Sari direct la conținut

Alocația de hrană din spitale crește la 22 de lei pe zi și va fi actualizată anual cu rata inflației. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

HotNews.ro
Alocația de hrană din spitale crește la 22 de lei pe zi și va fi actualizată anual cu rata inflației. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Alocația de hrană din spitale nu mai poate fi mai mică de 22 de lei pe zi și va fi actualizată anual în funcţie de rata inflaţiei. Legea care prevede creșterea alocației de hrană din spitale a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis.

„Cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin Ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”, prevede legea promulgată astăzi.

Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se vor asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, mai prevede legea promulgată astăzi.

Legea poate fi consultată integral aici.

Beatrice Mahler, medicul care a atras atenția public că norma de hrană în spitale este de doar 11 lei pe zi

În luna martie, Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, atragea atenția public că norma de hrană din spitale este de doar 11 lei pe zi, din care se asigură 3 mese, meniul în aceste condiții fiind „repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul foarte rar”.

„În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă meniul, acesta este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, era semnalul de alarmă tras de Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București

Medicul Beatrice Mahler spunea atunci că anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.202, care creștea suma alocată pentru un bolnav, cu un leu, astfel regimul comun trecea de la 10 lei la 11 lei.

”Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc. Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează… ”, scria în luna martie Beatrice Mahler, pe pagina sa de Facebook.

Managerul Institutului „Marius Nasta” avertiza atunci că, în aceste condiții, furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente vor renunța la acestea, deoacere prețurile din acord nu mai permitea furnizarea alimentelor: „Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro