Sari direct la conținut

Studenții pro-Palestina care au ocupat o parte din campusul Universității București renunță la protest: „Nu este în niciun caz sfârșitul mișcării noastre”

Studenții pro-Palestina care au ocupat o parte din campusul Universității București renunță la protest: „Nu este în niciun caz sfârșitul mișcării noastre”
Protest pro-Palestina la UB. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro

Manifestanții pro-Palestina care au ocupat încă din 20 mai o parte din campusul Universității București (UB) de pe Șoseaua Panduri nr. 90, unde se află și rectoratul, anunță că vineri, 28 iunie, va fi ultima zi de protest. Ei explică decizia prin faptul că studenții intră în vacanță de vară: „Credem că fără studenții care au venit până acum să ne susțină campul nu are sens să continue”. 

Decizia protestatarilor de a încheia acțiunea de protest vine și în contextul în care joia trecută zeci de jandarmi au fost chemați de reprezentanții UB pentru a-i evacua pe cei aproximativ 40 de protestatari, după ce acestora li se ceruse să elibereze zona din campus pe care o ocupă. Cu toate acestea, acțiunea jandarmilor s-a lăsat doar cu amenzi. 


„Vă invităm la ultima noastră cină comunitară pe 27.06.2024, începând cu ora 20:30. Ne dorim să fiți aici cu toții, atât cei care au fost și au contribuit, cât și cei care nu au trecut până acum. Este o șansă de a vă arăta solidaritatea și de a demonstra conducerii UniBuc că nu ne vom opri aici”, se arată pe contul de Instagram dedicat protestului. 

„Anticipăm o posibilă intervenție din partea Jandarmeriei”

Protestatarii spun că își doresc ca vineri, 28 iunie, să fie ultima zi de protest, însă precizează totuși că se așteaptă ca jandarmii să fie chemați din nou de reprezentanții UB. 

„Cu toate acestea, pe 28 iunie va urma ultima ceremonie unde campăm acum. Anticipăm deci o posibilă intervenție din partea jandarmeriei în seara de 27 iunie, trimiși din nou de UB, așa că este important să fim prudenți. Dacă nu vom fi evacuați cu forța până atunci, 28.06.2024 va fi ultima noastră zi de campare”, se arată în anunț. 

„UniBuc a încercat toată căile pentru a ne alunga și discredita, de la ignorarea completă cu care ne-au tratat la început, până la refuzul lor să recunoască formal, prin semnarea minutei, întâlnirile pe care le-am avut cu ei (…). Chiar dacă acesta este sfârșitul taberei noastre de protest, nu este în niciun caz sfârșitul mișcării noastre”, au mai transmis protestatarii. 

Protestul pro-Palestina a început în 20 mai la Universitatea din București. Atunci au fost instalate primele corturi ale protestatarilor. 

Deși inițial UB a transmis că „tolerează” protestul, în ultimele săptămâni UB a chemat de mai multe ori forțele ordine pentru a-i forța pe studenți să încheie protestul

HotNews.ro a scris încă de la începutul lunii mai că studenții se organizau pentru a ocupa o parte din campusul UB.

Un protest similar al studenților a avut loc și la Cluj, dar care, de asemenea, s-a încheiat între timp.  

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro