Sari direct la conținut

20 de pacienți internați în ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi murit în doar 3 zile prin administrarea incorectă a unui medicament, potrivit acuzațiilor unui asistent medical. Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control

HotNews.ro
Spitalul de Urgenta Pantelimon, Foto: Google Street View
Spitalul de Urgenta Pantelimon, Foto: Google Street View

Ministerul Sănătății a anunțat că a decis trimiterea Corpului de Control la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon din București, unde „managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat) că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”. Și Parchetul a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, în urma unei sesizări privind decesul a 20 de pacienți, cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină.

Anunțul Ministerului Sănătății vine după ce publicația Cetățeanul.net a scris, citând surse din spital, că medicii din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi micșorat deliberat doza de Noradrenalină prescrisă pacienților, cu scopul de a elibera paturile din secție.

„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, anunță instituția condusă de Alexandru Rafila.

Potrivit Ministerului Sănătății, joi, 11 aprilie, managerul Spitalului Sf. Pantelimon „a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

Conducerea spitalului „a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților”.

Ministerul Sănătății mai precizează că, fiind vorba despre o activitate profesională medicală, s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate.

Rafila: „Este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Digi24 că acuzațiile sunt extrem de grave, dar că „nu pot fi trase concluzii pripite”.

„Nu este vorba despre o acuzație asumată, ci este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul. S-a făcut și sesizare penală si cu siguranță vom colabora cu Parchetul”, a declarat la Digi24 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Conform acestuia, o concluzie preliminară a verificărilor ar putea fi comunicată vineri.

Ministrul Sănătății s-a referit la această situație și la începutul ședinței de guvern, care a început la ora 18.00, el spunând că „deocamdată discutăm doar despre o sesizare, nu despre o situație care se și întâmplă în realitate”.

„Mâine dimineață, Corpul de control al ministrului va fi prezent acolo. De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor să meargă acolo cu echipa. În plus, s-a dispus o anchetă internă. Până în momentul de față nu putem avea niciun comentariu (..) O astfel de sesizare în care nu avem nici numele persoanei care a făcut acestă sesizare.. nu putem face altceva decât să investigăm”, a declarat Alexandru Rafila.

Dosar penal deschis de Parchet după o sesizare prin e-mail. Autorul reclama reducerea dozei de Noradrenalină, care ar fi provocat 20 de decese în trei zile

Parchetul Tribunalului București a deschis dosar penal în acest caz pentru infracțiunea de omor.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Alexandru Anghel, a declarat pentru HotNews.ro că instituția a primit o sesizare prin e-mail, apoi procurorii au luat legătura cu persoana respectivă. Aceasta a reclamat că în perioada 4-7 aprilie la Secția ATI a Spitalului Pantelimon ar fi murit 20 de pacienți.

Cel care a făcut sesizarea a susținut că decesele au fost cauzate de reducerea dozei de Noradrenalină, a mai precizat procurorul.

Publicația Cetățeanul.net a scris, citând surse din spital, că medicii din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi micșorat deliberat doza de Noradrenalină prescrisă pacienților. „Surse din spital spun că, în doar două zile, de joi, 4 aprilie, până sâmbătă dimineață, ar fi murit în acest mod aproape 20 de pacienți. Urmează sesizarea la Parchetul București!”, scrie publicația.

„Practic, la toți acești pacienți le-a fost scăzută Noradrenalina, serul care îi ținea în viață. De fiecare dată, medicii au fost cei care au făcut asta. Spuneau asistentelor că, la pacienți care aveau prescrisă în foaia de observație administrarea a 15 sau 20 mg de Noradrenalină, să le micșoreze doza la doar 1 miligram. Asistentele au refuzat, așa că medicii au micșorat dozele chiar ei”, susține personal medical din spital, citat de publicația Cetățeanul.net.

Noradrenalina este utilizată în tratamentul de urgență, în situațiile în care este necesară creșterea imediată a tensiunii arteriale până la valori normale, în caz de scăderea bruscă a acesteia, care îi aduce în pragul decesului. Scăderea deliberată a dozei înseamnă, au declarat surse medicale pentru Cetățeanul.net, condamnarea la moarte a pacienților.

Probleme și în 2016 la secția ATI de la Sfântul Pantelimon. Șefa de atunci: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

În urmă cu opt ani, jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Marius Mărgărit și Răzvan Luțac publicau o investigație privind situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acolo unde șefa de atunci a secției ATI, Laura Constantinescu, a fost înregistrată de un alt medic în timp ce le explica celorlalți medici pe cine preferă să salveze, în condițiile în care medicamentele nu ar fi fost suficiente. Ulterior, șefa ATI și asistenta șefă au fost suspendate din funcție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro