Ții dietă și înlocuiești cina cu o felie de pepene sau alt fruct? Mai gândește-te! De ce fructele fac mai mult rău decât bine dacă sunt consumate seara
Este vară și multă lume își propune să slăbească, mai ales că avem la dispoziție hrană mai ușoară decât în sezonul rece – o mare varietate de legume și fructe. Multă lume cade însă în această perioadă în capcana dietei cu fructe – în special cu pepene roșu – și crede că o felie de pepene, în loc de cină, poate face minuni pentru siluetă. Nimic mai fals!
Pepenele și fructele în general nu ar trebui consumate după ora 16:00
Fructele de sezon – cireșele, caisele, piersicile sau pepenele – reprezintă una dintre cele mai mari bucurii ale verii.
Numai că pepenele și alte fructe nu ar trebui consumate niciodată după ora 16:00, explică pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.
Lygia Alexandrescu, nutriționist / Foto: Agerpres
„Fructele înseamnă glucoză, fructoză, zahăr, iar consumate după ora 16:00 – 17:00, înseamnă să ne îngrăsăm, deoarece organismul le preia ca pe glucide, așa cum sunt, și le transformă în alcool. Este ca și cum ai consuma alcool seara. Dacă le consumăm în prima parte a zilei, când facem și efort, ele hrănesc, hidratează, mențin pofta de dulce sub control”, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Cînd ținem dietă, este esențial nu doar cât mâncăm, ci mai ales când mâncăm
Atunci când ne propunem să mai dăm jos o parte dintre kilogramele acumulate, este foarte important nu atât cât mâncăm, ci și când mâncăm.
„Fiecare organ are un ritm circadian, o socoteală – cum primește și cum procesează alimentele”, explică nutriționista Lygia Alexandrescu.
Foto: Valentina Petrova / Dreamstime.com
Conculuzia: fructele ar trebui consumate, inclusiv la dietă, în prima jumătate a zilei, atunci când suntem, în general, și mult mai activi decât la orele serii.
În plus, o dietă doar cu fructe pe termen lung înseamnă pericol de deshidratare – deoarece zahărul din fructe deshidratează – și de lipsă de hrănire corectă a organismului – lipsesc grupe de alimente, atrage atenția nutriționistul.
Foto: Dreamstime.com, Agerpres