Sari direct la conținut

Vom avea din nou restricții în această toamnă? Scenariul mai puțin optimist al lui Răzvan Cherecheș: „Am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare și niciun plan pentru valul 4”

HotNews.ro
Razvan Chereches, Foto: Arhiva personala
Razvan Chereches, Foto: Arhiva personala

Restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinei Delta, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține într-un interviu pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. „Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a spus el.

Info pe scurt:

  • Numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 va continua să crească „garantat” în perioada următoare, afirmă Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut ca Profu’ de Sănătate Publică.
  • Pentru o încetare a creșterii în acest moment, autoritățile ar fi trebuit să ia măsurile potrivite încă de acum două săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat.
  • În această toamnă am putea vedea din nou restricții precum obligativitatea purtării măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor sau închiderea restaurantelor, având în vedere faptul că „peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”.
  • În plus, niciuna dintre măsurile de prevenire a apariției de focare de COVID-19 în școli nu a fost pregătită din timp, spune Răzvan Cherecheș.
  • În ceea ce privește segmentul HoReCa, poate cel mai afectat de pandemie, este foarte probabil să ne întoarcem de unde am plecat acum câteva luni, pentru că nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru ca valul 4 să nu mai închidă, spre exemplu, ușile restaurantelor.
  • Pot fi angajații din anumite sectoare, precum cei din spitale și cei din învățământ, obligați să se vaccineze? „Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot”, este de părere Răzvan Cherecheș.
  • Până unde pot merge restricțiile diferențiate vaccinați – nevaccinați? Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș.
  • „Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, consideră expertul în Sănătate publică.

Masca în exterior, limitarea libertății de mișcare și a programului magazinelor după o anumită oră, foarte probabile

Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe”, spune expertul în Sănătate publică.

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, declară Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut ca Profu’ de Sănătate Publică.

Răzvan Cherecheș este de părere că „punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare – cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv.”

„Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe”, spune expertul în Sănătate publică.

Restricțiile din această toamnă vor fi prețul plătit pentru faptul că „peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”, subliniază Răzvan Cherecheș.

„Niciuna dintre măsurile de prevenție a focarelor în școli nu a fost pregătită din timp”

Cel mai la îndemână exemplu oferit de Profu’ de sănătate publică: școlile, în condițiile în care se știa că în această toamnă urmează să vină valul 4: „Știm, în acest moment, că măsurile de prevenție a apariției unor focare în școli sunt: purtarea măștii în permanență, ventilația în toată sălile de clasă și testarea periodică, săptămânală, a tuturor copiilor și a tuturor profesorilor. Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost pregătită, corespunzător, din timp.”

Mai mult, dacă a fost un segment afectat semnificativ în pandemie, a fost segmentul HoReCa, închis pentru perioade lungi de timp, spune Răzvan Cherecheș. Nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru a nu ne întoarce de unde am plecat, acum câteva luni: „În condițiile în care știm în acest moment că o ventilație care schimbă aerul de mai multe ori pe oră poate să controleze transmiterea infecției într-un spațiu închis și poate să scadă semnificativ riscurile, dacă s-ar fi discutat peste vară, dacă s-ar fi făcut un program național de subvenții pentru introducerea de sisteme de ventilație în restaurante, peste toamnă și iarnă ar fi fost posibil ca acestea să continue să funcționeze, în loc să stea închise perioade lungi de timp, care să aibă un impact masiv asupra angajaților din această industrie și a familiilor lor.”

Cum ar putea arăta restricțiile diferențiate pentru vaccinați și nevaccinați

O întrebare aflată pe buzele multora în această perioadă: vom avea restricții diferențiate vaccinați-nevaccinați? Și dacă da, cum vor arăta ele?

„Din perspectiva sănătății publice, orice măsură care duce la scăderea interacțiunii sociale, la scăderea interacțiunii dintre oameni, duce automat la scăderea ratei de transmitere a virusului. Persoanele vaccinate au un nivel de protecție – știm că peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează și nici nu transmit infecția. Este ca și cum ar purta încă două rânduri de măști, dacă pot spune așa, au o protecție suplimentară față de persoanele nevaccinate. Mai mult, persoanele nevaccinate sunt cele care sunt la risc de simptome severe și deces. Sunt extrem de puține persoane complet vaccinate care au ajuns să fie internare și aceste persoane, de cele mai multe ori, sunt persoane în vârstă, care au multiple alte comorbidități și au o stare de fragilitate a organismului extrem de avansată, astfel încât chiar și simptomele ușoare date de infecția după vaccinare au fost suficiente ca să deregleze funcționarea organismului”, explică Răzvan Cherecheș.

În condițiile în care ar exista restricții de un fel sau altul pentru persoanele nevaccinate, „practic acest lucru ar reduce interacțiunea între persoanele cele mai vulnerabile și, în consecință, ar scădea rata de transmitere a virusului. Asta din perspectiva sănătății publice”, arată Profu’ de sănătate publică.

Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune însă, în niciun caz, restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș: „Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri – nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate – care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian – tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu.”

Pot fi medicii și profesorii obligați să se vaccineze?

Pot fi anumite categorii profesionale obligate să se vaccineze? Sunt țări în care personalul medical, spre exemplu, are obligația de a se vaccina. În țara noastră s-a vorbit despre testarea din buzunarul propriu a personalului medical care nu s-a vaccinat, însă măsura este deocamdată doar în stadiul de proiect.

„Aici este o discuție în jurul căreia Guvernul s-a tot învârtit, dar nu a abordat-o”, spune Răzvan Cherecheș: „Pentru orice loc de muncă există o fișă de medicină a muncii care trebuie completată ca să poți să lucrezi în locul respectiv. Dacă angajatorul decide că pentru locul de muncă respectiv. Dacă angajatorul decide că pentru locul de muncă respectiv, astfel încât să îți poți desfășura activitatea în condiții de siguranță, este nevoie să fii vaccinat și introduce în fișa de medicina muncii acest aspect, aceasta este o discuție care ar fi trebuit să aibă loc la nivel de Guvern și Parlament – în ce măsură această măsură afectează drepturile oamenilor de a lucra în anumite domenii sau în compania respectivă. Pentru că, dacă scrie asta în fișa de medicina muncii, atunci nu poți să fii angajat – este ca și cum te-ai duce să te angajezi la mină și tu ai un singur plămân, nu ai cum să lucrezi acolo pentru că afectează funcția respiratorie.”

„Dacă un angajator decide că este nevoie să fii vaccinat ca să desfășori activitatea respectivă, practic vaccinarea devine obligatorie pentru segmentul de industrie respectiv sau pentru compania respectivă. Ori aceasta este o situație care trebuia legiferată de Parlament. Noi avem un vid legislativ în România în ceea ce privește activitatea persoanelor vaccinate și nevaccinate. Iar Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot. Și atunci, au lăsat lucrurile să meargă de la sine și au mutat deciziile dificile pe umerii angajatorilor”, explică Răzvan Cherecheș.

În toate țările, deciziile s-au luat la nivel central – dacă să fie medicii sau personalul medical vaccinați în mod obligatoriu, dacă să fie profesorii vaccinați în mod obligatoriu, arată Răzvan Cherecheș: „Aceste măsuri trebuie decise la nivel central, nu pot să fie decise la nivelul directorului unei școli sau al unui director de spital. Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro