Sari direct la conținut

Stoltenberg le cere statelor NATO să permită Ucrainei să atace „ținte militare legitime” de pe teritoriul Rusiei cu armamentul trimis de Occident – VIDEO

HotNews.ro
O rachetă SCALP EG (Storm Shadow), interceptată de apărarea antiaeriană rusă, pe 20 mai 2024. Atac cu rachete ucrainene în regiunea ocupată Luhansk, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
O rachetă SCALP EG (Storm Shadow), interceptată de apărarea antiaeriană rusă, pe 20 mai 2024. Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor internaționali ai Ucrainei să ridice interdicţia impusă Kievului de a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, scrie Le Monde, potrivit News.ro. Ucraina a solicitat, în repetate rânduri, să primească permisiunea de a utiliza armamentul occidental primit împotriva unor ţinte militare aflate în Rusia.

Într-un interviu acordat revistei britanice The Economist și publicat vineri, șeful NATO a spus că este de aceeaşi părere cu ucrainenii.

„A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, „aproape de frontieră”, a afirmat Stoltenberg, în interviu.

Privarea Ucrainei de posibilitatea „de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere”, a arătat șeful NATO.

„Unii aliaţi au ridicat deja aceste restricţii”, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la Regatul Unit.

Autoapărarea – „legală și legitimă”, spune șeful NATO

Însă mai mulţi aliaţi ai Kievului, precum Statele Unite, refuză în continuare acest lucru.

„Dacă refuzaţi Ucrainei dreptul de a lovi ţinte militare pe teritoriul (Rusiei), atunci devine complicat pentru ucraineni să-și implementeze dreptul de a se apăra”, a argumentat Stoltenberg.

„Această autoapărare este înscrisă în Carta ONU, ea este legală şi este legitimă”, iar NATO vrea să ajute Ucraina să poată recurge la acest drept, a mai spus el.

„Acest lucru include posibilitatea de a lovi ţinte pe teritoriul rus, atunci când sunt ţinte militare şi legitime”, a arătat secretarul general al NATO.

„Liniile roșii”

De la începutul războiului, „liniile roşii” impuse Ucrainei de către aliaţii săi au început să fie șterse, rând pe rând.

Ţările din Occident au interzis Ucrainei, după începutul invaziei ruse, în 2022, să folosească armamentul pe care i-l furnizează pentru a ataca teritoriul rus, în ideea de a reduce astfel riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare.

Însă, la începutul lunii mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriul rus.

Statele Unite ar putea lua, la rândul lor, această decizie, potrivit The New York Times.

Vineri, deputatul Jean-Louis Bourlanges, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Adunarea Naţională franceză, a îndemnat Parisul să-și depășească rezervele şi să-şi schimbe poziţia în acest subiect, notează Le Figaro.

„Această schimbare de doctrină este perfect legitimă în măsura în care pune capăt unei asimetrii inacceptabile între situaţia părții agresate şi cea a agresorului”, a justificat el.

Franţa livrează Ucrainei rachete de croazieră de tip Scalp – versiunea franceză a Storm Shadow.

Ucraina a folosit, în ultimele luni, în principal drone produse local, cu capacităţi limitate, în atacuri pe teritoriul Rusiei.

Într-un interviu acordat AFP vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat, la rândul său, ca aliaţii Ucrainei să permită utilizarea armelor furnizate aşa cum doreşte Kievul.

Zelenski a dat asigurări că acest armament va fi folosit în scopuri defensive.

Riscul unui conflict direct între NATO și Rusia

După ce Londra a ridicat interdicția sa, Kremlinul a ameninţat să lovească ţinte militare britanice „pe teritoriul Ucrainei şi nu numai”.

Joi, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a avertizat că o decizie asemănătoare a Statelor Unite ar reprezenta o „escaladare”.

Jens Stolteberg este și el conştient de acest lucru.

„Trebuie să împiedicăm acest război să devină un conflict între Rusia şi NATO în Europa”, a spus șeful NATO, în interviul acordat publicației The Economist.

„Însă noi nu suntem implicaţi în mod direct de pe teritoriul NATO în operaţiuni de luptă în Ucraina”, a subliniat Stoltenberg.

Parlamentarii americani au cerut Pentagonului să permită Ucrainei să folosească „anumite arme” furnizate de SUA pentru a lovi „ținte strategice” din Rusia

La începutul acestei săptămâni, un grup bipartizan de membri ai Congresului SUA au trimis o scrisoare secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în care îndeamnă Pentagonul să permită Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor furnizate de Washington, scrie The Kyiv Independent.

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că nu susțin și nici nu încurajează efectuarea unor atacuri de către Kievul cu arme americane în adâncimea teritoriului rus, deși oficialii ucraineni ar încerca să convingă Washingtonul să ridice această interdicție.

Autoritățile de la Kiev au afirmat recent că interdicția impusă de Washington a împiedicat Ucraina să atace forțele ruse în timp ce acestea se adunau înainte de a trece granița spre regiunea Harkov, în cadrul noii ofensive rusești care a început la începutul lunii mai.

Scrisoarea, care este semnată de congresmanul Mike Turner, șeful Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, și de alți 12 parlamentari din cele două mari formațiuni politice americane – Partidul Republican și Partidul Democrat – , cere Pentagonului să permită Kievului „să folosească anumite arme furnizate de SUA pentru a efectua operațiuni asupra unor ținte strategice din interiorul teritoriului rus și al celui controlat de Rusia” în regiunile ucrainene ocupate.

„Ucrainenii nu au putut să se apere din cauza politicii actuale a administrației (Biden). Este esențial ca administrația Biden să le permită liderilor militari ucraineni capacitatea de a desfășura un spectru complet de operațiuni necesare pentru a răspunde la atacul neprovocat al Rusiei asupra teritoriului lor suveran”, argumentează semnatarii scrisorii.

Această idee a fost recent preluată și de ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, care a declarat că restricția americană privind utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei a fost o „greșeală”.

Parlamentarii care semnează scrisoarea au cerut, de asemenea, ca SUA să ajute la antrenarea mai multor piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16 și să furnizeze mai multă apărare antiaeriană, mai exact „cel puțin șapte baterii Patriot suplimentare”.

La începutul lunii mai, președintele Volodimir Zelenski a susținut că Ucraina ar putea preveni ocuparea Harkovului cu doar două baterii Patriot în plus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro