Sari direct la conținut

Sute de românce și-au provocat avorturi nesigure în ultimii ani. Petiție pentru acces la întreruperi de sarcină în spitalele publice din România

HotNews.ro
Avort, Foto: Lopolo | Dreamstime.com
Avort, Foto: Lopolo | Dreamstime.com

​Multe femei din România întâmpină dificultăți atunci când merg la un spital de stat și cer întrerupere de sarcină. Medicii refuză să efectueze această procedură. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât femeile sunt lăsate de izbeliște, să se descurce cum pot, fără a fi redirecționate către alți medici care ar putea oferi acest serviciu esențial. Este nevoie de modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătății, arată reprezentanții comunității Declic, care au lansat o petiție în acest sens.

„În ultimii 3 ani, peste 300 de românce și-au provocat avorturi în condiții nesigure. Aceste cifre m-au dus cu gândul la poveștile de groază spuse de bunica și mama mea, despre politica anti-avort din comunism. Întreruperile de sarcină erau ilegale și imposibile. Femeile nu aveau niciun drept asupra propriului corp, miliția și procuratura decideau pentru ele”, arată reprezentanții Declic.

În cei 23 de ani în care avortul a fost interzis în România, peste 10.000 de femei au murit și alte 100.000 au suferit complicații medicale, încercând să își provoace singure avort.

„Această perspectivă este înfricoșătoare. Nu aș vrea să trăiesc una dintre cele mai negre perioade din istoria țării noastre, așa cum au prins mama și bunica. Probabil că și ție, Alina, ți-au povestit mama sau bunica despre astfel de experiențe.”

Din păcate, situația actuală nu este mai bună. În prima jumătate a anului 2022, 13 județe din România au raportat zero avorturi la cerere în sistemul public de sănătate. Asta nu înseamnă că nu au fost solicitări pentru o astfel de procedură, ci că accesul la avort a fost blocat, arată Declic.

Costurile ridicate ale avortului la cerere reprezintă, de asemenea, o piedică majoră pentru multe femei. Tariful poate ajunge la 1.000 – 1.200 de lei în spitalele publice și până la 4.500 de lei în cele private. Asta în condițiile în care salariul minim net, cu care trăiesc o treime dintre angajații români, este de doar 1.863 de lei.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că medicii pot refuza un serviciu medical decontat, dar sunt obligați să trimită pacientul altui medic. Doar că întreruperea de sarcină nu este decontată, astfel că pacientele care solicită această procedură medicală sunt refuzate fără a li se oferi alternative.

Există numeroase state europene în care avortul este deja acoperit de asigurarea de sănătate de stat: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

„Din păcate, România este excepția”, arată Declic.

„Cu toate acestea, putem schimba situația actuală. Prin modificarea legislației, astfel încât întreruperea de sarcină să fie decontată. Pacientele nu ar mai fi refuzate și ar fi redirecționate către medici specializați, care pot realiza această intervenție în condiții de siguranță deplină.”

„Este crucial să evităm continuarea avorturilor în condiții nesigure, similare celor din perioada comunistă, în care femeile se puneau în pericol folosind metode șocante și neadecvate: cu umerașul, andreaua, tulpini de plante înfipte în colul uterin și altele. Dacă nu acționăm acum, ne expunem riscului de a repeta tragedia celor peste 400 de femei care mureau anual în acele vremuri, în încercarea de a-și provoca singure avortul”, spun inițiatorii petiției.

„Fiecare semnătură reprezintă un semnal clar că nu vrem să revenim la efectele decretului 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea întreruperea de sarcină. Prin acel act normativ, Ceaușescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie una dintre cele mai severe și represive politici demografice din istorie. Prin acțiunea ta, poți contribui la asigurarea accesului la proceduri medicale sigure pentru femeile din România”, arată Declic.

Petiția este disponibilă aici: https://facem.declic.ro/campaigns/intrerupere-sarcina-in-siguranta?utm_source=blast&utm_medium=email&utm_campaign=blast4343.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro