Sari direct la conținut

Numărul românilor vindecați de COVID-19 care au donat plasmă s-a triplat în ultima lună: Eforturile donatorilor, zadarnice dacă nu este suplimentat personalul din centrele de transfuzii și nu sunt corectate protocoalele terapeutice

HotNews.ro
Plasma, Foto: ASSMB
Plasma, Foto: ASSMB

​Numărul donatorilor de plasmă vindecați de COVID-19 s-a triplat în ultima lună în România, față de perioada anterioară. În perioada 7 octombrie – 6 noiembrie s-au realizat 530 proceduri de recoltare de plasmă convalescentă prin plasmafereză, respectiv s-au recoltat 1.587 doze, reprezentând tratamentul pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de COVID-19, arată datele colectate din centrele de transfuzie unde funcționează echipamentele oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), firma care a donat singurele aparate de recoltare de plasmă disponibile în țara noastră.

Anterior, în perioada 26 aprilie – 7 octombrie, s-au realizat doar 843 de donări de plasmă prin procedura de plasmafereză, respectiv o medie lunară de doar 153 donări/lună.

Donarea de plasmă în cifre, perioada 7 octombrie – 6 noiembrie:

București, Arad, Brașov, Buzău, Pitești și Iași – orașele cu cei mai mulți donatori

Creșterea numărului de donatori nu este însă suficientă fără implicarea Ministerului Sănătății, avertizează Florin Hozoc, CEO-ul Besmax Pharma Distribution SRL: „Toate eforturile donatorilor de plasmă convalescentă și ale personalului medical din centrele de transfuzie și din spitale vor fi zadarnice, dacă Ministerul Sănătății nu se implică activ în suplimentarea personalului și corectarea protocoalelor terapeutice, conform normelor și studiilor internaționale.”

„Felicitări pentru centrele de transfuzie din București, Arad, Brașov, Buzău, Pitești și Iași, care au cele mai mari creșteri ale numărului de donatori, raportat la perioada anterioară!”, spune Florin Hozoc, CEO-ul companiei Besmax Pharma Distribution.

Florin Hozoc anunță, de asemenea, că, urmare a solicitărilor venite din partea centrelor de transfuzie, „am instalat deja un echipament de plasmafereză la centrul de transfuzie sanguină din Craiova și, în perioada imediat următoare, vom instala noi echipamente la Zalău, Buzău (al doilea echipament) și Pitești (al doilea echipament)”.

De asemenea, alte trei echipamente similare vor fi achiziționate și donate altor trei centre de transfuzie, „de un sponsor foarte îndrăgit de public, urmând ca BPHD să sponsorizeze consumabilele necesare”, mai spune Florin Hozoc.

Chiar dacă numărul donatorilor a crescut, lipsa de personal din centrele de transfuzii rămâne o problemă și este nevoie urgentă de implicarea Ministerului Sănătății în rezolvarea ei, subliniază Florin Hozoc: „Din păcate, în condițiile creșterii numărului de donatori, se resimte din ce în ce mai tare lipsa de personal din centrele de transfuzie. Este urgentă implicarea Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure măsurile necesare legale pentru suplimentarea personalului medical din centrele de transfuzie.”

„Nu în ultimul rând, este necesară modificarea de urgență a protocolului de administrare a plasmei convalescente, în condițiile în care, conform studiilor deja publicate, aceasta este cu atât mai eficientă, cu cât este administrată mai devreme, la pacienții cu forme severe de COVID-19”, adaugă CEO-ul Besmax Pharma Distribution.

El avertizează că se poate mai bine și că „toate eforturile donatorilor de plasmă convalescentă și ale personalului medical din centrele de transfuzie și din spitale vor fi zadarnice, dacă Ministerul Sănătății nu se implică activ în suplimentarea personalului și corectarea protocoalelor terapeutice, conform normelor și studiilor internaționale”.

18 aparate de plasmafereză donate statului român. O ofertă de sponsorizare cu încă 32 de aparate, refuzată

Florin Hozoc este CEO-ul Besmax Pharma Distribution SRL, companie românească specializată în comerțul cu produse farmaceutice și dispozitive medicale de ultimă generație. În luna aprilie, firma sa a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei, pentru a fi folosite în centrele de transfuzii – mai întâi 3 aparate, apoi încă 15. Asta în condițiile în care statul român nu are aparate de recoltare a plasmei.

Ulterior, Florin Hozoc a venit și cu o ofertă de sponsorizare pentru încă 32 de aparate de plasmafereză, pentru care luni de zile nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății. Nici până astăzi.

La începutul lunii iunie, când firma Besmax Pharma a anunțat public că răspunsul Ministerului Sănătății la oferta de sponsorizare întârzie, iar oferta urma să fie retrasă din această cauză, instituția condusă de Nelu Tătaru preciza, la solicitarea HotNews.ro, că „nu este vorba despre un refuz” și că Institutul Național de Hematologie Transfuzională „trebuie să evalueze daca are capacitatea să lucreze cu aceste aparate, care funcționează numai în cadrul centrelor de transfuzii”. Rezultatele acestei evaluări nu sunt cunoscute nici până astăzi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro