realizată tot de Cătălin Petrencic, în anul 2015. De atunci, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le-a mai furnizat medicilor de familie date privind localitățile cu deficit de medici.

„Ne-am dori ca această hartă să apară și pe site-urile instituțiilor administrației publice cu responsabilități în Sănătate și să fie actualizată anual. Ne-am dori ca împreună să analizăm cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie publică astăzi această hartă, realizată prin eforturile colegului nostru, cu speranța că peste alți 4 ani situația nu se va înrăutăți în continuare”, spun medicii de familie.

Ei atrag atenția că „Accesul cetățenilor români la servicii de asistență medicală primară, asigurate prin cabinetele de medicina familiei, trebuie să fie o prioritate pentru România.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro