Sari direct la conținut

Care sunt țările din Europa care au ridicat deja principalele restricții anti-COVID. Când ar putea și România să renunțe la restricții?

HotNews.ro
Coronavirus Romania, Foto: Geopix / Alamy / Alamy / Profimedia
Coronavirus Romania, Foto: Geopix / Alamy / Alamy / Profimedia

​Patru țări europene au ridicat, până în acest moment, principalele restricții împotriva COVID-19: este vorba despre Danemarca, Suedia, Norvegia și Marea Britanie. Printre cele mai importante restricții ridicate se numără purtarea măștii, renunțarea la interdicțiile impuse nevaccinaților și la recomandarea privind munca la domiciliu, acolo unde este posibil. Judecând cel puțin după rata de vaccinare și numărul de cazuri internate în Terapie Intensivă în aceste 4 țări, România pare încă departe de ele.

Lista țărilor din Europa care au renunțat la cele mai importante restricții împotriva COVID-19

Cele 4 țări care au renunțat până în acest moment la cele mai importante restricții împotriva COVID-19 sunt Danemarca, Suedia, Norvegia și Marea Britanie.

Cum arată însă rata de vaccinare și numărul de pacienți internați în Terapie Intensivă în aceste țări?

  • Danemarca are o rată de vaccinare de 83,2% și 25 de pacienți COVID-19 internați în ATI la o populație totală de 5,8 milioane.
  • Suedia are o rată de vaccinare de 72,5% și 96 de pacienți COVID-19 internați în ATI la o populație totală 10,2 milioane de locuitori.
  • Norvegia are o rată de vaccinare de 80,5% și 25 de pacienți COVID-19 internați în ATI la o populație totală 5,5 milioane de locuitori.
  • Marea Britanie are o rată de vaccinare de 78% și 430 de pacienți COVID-19 internați în ATI la o populație totală 68,5 milioane de locuitori.

România are o rată de vaccinare de doar 42% din populația totală și 1.155 de pacienți COVID-19 internați în ATI în acest moment, dintre care 974 sunt nevaccinați.

Când ar putea ieși România din starea de alertă

În România, starea de alertă a fost prelungită ultima dată, pentru 30 de zile, începând cu data de 7 februarie.

Va mai fi starea de alertă prelungită la începutul lunii martie? Nimeni nu știe clar în acest moment.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, nu exclude posibilitatea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită, dar spune că totul depinde de evoluția numărului de cazuri noi de COVID-19 înregistrate zilnic.

Decizia de renunțare la restricții și chiar de ridicare a stării de alertă, la un moment dat, va fi luată în funcție de doi indicatori importanți, a declarat astăzi și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Unul dintre cei doi indicatori va fi numărul pacienților COVID internați la Terapie Intensivă. Renunțarea la masca de protecție în spațiul liber ar putea fi prima măsură de relaxare, dacă numărul îmbolnăvirilor va scădea, a explicat ministrul Sănătății.

Când ar putea renunța România la toate restricțiile împotriva COVID-19?

O întrebare aflată pe buzele tuturor, însă pentru care nimeni nu are deocamdată un răspuns.

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că sunt discuții despre relaxarea restricțiilor, însă decizia depinde de evoluția situației epidemiologice.

El a precizat că, în cazul în care scade numărul de noi cazuri de COVID-19 și impactul pe secțiile de ATI se stabilizează, atunci „nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv”.

Ne așteaptă o vară normală

HotNews.ro a stat de vorbă cu Radu Ciornei, medic și doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, care spune că, anul trecut, previziunea sa a fost că vom scăpa de restricții pe data de 15 mai și așa a și fost.

„Acum, previziunea mea este că, odată cu încălzirea vremii, în această primăvară, vom ajunge foarte aproape de normalitate. Vara care urmează va fi, foarte probabil, o ‘vară normală’ „, a declarat Radu Ciornei pentru HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro