FOTO Protest pro-Palestina la Universitatea din București. Au apărut primele corturi în curtea Facultății de Psihologie: „Nu e nimeni terorist” / Reacția Universității
Câteva zeci de tineri protestează la Universitatea din București, unde unii dintre ei au instalat corturile în curtea Facultății de Psihologie, într-o mișcare pro-Palestina, pe modelul celor din SUA. Ei spun că vor sta cât timp este nevoie pentru ca Universitatea din București să încheie orice colaborare cu Israel sau instituțiile din Israel. Protestatarii sunt pașnici, au instalat corturi, stau de vorbă și ascultă muzică. Reprezentații UB spun că susțin dreptul universal la protest, „dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare”.
20:00 La această oră numărul participanților la protest ajunsese la aproximativ 50.
17:50Numărul protestatarilor a ajuns la 30, majoritatea par a fi studenți, iar unii dintre ei, cu care HotNews.ro a vorbit, sunt la Psihologie. Ei sunt hotărâți să rămână si peste noapte lângă clădirea facultății de Psihologie.
Protestatarii socializează, joacă cărti și citesc. Atmosfera este una pașnică, iar jandarmii sau politiștii nu mai sunt în zona. Unii jurnaliști care au încercat să ajungă la locul protestului nu au fost lăsați să mai intre.
17:13Protestatarii au pus într-un singur loc diferite produse pe care le-au adus (apă, de mâncare, sacuri de dormit). Cei care participă la prostest și au nevoie de ceva anume pot lua din locul comun creat pentru acest scop.
16:40 Prezent la protest este și Zlăvog, influencer cunoscut în special de tineri. El are peste 40.000 de urmăritori pe Instagram.
„Ceea ce m-a motivat să vin aici astăzi este solidaritatea mea cu cauza palestiniană. O problemă pe care o cunosc de foarte multă vreme care, din fericire, chiar dacă situația poate părea sumbra, iată că de 7 luni a început sa capete popularitate“, a spus Zlăvog.
El spune ca îi îndeamnă pe cei care îl urmăresc și sunt studenți să se alăture acțiunii.
„Tocmai de asta am venit, aș vrea să produc câteva materiale prin care să îi îndemn pe urmăritori, atât timp cat sunt studenti si vor sa participe la sustinerea acestor voci să o facă (…). Cu siguranță nu se întâmpla nimic aici violent. Sunt pur și simplu niște copii care își exercită dreptul la liberă exprimare. Nu se planifică niciun fel de acțiuni condamnabile. Sunt niște copii care vor să își facă vocile auzite“, a spus acesta pentru HotNews.ro.
16:10 Cei aproximativ 25 de protestatari adunați pun steaguri ale Palestinei în toată zona în care plănuiesc să rămână.
Niciunul dintre protestatari nu își asumă organizarea protestului. Ei spun că au văzut apelul pe Telegram și au decis să participe.
15:40Un reprezentant al administrației a venit și le-a spus studenților că pe timp de noapte, pe terenul pe care campează, va porni sistemul de irigații.
Protestatarii au spus că vor rămâne pe poziții. La un moment dat, reprezentatul administrației a spus că în acest context „va încerca” să oprească sistemul de irigații.
Între timp, atât jandarmii, cât și polițiștii, au plecat de la locul protestului.
„Nu e nimeni terorist, nu are nimeni dorințe de violență”
15:35„Lucrul personal care mă aduce aici este că eu studiez Antropologie, aici la UniBuc. Fiind la curent cu știrile, eu sunt parte și din organizarea protestelor pro-Palestina, sincer de câteva luni încoace a devenit greu să exist într-o sală de clasă în care vorbim despre problemele lumii și despre felul în care societățile sunt formate sau construite fără a aduce vorba despre acest genocid”, a declarat, pentru HotNews.ro, unul dintre participanții la protest.
Jandarmii și polițiștii au fost „destul de amabili“, spune acesta.
„Ne-au explicat că teoretic ar trebui să avem autorizație, că au venit aici pentru că suntem lângă clădirea președinției și că reprezintă un pericol (…). Poliția tot așa, doar voiau să știe cine a organizat și noi nu știm, adică e un canal de Telegram anonim“, ne-a mai spus participantul.
Protestatarii spun că vor sta în spațiul universității cât timp va fi nevoie, până când revendicările le vor fi ascultate.
- „Mai presus de toate e important să fim aici pentru că în Romania nu avem o mișcare de solidaritate a studenților pentru nicio cauză cumva. E important ca oamenii să vină, pentru că personal cred că vin vremuri grele, vin niște alegeri care pot să ne pună pe foarte mulți dintre noi in poziții inconfortabile. Cred că e important să avem o mișcare studențească și civică care stă în fața acestor idei politice și discursuri care sunt menite să discrimineze și să cenzureze.
- Presa ar trebui să facă o treabă mai bună despre felul în care vorbește despre mișcarea pro-palestiniana, nu e nimeni terorist, nu are nimeni dorințe de violență. E foarte dureros sa știi ca mor oamenii într-o țară cu bani de la statul în care aparținem și în care plătim taxe”, a mai spus participantul.
Universitate: „Sunt înmatriculați la UB doi studenți din Palestina și niciunul din Israel”
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universității din București, a transmis un comunicat de presă în care reacționează cu privire la ocuparea unui sediu al uneia dintre facultățile UnBuc, citat de Agerpres.
- „În prezent, la Universitatea din Bucureşti, sunt înmatriculaţi 2 studenţi / studente din Palestina şi niciun student din Statul Israel;
- UB are încheiat un singur parteneriat cu o instituţie de învăţământ superior din Statul Israel, în cadrul Programului Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport în Europa, Erasmus+, dintr-un total de 498 de parteneriate Erasmus+, în cadrul căruia se pot desfăşura mobilităţi academice;
- Potrivit Cartei UB, Universitatea din Bucureşti nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României şi în politica internă a altor state;
- Universitatea din Bucureşti susţine dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare;
- Universitatea din Bucureşti consideră că orice conflicte trebuie să îşi găsească soluţionarea pe cale paşnică”, a transmis Bogdan Oprea în comunicatul de presă.
15:05 A fost creată și o pagină de Instagram a protestului, buchareststudents.forpalestine, unde participanții au postat în urmă cu 15 minute primul mesaj.
În postare, organizatorii anunță apelul la protest, începutul oficial și mai multe îndemnuri pentru urmăritori și posibilii viitori protestatari.
14:45 O patrulă de poliție a ajuns în zona protestului, după ce mai devreme jandarmii au plecat. Poliția nu a intervenit pentru moment în niciun fel, ci doar supervizează zona.
„Ideea este să stăm până când revedincările noastre vor fi ascultate”, a spus una dintre participante unui polițist.
14:20La ora scrierii acestui articol, la protestul organizat în curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială se află aproximativ 15 studenți, unii dintre ei instalându-și corturi. Au fost prezenți și câțiva jandarmi, însă au plecat de la fața locului.
13:35 Organizatorii au anunțat că a început, oficial, protestul.
„Acțiunea a început. Veniți toți să fiți alături de noi! Chiar dacă nu vreți să vă campați, puteți veni să ne vizitați. Sprijiniți-ne. Puteți dona mâncare, băuturi, jocuri, orice considerați voi că ne-ar putea ajuta. Haideți să construim o comunitate puternică printre noi, studenții”, este mesajul transmis de către organizatori, pe canalul de Telegram.
––––––
„Atenție! Este timpul! Haideți acum! Facultatea de Psihologie și Științele Educației! Acum, acum, acum!”, se arată în mesaj. Apelul vine după ce zilele trecute organizatorii au transmis membrilor să fie pregătiți în orice moment pentru mesajul prin care vor fi anunțați că va începe protestul.
Pe Șoseaua Panduri 90 se află și rectoratul Universității din București.
HotNews.ro a scris încă de acum 10 zile că studenții se organizează pentru a protesta, cerând Universității din București să nu mai aibă niciun fel de colaborare cu Israelul sau cu instituții din Israel.
Care sunt revendicările studenților
Organizatorii spun că principala revendicare pe care o au este ca UB să încheie „parteneriatul” cu „Technion – Israel Institute of Technology” – o universitate din Israel.
„Legat de revendicări, vom porni de la ruperea parteneriatului UNIBUC – TECHNION Israel. Puteți citi mai multe pe site despre el. Până atunci, e bine să vă grupați, câte 3/4, și să pregătiți pancarte/afișe/steaguri. Revenim cu toate detaliile în scurt timp. Dacă aveți întrebări sau propuneri, nu ezitați sa le scrieți”, au transmis organizatorii.
Pe site-ul UB, „Technion – Israel Institute of Technology” figurează la categoria „parteneriate și cooperare” pe care UB le are cu „instituții academice, companii private și organizații non-guvernamentale din România și din străinătate, abordând pe deplin misiunea de cercetare și educație pentru nevoile societății”, după cum se arată pe site.
UB: „Nu avem niciun acord de colaborare cu acea universitate din Haifa”
Universitatea din București nu are o colaborare cu „Technion – Israel Institute of Technology”, a explicat, pentru HotNews.ro, prorectorul UB Constantin Vică.
„Probabil au fost dezinformați studenții. Nu știu cine i-a dezinformat sau au citit greșit. Nu avem niciun acord de colaborare cu acea universitate din Haifa. Este oricum o universitate de tip politehnic, nu comprehensiv, ca a noastră. Nu avem niciun acord de colaborare. Ce pot să vă spun este că cercetători de la Universitatea din București au participat la un proiect european, unde au participat și cercetători de la acea universitate. Era un proiect de cercetare privind noile terapii asupra cancerului. Proiectul s-a încheiat în 2022”, a explicat Constantin Vică.
Prorectorul a spus că din proiectul în care a participat atât UB, cât și universitatea din Israel, au fost implicate în total în jur de 16 instituții de învățământ superior.
„Noi nu avem un acord de colaborare și nici nu am avut”, susține Constantin Vică.
Întrebat cum explică faptul că pe site-ul UB apare la categoria „parteneriate și apărare” universitatea din Israel, prorectorul a explicat că acolo sunt trecute toate „parteneriatele sau unde au fost cercetători români de la noi, de la universitate, împreună cu alți cercetători pe parcursul ultimilor 10 ani, cred. Deci acelea nu sunt parteneriate directe, bilaterale”.