Sari direct la conținut

CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS. Carlos Alcaraz, noul campion de la Roland Garros – A revenit de la 1-2 la seturi cu Alexander Zverev

HotNews.ro
Carlos Alcaraz, impreuna cu trofeul de la Roland Garros, Foto: Thibault Camus / AP / Profimedia
Carlos Alcaraz, impreuna cu trofeul de la Roland Garros, Foto: Thibault Camus / AP / Profimedia

Spania rămâne la putere pe zgura pariziană, Carlos Alcaraz cucerind duminică primul său titlu de la Roland Garros. Finala de pe Chatrier cu Alexander Zverev a fost una spectaculoasă, cu mult dramatism și cu o revenire a ibericului de la 1-2 la seturi. Partida s-a întins pe durata a patru ore și 19 minute (scor 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2 pentru iberic).

Unele lucruri par să nu se schimbe pe Chatrier odată cu asaltul noii generații, cum ar fi intonarea imnului Spaniei după finala masculină de simplu…

Lista tuturor turneelor câștigate în carieră de Carlos Alcaraz (14)

Dintre cele 14 titluri cucerite până la 21 de ani, Carlitos are deja trei de Grand Slam: US Open 2022, Wimbledon 2023 și Roland Garros 2024.

  • 2024 – Indian Wells, Roland Garros
  • 2023 – Buenos Aires, Indian Wells, Barcelona, Madrid, Queen’s Club, Wimbledon
  • 2022 – Rio de Janeiro, Miami, Barcelona, Madrid, US Open
  • 2021 – Umag

Titluri de Grand Slam câștigate până la 21 de ani

Alcaraz: 3

Nadal: 3

Djokovic: 1

Federer: 0

Carlos Alcaraz, la vârsta de 12 ani: „Visul meu este să devin jucător profesionist și să câștig Roland Garros și Wimbledon.” Duminică, 9 iunie, acest vis a devenit realitate la 21 de ani.

Desfășurarea finalei dintre Alexander Zverev vs Carlos Alcaraz, scor 3-6, 6-2, 7-5, 1-6, 2-6

(2-6) După patru ore și 19 minute, Carlos a închis finala cu Sascha, scor 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2. Este primul titlu al sportivului din Murcia de la Roland Garros.

(2-5) Alcaraz este „on fire”: returnează tot, îl pasează pe Sascha, iar publicul este în delir. Trei mingi de break (0-40). Un forehand inside-in aterizează pe tușă, iar spaniolul este acum la un singur game distanță de cucerirea în premieră a turneului de Grand Slam de la Roland Garros.

(2-4) Se joacă la limită, schimburile devin tot mai dramatice odată cu apropierea finalului de meci. Zverev a ratat o minge de break, iar acum Alcaraz s-a distanțat la 4-2. Fanii îl susțin pe spaniol, cel pe care-l văd urmașul lui Rafa la Paris.

(1-3) Carlos și Sascha fac recital după un duel în care germanul era în apropierea fileului. Cel mai spectaculos punct al finalei… Din păcate pentru el, Zverev a ratat o ocazie mare de a reveni pe tabelă: a condus cu 40-0 contra serviciului, dar a încheiat gameul cu capul plecat.

(1-2) Două erori imense de la fileu ale lui Zverev (0-30), iar apoi o dublă greșeală: game incredibil de slab făcut de german. Sascha i-a oferit efectiv pe tavă breakul adversarului, rămâne de văzut dacă se va mai ivi vreo oportunitate de a reveni pe tabelă.

(1-1) Debut echilibrat de set decisiv: cei doi profită de avantajul serviciului, iar după ce spanionu egalează la unu publicul începe să-i strige numele.

(1-6) Alcaraz a închis de la lansare un set pe care l-a dominat atât fizic, cât și mental. Nivelul lui Zverev a avut de suferit după câștigarea setului al treilea, el părând în primul rând lipsit de energie.

(1-5) Zverev a făcut un game ciudat, în care a împletit punctele câștigătoare cu erorile neforțate. Din păcate pentru el, greșelile au fost mai multe, iar Alcaraz s-a impus de la retur: 5-1 în setul al patrulea.

Alcaraz a cerut un time-out medical.

(1-4) Prea relaxat după avantajul făcut pe tabelă în setul al patrulea, Carlos își cedează serviciul după un game în care nu a fost deloc inspirat. Zverev pare să-și revină din pumni, măcar în perspectiva unui set decisiv.

(0-4) Alcaraz este parcă în aceste momente la un nivel mai bun decât în primul set. Are un răspuns de mare campion după ce a cedat setul al treilea. Cu două breakuri făcute, ibericul conduce acum 4-0. Jocul său este solid de pe baseline, iar în plus vine și cu scurte de mare rafinament.

(0-3) Sascha primește porția de huiduieli după ce a discutat cu arbitrul despre un aut. Mingea pierdută i-a oferit lui Carlos două șanse de break. Ibericul o convertește pe a doua cu un forehand minunat în lungul liniei, passing de toată frumusețea. Mai apoi, jucătorul din Murcia își câștigă serviciul la zero și conduce acum cu 3-0.

Se joacă de două ore și 42 de minute, iar scorul la seturi îi este acum favorabil lui Zverev: 2-1. După un început solid de finală, Carlos a oferit multe oportunități adversarului să revină în meci, iar Sascha și-a intrat treptat în ritm și a căpătat tot mai multă încredere.

(7-5) La minge de set pentru Sascha, Carlitos se apără de trei ori consecutiv cu trei mingi înalte, acele baloane. Tactica dă roade și îl scoate pe german din ritm. Scopul scuză mijloacele. Mai apoi, serviciul la teu îl ajută pe german să anuleze o șansă de break. Multă tensiune în aceste momente. Profitând de avantajul serviciului, neamțul poate conduce raliurile, iar setul îi revine în cele din urmă: 7-5.

(6-5) Seria lui Sascha este cu adevărat una impresionantă: de la 2-5, germanul a revenit, iar acum conduce cu 6-5 și urmează la serviciu. Zverev a avut mai multă precizie de pe baseline, a trimis mai aspru, mai lung, iar Alcaraz a început să adune tot mai multe erori în ultimele aproximativ 15 minute…

Este pentru prima dată când încurajările fanilor nu au fost clare înainte de un punct: nu s-a putut înțelege ceva concret: unii stigau Sascha, iar alții Carlos. A ieșit un amalgam.

(4-5) Fix în gameul în care a servit pentru a câștiga manșa (la 5-4), Carlos a fost ezitant, neinspirat și i-a oferit adversarului o ultimă șansă de a rămâne în setul al treilea. Zverev nu avea cum să refuze cadoul: a lovit puternic, a avut un joc solid, iar breakul a venit firesc.

(2-5) Alcaraz a făcut pasul în față, profitând și de faptul că adversarului nu i-a funcționat primul serviciu. Ibericul a preluat inițiativa și a fost decisiv atât cu dreapta, dar și reverul. Urale în tribune, echilibrul s-a rupt: Carlitos conduce acum cu 4-2. Alcaraz este pe tot terenul, și-a recăpătat încrederea din primul set. Mai mult, după ce a salvat mai multe mingi de break, spaniolul a mărit ecartul în setul al treilea: 5-2 în favoarea sa.

(2-3) S-a trecut la nivelul următor cu serviciul: gameuri sigure, fără bătăi de cap, echilibru total: 2-2. Se joacă tot mai adânc, aproape de baseline. Alcaraz ridică lumea în picioare după un passing minunat de rever în lungul liniei. Execuția este urmată de o scurtă de mare efect trimisă cu dreapta de pe partea de backhand. Spectacol total. Carlitos strigă un „Vamos!” după ce trece din nou în avantaj, iar steagurile Spaniei sunt fluturate pe Chatrier.

(1-1) La adăpostul unui serviciu tot mai precis, Zverev câștigă lejer un game important de la lansare. Este 1-1 atât la seturi, cât și la gameuri. Vom vedea cine va greși primul cu serviciul și cât de mult va conta acest lucru în economia unui set foarte important.

(6-2) Alexander definitivează opera cu ajutorul serviciului: setul îi revine, scor 6-2, iar finala este relansată 🙂 Germanul a fost jucătorul cu limpezime în deciziile importante, Carlitos a coborât nivelul. Avem o finală interesantă.

(5-2) Perioada gri din jocul lui Alcaraz continuă: serviciul este la un minim de până acum din finală, iar jocul scârțâie din toate încheieturile. De cealaltă parte, Zverev a prins curaj și a mai făcut un break.

(4-2) Profitând și de pasivitatea lui Sascha, Carlos iese la atac cu dreapta inversă și o face impecabil. Germanul este însă salvat de serviciu, lovitură de paradă care este pentru prima dată la nivelul optim.

(3-2) Ceva se defectează în jocul lui Carlos, iar forehandul „produce” rame. Este cel mai rău game făcut de spaniol cu serviciul, iar Zverev a făcut breakul. Ibericul a părut un pic deranjat și de soare la serviciu, însă per total a evoluat mult sub nivelul arătat până acum.

(1-2) Alcaraz simte formidabil forehandul, iar explozia acestei lovituri este una grozavă: zgomotul produs de minge este unul plin. După o dreaptă în lungul liniei trimisă de Alcaraz și care aterizează pe tușă, din tribune se aude: „Vivaaaa, Espana!” Chatrierul este foarte obișnuit cu acest gen de strigare, să nu uităm de cele 14 titluri ale lui Rafa…

(1-1) După un forehand de pe mediană trimis mult în aut, Alexander se întoarce spre loja sa și cere unele lămuriri. Are nevoie urgent de o doză cu încredere, Alcaraz nu îl lasă să intre cu adevărat în meci. Erori de pe toate părțile, limbajul corpului nu arată bine pentru neamț. Serviciul a fost singurul care funcționat într-un game cenușiu.

Principala problemă a lui Zverev a plecat de la una dintre cele mai importante arme: serviciul. A avut în primul set 48% puncte câștigate cu primul și 38% cu al doilea. Mult prea puțin pentru o finală de Grand Slam și pentru un adversar precum Alcaraz.

Zverev pare depășit de importanța meciului: joacă prudent, la siguranță, dar chiar și așa comite multe erori și de pe partea de forehand, dar și de pe backhand. Este nevoie de un alt tonus în jocul său. Dacă va continua așa, finala nu va dura mai mult de trei seturi…

(3-6) Setul îi revine lui Alcaraz, iar acest lucru nu ar trebui să mire pe nimeni: ibericul își asumă riscuri, forțează de câte ori este cazul, se apără solid, este jucătorul mai bun până acum.

Alcaraz ridică mâna după ce a câștigat un duel spectaculos de lângă fileu, spaniolul primește urale. Voleu drive de forehand de manual, e clar, Carlitos este intrat bine în meci. De cealaltă parte, Alexander parcă ar juca cu frâna de mână trasă… Alcaraz schimbă des direcția atacurilor, iar germanul este surprins încă o dată.

(3-4) Carlos folosește deja toate armele: scurte, sliceuri, uneori chiar și mingi mai înalte, face orice pentru a varia și pentru a-l surprinde cât mai des pe adversar. Uitându-ne la scor, până acum i-a funcționat tactica. Zverev iese cu bine dintr-o încurcătură mare: salvează două mingi de break și se apropie din nou pe tabelă. Cu toate acestea, jocul germanului este încă departe de ceea ce a arătat pe durata turneului major de la Paris.

(2-4) Forehandul lui Alcaraz produce deja pagube importante în defensiva lui Sascha. Germanul a arătat un calm nefiresc pe toată durata turneului. Atunci când accelerează cu dreapta Carlitos devine letal. Ibericul se distanțează pentru prima dată pe tabelă.

(2-3) Carlos se mișcă mult pe linia de fund pentru a putea lovi cât mai mult cu dreapta inversă către reverul lui Sascha. Cel mai spectaculos punct de până acum al finalei este câștigat de Alcaraz. Publicul se manifestă zgomotos. Break la zero făcut de Carlitos, ibericul pare mai bine intrat în finală.

Unul dintre fani stârnește amuzamentul după ce strigă: „Allez, Roger!” Singurul titlu al marelui campion elvețian de la Paris a venit în 2009: după un succes contra lui Robin Soderling în ultimul act.

(1-1) Un telefon sună în tribună, iar posesorul primește câteva huiduieli. Pe teren, multă confuzie: Alcaraz își cedează serviciul, avem un start de meci care seamănă mai degrabă cu unul de pe tabloul feminin (break și rebreak la debut).

E multă tensiune la nivelul terenului: ratări mari și chiar rame din partea celor doi. Se joacă pentru un titlu de Grand Slam. Face și Alcaraz prima dublă greșeală, rumoare în tribune.

(0-1) Sascha începe finala cu două duble greșeli, iar publicul îl încurajează puternic. Un game început rău de german și care se încheie și mai rău: Alcaraz face breakul la chiar prima oportunitate.

A început finala de pe Chatrier.

Francezul Renaud Lichtenstein este arbitrul din scaun al partidei.

Zverev întră primul pe arena centrală de la Roland Garros și primește aplauze. Este însă întrecut la intensitate de Alcaraz. Ibericul pare să aibă mai multă priză la publicul francez.

Arbitrii și copiii de mingi sunt deja pe Chatrier.

Pe tabela de pe Chatrier rulează imagini cu cei doi finaliști: Alcaraz este primul prezentat. Îi urmează imediat Zverev.

Spectacol pirotehnic oferit de organizatori. De asemenea, steagul Franței a fost „pictat” pe cerul Parisului cu ajutorul mai multor avioane.

Vreme frumoasă la Paris, se va juca cu acoperișul strâns. Vom vedea pe cine va ajuta mai mult faptul că zgura este uscată, iar viteza va fi un pic mai mare. Zverev are de partea sa serviciul, iar Alcaraz topspinul generat cu ajutorul forehandului.

Mai multe elicoptere survolează zona de la Porte d’Auteuil, dispozitive importante mobilizate de autorități cu ocazia finalei de la Roland Garros.

Arena începe să se populeze, organizatorii udă pentru ultima dată terenul înainte de startul finalei.

De la primul titlu al lui Nadal, cel de la ediția din 2005, Chatrierul a fost martor la hegemonia BIG 3, singurul care „a scăpat” pe lista câștigătorilor fiind Stan Wawrinka în 2015.

În rest, Nadal a câștigat 14 trofee, Djokovic trei (2016, 2021, 2023), iar Federer unul (2009).

Acum a venit rândul schimbului de generații la Paris, iar noul campion va fi ales dintre Alexander Zverev (favorit patru) și Carlos Alcaraz (cap de serie trei).

Alexander Zverev vs Carlos Alcaraz

  • Locul nașterii: Hamburg, Germania vs El Palmar, Murcia, Spania
  • 1,98 metri vs 1,82 metri
  • 89 kg vs 74 kg
  • Jucător profesionist din 2013 vs 2018
  • Bani adunați doar din tenis: 41,877,114 € vs 28,934,769 €
  • Locul ATP: 4 vs 3
  • Ani: 27 de ani vs 21 de ani
  • Ambii sunt jucători de mâna dreaptă și execută backhandul cu două mâini
  • Titluri în carieră: 22 vs 13 (două sunt de Grand Slam în dreptul ibericului)
  • Victorii / înfrângeri în carieră: 422 / 186 vs 173 / 48

Zverev vs Alcaraz la Roland Garros 2024

  • Lovituri câștigătoare: 272 vs 226
  • Ași: 64 vs 22
  • Erori neforțate: 212 vs 197
  • Puncte câștigate cu primul serviciu: 352 vs 287
  • Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 93 vs 99
  • Puncte câștigate la fileu: 147 vs 97
  • Puncte de break câștigate: 33 vs 37
  • Puncte câștigate de la retur: 306 vs 289
  • Duble greșeli: 23 vs 13
  • Timp petrecut pe teren: 19 h 27 min vs 16 h 23 min
  • Media distanței pe meci: 3,35 km vs 2,81 km
  • Primul serviciu, media vitezei: 205 km/h vs 188 km/h
  • Al doilea serviciu, media vitezei: 167 km/h vs 161 km/h
  • Media vitezei pe forehand: 121 km/h vs 119 km/h
  • Media vitezei pe backhand: 116 km/h vs 114 km/h.

Traseul lui Alexander Zverev până la finala Roland Garros 2024

Turul I: 6-3, 7-6(5), 6-3 cu Nadal

Turul II: 7-6(4), 6-2, 6-2 cu Goffin

Turul III: 3-6, 6-4, 6-2, 4-6, 7-6(10-3) cu Griekspoor

Optimi: 4-6, 6-1, 5-7, 7-6(2), 6-2 cu Rune

Sferturi: 6-4, 7-6(5), 6-4 cu De Minaur

Semifinale: 2-6, 6-2, 6-4, 6-2 cu Ruud

Traseul lui Carlos Alcaraz până la finala Roland Garros 2024

Turul I: 6-1, 6-2, 6-1 cu Wolf

Turul II: 6-3, 6-4, 2-6, 6-2 cu De Jong

Turul III: 6-4, 7-6(5), 6-3 cu Korda

Optimi: 6-3, 6-3, 6-1 cu Auger-Aliassime

Sferturi: 6-3, 7-6(3), 6-4 cu Tsitsipas

Semifinale: 2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3 cu Sinner

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro